pakman Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Witam zabieram się za pierwszą warkę mam: 300g karmelowego 4,2 kg pilźnieńskiego i chmiele po 30 g marynki i lubelskiego. Zgubiłem karteczke na której była instrukcja warzenia. Czy możecie podpowiedzieć jakąś prostą recepturę dla nowicjusza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 (edytowane) http://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/740-polskie-jasne-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html http://www.piwo.org/topic/21319-browar-szyszyna/?p=403606 Moja warka. Robiłem mniej więcej wg instrukcji z TB. Edytowane 11 Lutego 2017 przez darinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Wsypujesz wszystko do 13-14l wody podgrzanej do 70C, czekasz godzinę monitorując temperaturę, żeby nie spadła poniżej 62C. Wysładzasz do zamierzonego BLG, proponuję 12. Jednak pamiętaj że będziesz to gotował przez godzinę i część wody Ci odparuje. U mnie w godzinę gotowania blg podnosi się o 2. Także wysładzasz do uzyskania 10-11blg. Następnie gotujesz. Nie chmiel agresywnie na początek.15g marynka na 60min, 15g marynka na 30min i 30g lubelskiego na wyłączenie palnika. Chłodzisz, oddzielasz chmieliny i osady, zadajesz drożdże. Nie zaglądaj do wiadra przez pierwsze 10dni- nie ma sensu.Ps. nie zapomnij ześrutować ziarna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr7404 Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Ja bym uważał z temperaturą zasypu 70 stopni. Co prawda zasyp trochę schłodzi wodę,ale na pewno nie do 62 stopni. Proponuję temperaturę zasypu ok. 65 stopni. I przy wysładzaniu zbierz trochę więcej, niż zakładana ilość. Prawdą jest, że przy warzeniu (gotowaniu) brzeczki trochę wyparuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Wg PPPP, na 4,5 kg słodu i 14 l wody, temperatura wody przed wsypaniem słodu powinna wynosić 69 C, żeby zacier miał 62 C. Przy temperaturze słodu ok 20 C. Także te 70 C jest dobrą opcją, bo z czasem temperatura się będzie obniżała. Poszło z fona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 A ja powiem że słód przechowywany nawet w temp 0'C obniży temp zacieru tylko o 2-3'C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się