maku13 Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Wczoraj aktywowałem drożdże Wyeast z październikową datą produkcji. Poprzednie napęczniały grzecznie po 5 dniach. Tym razem mam już dzisiaj balonik . Nie wiem teraz jak to przeciągnąć, przynajmniej do jutra... najwcześniej mogę uwarzyć piwo w poniedziałek. Zostawić, w nadziei, że nie rozerwie, czy np. nakłuć zdezyfekowaną szpilką i zakleić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Włóż do lodówki, lub zrób starter z brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 nie rozerwie jeśli do jutra to zwyczajnie zostaw potem zrób starter lub nie tak jak zamierzałeś jeśli później to do lodówki i potem starter nic złego sie nie wydarzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku13 Opublikowano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 (edytowane) Starter, niestety odpada... za późno na krzątanie po kuchni. Wkładam do lodówy, żonę zapewniłem, że nie wybuchną Edytowane 19 Lutego 2010 przez maku13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Starter, niestety odpada... za późno na krzątanie po kuchni. No to do lodówki, tylko pamiętaj by wyjąć saszetkę kilka godzin przed zadaniem do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 starter możesz zrobić jutro i po 24-48h zapodać drożdze do fermentatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku13 Opublikowano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Dzięki, za szybką poradę. Zrobione, można się wyluzować :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Wsadź do lodówki (jeśli zamierzasz wlać po prostu napęczniałą saszetkę do fermentora - spokojnie wytrzyma do poniedziałku) albo jutro zrób starter. Opakowania na pewno Ci nie rozerwie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku13 Opublikowano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 ...albo jutro zrób starter... Nie, no musowo, jutro zrobię starter. Trzeba korzystać z mojego nowego mieszadła magnetycznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Drożdże Wyeasta są pełne niespodzianek. Ostatnio saszetka Czech Pils z listopada spuchła po 8 dniach dopiero, a America Ale z... maja 2009 spuchła już po 2 dniach W takich przypadkach chowam opuchliznę do lodówki do czasu, gdy jest mi potrzebna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 odgrzeję temat: zakupiłem Wyeast 1084 Irish Ale z datą 29 wrzesień 2009 jest napisane aby wykorzystać do 6-m-cy dzis jest 22-marzec, wiec drożdże wewnątrz będą mieć ok 6m-cy moje pytanie brzmi: Czy nakarmić wygłodniałe drożdże i dać saszetce napuchnąć i trzymać napuchniętą w lodówce do czasu warzenia, czy śmiało czekać dłużej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Możesz śmiało czekać dłużej Nie zapomnij tylko odpowiednio wcześnie aktywować saszetki (przyjmuje sie 1 dzień wcześniej za każdy msc., który upłynął od daty produkcji). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Drożdże to żywotne stworzonka. W ubiegłym tygodniu odpaliliśmy drożdżaki z datą produkcji wrzesień 2008, napuchły po 3 dniach. Ale co tu się dziwić, uwarzono przecież piwo na drożdżach znalezionych w żołądku prehistorycznej bodajże pszczoły. ( Fossil Fuels Beer ) goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 odgrzeję temat:zakupiłem Wyeast 1084 Irish Ale z datą 29 wrzesień 2009 jest napisane aby wykorzystać do 6-m-cy dzis jest 22-marzec, wiec drożdże wewnątrz będą mieć ok 6m-cy moje pytanie brzmi: Czy nakarmić wygłodniałe drożdże i dać saszetce napuchnąć i trzymać napuchniętą w lodówce do czasu warzenia, czy śmiało czekać dłużej? W styczniu startowałem te drożdże, na saszetce był nadruk czerwiec 2007r , napęczniały po 3 dniach. Przy prawidłowym przechowywaniu (w lodówce), termin przydatności Wyeastów jest mocno umowny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 A jak sądzicie czy White Labs też mają taką żywotność ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 A jak sądzicie czy White Labs też mają taką żywotność ? Zdecydowanie nie, o ile Wyeasty można przechowywać latami, to WLP miesiącami, chyba że mrożenie lub skosy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 A jak sądzicie czy White Labs też mają taką żywotność ? Zdecydowanie nie' date=' o ile Wyeasty można przechowywać latami, to WLP miesiącami, chyba że mrożenie lub skosy.[/quote'] Ale 2-3 tygodnie po terminie chyba nie będzie jakiegoś strasznego spadku formy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 A jak sądzicie czy White Labs też mają taką żywotność ? Zdecydowanie nie' date=' o ile Wyeasty można przechowywać latami, to WLP miesiącami, chyba że mrożenie lub skosy.[/quote'] Ale 2-3 tygodnie po terminie chyba nie będzie jakiegoś strasznego spadku formy ? Bez przesady i po 2-3 miesiącach po terminie jak są w lodówce wystartują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 to dobrze, bo kupiłem 2 fiolki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Dla pewności rób starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 dziękuję za odpowiedzi, plusy dla Was! i po piwku oczywiście stawiam:beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 A jak sądzicie czy White Labs też mają taką żywotność ? Zdecydowanie nie' date=' o ile Wyeasty można przechowywać latami, to WLP miesiącami, chyba że mrożenie lub skosy.[/quote'] Ale 2-3 tygodnie po terminie chyba nie będzie jakiegoś strasznego spadku formy ? Z mojego doświadczenia, sugeruję starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 to dobrze, bo kupiłem 2 fiolki I chyba już więcej WLP nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 to dobrze' date=' bo kupiłem 2 fiolki [/quote']I chyba już więcej WLP nie będzie A czemu tak myślisz ? Jak coś mogę się podzielić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Zdecydowanie nie' date=' o ile Wyeasty można przechowywać latami, to WLP miesiącami, chyba że mrożenie lub skosy.[/quote'] Ale 2-3 tygodnie po terminie chyba nie będzie jakiegoś strasznego spadku formy ? Z mojego doświadczenia, sugeruję starter. Zwykle tego nie praktykuję, ale faktycznie rozruszam je przed zaszczepieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się