Skocz do zawartości

Pierwsze zacieranie


pakman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zabieram się za pierwszą warkę mam:

300g karmelowego 4,2 kg pilźnieńskiego i chmiele po 30 g marynki i lubelskiego. Zgubiłem karteczke na której była instrukcja warzenia.
Czy możecie podpowiedzieć jakąś prostą recepturę dla nowicjusza?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wsypujesz wszystko do 13-14l wody podgrzanej do 70C, czekasz godzinę monitorując temperaturę, żeby nie spadła poniżej 62C. Wysładzasz do zamierzonego BLG, proponuję 12. Jednak pamiętaj że będziesz to gotował przez godzinę i część wody Ci odparuje. U mnie w godzinę gotowania blg podnosi się o 2. Także wysładzasz do uzyskania 10-11blg. Następnie gotujesz. Nie chmiel agresywnie na początek.
15g marynka na 60min, 15g marynka na 30min i 30g lubelskiego na wyłączenie palnika. Chłodzisz, oddzielasz chmieliny i osady, zadajesz drożdże. Nie zaglądaj do wiadra przez pierwsze 10dni- nie ma sensu.

Ps. nie zapomnij ześrutować ziarna ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym uważał z temperaturą zasypu 70 stopni. Co prawda zasyp trochę schłodzi wodę,ale na pewno nie do 62 stopni. Proponuję temperaturę zasypu ok. 65 stopni. I przy wysładzaniu zbierz trochę więcej, niż zakładana ilość. Prawdą jest, że przy warzeniu (gotowaniu) brzeczki trochę wyparuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wg PPPP, na 4,5 kg słodu i 14 l wody, temperatura wody przed wsypaniem słodu powinna wynosić 69 C, żeby zacier miał 62 C. Przy temperaturze słodu ok 20 C. Także te 70 C jest dobrą opcją, bo z czasem temperatura się będzie obniżała.

 

Poszło z fona

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.