Kurt Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 jestem w trakcie refermentacji AIPA, butelkowanie odbyło się 13.02, piwo stoi w 21 °C czwarty dzień. Zalałem próbkę do pet 0,33. Wczoraj próbka zaczęła twardnieć i pojawiły się ślady osadu na dnie. Dzisiaj zauważyłem, że próbka zmętniała (zdjęcie). Piwo w butelkach też ma podobną przejrzystość. Czy to infekcja czy normalne w procesie refermentacji ?Przyznam że kilka razy rozlewałem próbkę pet ale nie przypominam sobie takiego przebiegu refermentacji ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Poszukaj haseł: zmętnienie na zimno i zmętnienie po chmieleniu na cichą. Czasem tak jest, że nie wszystkie białka zostaną wyprowadzone z piwa i pojawia się po schłodzeniu piwa zmętnienie na zimno. Drugą sprawą zmętnienie powoduje też chmielenie na cichą - jak to AIPA to podejrzewam, że chmieliłeś tak. Reszta to już wnioski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 U siebie zmętnienie podczas refermentacji mam praktycznie zawsze. Moim zdaniem wpływa ma na to zawieszenie w toni piwa większej ilości drożdży, które dojadają surowiec do refermentacji. Zmętnienie na zimno jakoś nie trzyma mi się kupy, bo temperatura jest pokojowa, a zmętnienie w żadnym razie nie jest z nią skorelowane, bo mija samoczynnie po zakończonym procesie refermentacji. Tak to widzę. No i kolega ma 21°C, to tak średnio "na zimno" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 17 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Chmielenie na zimno było ale 10 dni temu. Teraz to raczej jak pisze BelgLover efekt pojawienia się większej ilości drożdży zużywających tlen. Taką mam przynajmniej nadzieję... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Chmielenie na zimno było ale 10 dni temu. Teraz to raczej jak pisze BelgLover efekt pojawienia się większej ilości drożdży zużywających tlen. Taką mam przynajmniej nadzieję... Na infekcję to chyba za wcześnie, drożdże którymi zaszczepiłeś piwo prawie na pewno są w stanie prześcignąć wszelki negatywne mikroby w walce o surowiec do refermentacji. Po tych 4 dniach to chyba nie możliwe żeby tak szybko się coś rozwinęło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Druga sprawa Kurt nie panikuj. Jakbyś miał infekcję to w 80% przypadków jej nie widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) OK po prostu wcześniej nie przyglądałem się tak szczegółowo próbce a to moja pierwsza AIPA i trochę mam ciśnienie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 19 Lutego 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się