Thorgall Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Słód pszeniczny nie posiada łuski. Po to właśnie jak jest jej dużo w zasypie daje się przecież łuskę ryżową. Inaczej przepuszcza za dużo śmieci. Jeśli zastąpisz w zasypie słód jęczmienny pszenicznym ułatwisz przepływ brzeczki przez zacier. Edit: Płatki wprawdzie też nie posiadają łuski, ale mocno zagęszczają konsystencję brzeczki. Pszenica tego nie robi. Chyba kolega błądzi troszke. Zastąpienie słodu jęczmiennego,słodem pszenicznym ułatwia filtracje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek_z Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Wyjaśniłem mechanizm, nie wiem czego nie rozumiesz. Im więcej łuski zostaje tym skuteczniejsza filtracja, ale też trudniejszy przepływ. Jak masz jakiegoś RISa, który jest gęsty sam w sobie zmniejszenie ilości łusek spowoduje,ze będzie leciało trochę szybciej. Co ma o tyle znaczenie,ze w przypadku gęstych RISów filtracja potrafi nawet stanąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 (edytowane) Z moich doświadczeń wynika że im więcej pszenicy mam w zasypie tym trudniejszy i wolniejszy jest przepływ ? Czyżbym wbrew prawom fizyki działał ? Coś chyba Ci się delikatnie pomieszało. Jak to jest że ludzie robią 100% pszenicy i im się przytyka ? O co chodzi ? Edytowane 11 Lutego 2017 przez Skajo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek_z Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Dobra, macie rację, pomerdało mi się. Pszenica generalnie utrudnia filtrację. Tak czy inaczej płatki owsiane lub jęczmienne to średni pomysł aby poprawić pienistość RISa, nimi się zagęszcza raczej słabsze piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Dobra, macie rację, pomerdało mi się. Pszenica generalnie utrudnia filtrację. Tak czy inaczej płatki owsiane lub jęczmienne to średni pomysł aby poprawić pienistość RISa, nimi się zagęszcza raczej słabsze piwa. Jak zagęszcza? Mieszasz pojęcia. Poczytaj zanim zaczniesz mieszać ludziom. Gęstość się nie zmieni, tylko odczucie w ustach. I płatki to wspaniały dodatek do risa. Co odpowiedz to gafa kolego. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenith Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 No juz trudno. Na następny raz będę wiedział. Jest sezon na RISy to może jeszcze komuś się przyda ta dyskusja. Ja juz mam złożone zamówienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek_z Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 (edytowane) Dobra, macie rację, pomerdało mi się. Pszenica generalnie utrudnia filtrację. Tak czy inaczej płatki owsiane lub jęczmienne to średni pomysł aby poprawić pienistość RISa, nimi się zagęszcza raczej słabsze piwa. Jak zagęszcza? Mieszasz pojęcia. Poczytaj zanim zaczniesz mieszać ludziom. Gęstość się nie zmieni, tylko odczucie w ustach. I płatki to wspaniały dodatek do risa. Co odpowiedz to gafa kolego. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Oczywiście, że chodzi o odczucie w ustach. Poszedłem skrótem myślowym, rzeczywiście nie do końca fortunnym. Liczyłem,zę wszyscy zrozumieją o co chodzi, ale tak nie musi być. Co do drugiej części wypowiedzi - jak się robi siekierę z dużym ekstraktem, która tak czy inaczej będzie się słabo filtrować to jeszcze najlepiej dobić to płatkami, które utrudnią filtrację a jak sam zauważyłeś gęstości nie podnoszą. Wolę w ich miejsce dać więcej słodu. Przy 25blg wyciągniętych ze słodów piwo tak czy owak będzie oleiste. Edit - trochę przemyślałem - no OK, dla samej pienistości może nie trzeba ich dawać aż tak dużo i faktycznie w czymś pomogą i będą sensowniejszym dodatkiem niż słód pszeniczny. Edytowane 11 Lutego 2017 przez bartek_z Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Dobra, macie rację, pomerdało mi się. Poszedłem skrótem myślowym, rzeczywiście nie do końca fortunnym. Liczyłem,zę wszyscy zrozumieją o co chodzi, trochę przemyślałem - no OK, dla samej pienistości nie odbierz tego źle, ale pisz może wolniej, a w międzyczasie przemyśl to co napisać bo jak na razie produkujesz szum informacyjny, przez który niedługo nie da się przebić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek_z Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 nie odbierz tego źle, ale pisz może wolniej, a w międzyczasie przemyśl to co napisać bo jak na razie produkujesz szum informacyjny, przez który niedługo nie da się przebić Nobody's perfect. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Nobody's perfect. Nobody says he's flattered. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się