michal9890 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Witam W przyszłym tygodniu będę zbierał gęstwę z AIPA na FM52. Nie chciałbym od razu ich uśmiercać bo to się średnio kalkuluje ale też nie chce robić tych samych piw. Powiedzcie mi do czego można ich jeszcze użyć prócz amerykańskich stylów? Słyszałem o kilku innych stylach np RIS ale póki co nie chce się za niego brać. Chciałbym natomiast zrobić Milk Stout coś ala z kuźni piwowarów. Jak myślicie nada się? Niby ma czysty profil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Nada się (stouty, pale ale, aipa, ipa i odmiany pale ale). Osobiście drożdże FM co warkę zmieniam. Są tak tanie, że nie chce mi się babrać z gęstwą, wizja zakażenia mnie jakoś przeraża, a robię warki z trochę większym zasypem niż 4kg słodu . Pzdr Edytowane 31 Stycznia 2017 przez maciek1221 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Mniej babrania z gęstwą niż zrobieniem nowego startera. FM52 nadadzą się do milk stouta jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Osobiście drożdże FM co warkę zmieniam. Są tak tanie, że nie chce mi się babrać z gęstwą (...) To dość kontrowersyjne stwierdzenie można by dyskutować w tym temacie ale temat nie o tym. Witam W przyszłym tygodniu będę zbierał gęstwę z AIPA na FM52. Nie chciałbym od razu ich uśmiercać bo to się średnio kalkuluje ale też nie chce robić tych samych piw. Powiedzcie mi do czego można ich jeszcze użyć prócz amerykańskich stylów? Słyszałem o kilku innych stylach np RIS ale póki co nie chce się za niego brać. Chciałbym natomiast zrobić Milk Stout coś ala z kuźni piwowarów. Jak myślicie nada się? Niby ma czysty profil Milk stouta spokojnie możesz robić, a jak będzie ci mało to jeszcze Amber Ale możesz zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 1 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi Co ja bym zrobił bez tego forum Zapytam jeszcze od razu jaką temperaturę trzymać przy takiej warce? Też raczej przy dolnych zalecanych wartościach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi Co ja bym zrobił bez tego forum Zapytam jeszcze od razu jaką temperaturę trzymać przy takiej warce? Też raczej przy dolnych zalecanych wartościach? Masz opis doświadczeń pod linkiem http://www.piwo.org/topic/17397-fermentum-mobile-fm52-ameryka%C5%84ski-sen/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się