Jacek Kolo Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Jak wrócę do domu i z piwem będzie wszystko spoko to butelkuje ,dodaje dropsy chmielone czy to źle ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 No cóż........... butelkujcie dalej z cukrem Pozdrawiam Sent from my SM-G925F using Tapatalk To ja też Ci Kopyrę polecę, skoro już się raz na niego powołałeś. https://youtu.be/wJLtWKZWCcY?t=13m41s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Jak wrócę do domu i z piwem będzie wszystko spoko to butelkuje ,dodaje dropsy chmielone czy to źle ??? Dropsy są drogie ogółem, ale bardzo wygodne i masz pewność, że w butelce jest taka a nie inna ilość cukrów do refermentacji. Wrzucaj dropsy do butelek i śmiało butelkuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Żeby nie był sam offtop, to odnośnie pytania początkowego, butelkuj, pewnie dodatek tego ekstraktu jakieś białka wytrącił i to był ten glut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Coraz więcej widzę ostatnio na forum (zwłaszcza ostatni tydzień-dwa), że tak ujmę delikatnie "nie do końca sprawdzonych informacji" Rozumiem że mówisz o tej wypowiedzi: Dodatek cukru (zamiast np sztucznego nagazowania) powinien teoretycznie (i pewnie praktycznie dla jakiegoś supersensoryka przy takiej ilości tego cukru ) w jakimś tam stopniu zwiększyć wytrawność (zmniejszyć pełnie),ponieważ jest to kompletna bzdura. pabloxprt 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) ponieważ jest to kompletna bzdura. Dlaczego? Jak się mylę z chęcią przyznam się do błędu. Edytowane 8 Lutego 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 No a pomyśl w jaki sposób *dodatek* białego cukru miałby zmniejszyć ilość nieprzefermentowanych cukrów? Cukier zwiększa wytrawność tylko jeśli się go da *zamiast* czegoś co ma mniejszą od 100% fermentowalność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) Nie musi zmniejszac, wystarczy że zmienia stosunek % Tylko zmiana jest tak mała, że w zasadzie pomijalna więc myślę że obaj macie w pewnym sensie rację Edytowane 8 Lutego 2017 przez xcynix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) Nie musi zmniejszac, wystarczy że zmienia stosunek %W takim razie zdefiniuj "pełnię". Wg mnie jest to tożsame z FG i w tym sensie tylko ja mam rację. Chyba że masz jakąś inną definicję o której nie wiem. Edytowane 8 Lutego 2017 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 i dodałem Izomeryzowany ekstrakt chmielowy .W piwie coś się wytrąciło jakby drożdżowe gluty A czy przypadkiem to co się wytrąciło nie powstało niedługo po dodaniu ekstraktu chmielowego? Taki ekstrakt jest bardzo skoncentrowany i zaraz po dodaniu może zbić się w takie białe "farfocle", dlatego najlepiej lekko zamieszać piwem lub najpierw dodać go do małej ilości do wody, rozmieszać i wtedy wlać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Nie widzę potrzeby żeby z tego robić wojnę, myślę że jeśli sobie to policzysz to zobaczysz o czym piszę. Dla ułatwienia można to nieco wyolbrzymić teoretycznie i zamiast tych 100 gram dorzucić ze trzy kilko cukru Tu już stosunek cukrów fermentowalnych do niefermentowalnych i stopień odfermentowania zrobi się diametralnie różny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Owszem, tylko nie rozumiem co ma ten stosunek do pełni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 właśnie po to pisałem o tym "wróblu na moście" i potem o tych trzech kilogramach Na ile Cie rozumiem ilość cukrów niefermentowanych w niezmiennej objętości jest jedynym co bierzesz pod uwagę Tylko że zmienia się i głębokość odfermentowania i objętość, przy 100 g niezauważalnie przy trzech kilo bardzo znacznie I to tylko sama matematyka a zostaje jeszcze sensoryka czyli zupełnie inne odczucie pełni w piwie które będzie miało znacznie głębszy % odfermentowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Dalibyście sobie siana i nie robili OT. pabloxprt 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Kolo Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 i dodałem Izomeryzowany ekstrakt chmielowy .W piwie coś się wytrąciło jakby drożdżowe gluty A czy przypadkiem to co się wytrąciło nie powstało niedługo po dodaniu ekstraktu chmielowego? Taki ekstrakt jest bardzo skoncentrowany i zaraz po dodaniu może zbić się w takie białe "farfocle", dlatego najlepiej lekko zamieszać piwem lub najpierw dodać go do małej ilości do wody, rozmieszać i wtedy wlać. tak było to chwilę po dodaniu ekstraktu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 co innego to dodawanie cukru do fermentacji a do refrmentacji. w przypadku refermentacji zmiany w odczuciu pełni według mnie raczej nie będą zauważalne. W przypadku dodatków cukrów prostych przed lub w czasie fermentacji zasadniczej to na obniżenie pełni wpływa to dwojako 1) sprzyja to namnażaniu się drożdży 2) podnosi ekstrakt tylko cukrami fermentowalnymi ( a tym samym będzie mniej cukrów nie przefermentowanych w stosunku do resztkowych ) Oczywiście zarówno 1) i 2) łatwo obalić przypadkami szczególnymi ( np tak wysokie stężenie etanolu iż drożdże zginą ) więc raczej to są ogólne wytyczne a nie zasada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 tak było to chwilę po dodaniu ekstraktu No to w takim razie wszystko jasne. Nie ma się czym przejmować. Prawdopodobnie po czasie sam się rozpuścił, a dla pewności możesz jeszcze delikatnie zamieszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) No a pomyśl w jaki sposób *dodatek* białego cukru miałby zmniejszyć ilość nieprzefermentowanych cukrów? Może Ty też pomyśl zanim napiszesz, że coś jest kompletną bzdurą, dodatek cukru zwiększa ilość alkoholu który ma wpływ na odczucie pełni (pełnia to nie tylko cukry), a także, jako że zdecydowana większość robi roztwór cukru w wodzie, następuje rozcieńczenie piwa wodą, którego nie ma przy sztucznym wysyceniu CO2 czy użyciu rezerwy. w przypadku refermentacji zmiany w odczuciu pełni według mnie raczej nie będą zauważalne. Raczej nie są zbyt zauważalne normalnie, co nie znaczy że ktoś dobry sensorycznie, mający jeszcze możliwość porównania z częścią warki wysyconą sztucznie, nie zauważy różnicy Edytowane 8 Lutego 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Raczej nie są zbyt zauważalne normalnie, co nie znaczy że ktoś dobry sensorycznie, mający jeszcze możliwość porównania z częścią warki wysyconą sztucznie, nie zauważy różnicy tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) OG FG pozorne które mierzymy jest uzależnione od ilości alkoholu, kwasów lotnych itp. itd.. Jeśli OG = pełność (pomijając czynniki z pierwszego zdania, oprócz alkoholu, który to w 100% zamienia się z cukrów prostych {czyt. biały cukier}), to: Przykładowo biorąc pod uwagę piwo 12 blg, które zeszło do 2 blg ma w sobie 5 % alkoholu (mniej więcej, żeby łatwo się liczyło). Uwzględniając gęstość alkoholu (zakładając przybliżoną gęstość alkoholu 0,8 g/cm^3) to OG wynosi 2-(0.8*0,05)=1.96. Nieistotne, prawda? Zatem dodając cukru do fermentacji głównej w ilości podnoszącej ilość alkoholu o 1 % (Dla warki 20 litrowej 12 blg to około 250 g sacharozy) to OG = 2-(0.8*0,6) = 1.952... itd. logarytmicznie... Również mało istotne moim zdaniem. Pominąłem objętość gotowego piwa, bo to jest różnica o 0,7 % (Przyjąłem objętość cukru 1,6 g/cm^3). Moim zdaniem pełnie w piwie znoszą zmieniają melanoidy, dodatek słodów karmelowych, reakcje mailarda itp, a nawet chmiel. Wg. mnie nie da się tego zmierzyć. PS. Czytając temat i chcąc odpisać na główny wątek to zapomniałem co było na początku. Edit: Pomyliłem pojęcia zapis OG z FG Edytowane 8 Lutego 2017 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się