michal9890 Posted January 31, 2017 Share Posted January 31, 2017 Witam W przyszłym tygodniu będę zbierał gęstwę z AIPA na FM52. Nie chciałbym od razu ich uśmiercać bo to się średnio kalkuluje ale też nie chce robić tych samych piw. Powiedzcie mi do czego można ich jeszcze użyć prócz amerykańskich stylów? Słyszałem o kilku innych stylach np RIS ale póki co nie chce się za niego brać. Chciałbym natomiast zrobić Milk Stout coś ala z kuźni piwowarów. Jak myślicie nada się? Niby ma czysty profil Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted January 31, 2017 Share Posted January 31, 2017 (edited) Nada się (stouty, pale ale, aipa, ipa i odmiany pale ale). Osobiście drożdże FM co warkę zmieniam. Są tak tanie, że nie chce mi się babrać z gęstwą, wizja zakażenia mnie jakoś przeraża, a robię warki z trochę większym zasypem niż 4kg słodu . Pzdr Edited January 31, 2017 by maciek1221 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted January 31, 2017 Share Posted January 31, 2017 Mniej babrania z gęstwą niż zrobieniem nowego startera. FM52 nadadzą się do milk stouta jak najbardziej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
unknown000 Posted February 1, 2017 Share Posted February 1, 2017 Osobiście drożdże FM co warkę zmieniam. Są tak tanie, że nie chce mi się babrać z gęstwą (...) To dość kontrowersyjne stwierdzenie można by dyskutować w tym temacie ale temat nie o tym. Witam W przyszłym tygodniu będę zbierał gęstwę z AIPA na FM52. Nie chciałbym od razu ich uśmiercać bo to się średnio kalkuluje ale też nie chce robić tych samych piw. Powiedzcie mi do czego można ich jeszcze użyć prócz amerykańskich stylów? Słyszałem o kilku innych stylach np RIS ale póki co nie chce się za niego brać. Chciałbym natomiast zrobić Milk Stout coś ala z kuźni piwowarów. Jak myślicie nada się? Niby ma czysty profil Milk stouta spokojnie możesz robić, a jak będzie ci mało to jeszcze Amber Ale możesz zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal9890 Posted February 1, 2017 Author Share Posted February 1, 2017 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi Co ja bym zrobił bez tego forum Zapytam jeszcze od razu jaką temperaturę trzymać przy takiej warce? Też raczej przy dolnych zalecanych wartościach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapak Posted February 1, 2017 Share Posted February 1, 2017 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi Co ja bym zrobił bez tego forum Zapytam jeszcze od razu jaką temperaturę trzymać przy takiej warce? Też raczej przy dolnych zalecanych wartościach? Masz opis doświadczeń pod linkiem http://www.piwo.org/topic/17397-fermentum-mobile-fm52-ameryka%C5%84ski-sen/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts