Jump to content

Zmętnienie piwa podczas refermentacji


Kurt

Recommended Posts

jestem w trakcie refermentacji AIPA, butelkowanie odbyło się 13.02, piwo stoi w 21 °C czwarty dzień. Zalałem próbkę do pet 0,33. Wczoraj próbka zaczęła twardnieć i pojawiły się ślady osadu na dnie. Dzisiaj zauważyłem, że próbka zmętniała (zdjęcie). Piwo w butelkach też ma podobną przejrzystość. Czy to infekcja czy normalne w procesie refermentacji ?
Przyznam że kilka razy rozlewałem próbkę pet ale nie przypominam sobie takiego przebiegu refermentacji ...

post-17977-0-72773800-1487340462_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Poszukaj haseł: zmętnienie na zimno i zmętnienie po chmieleniu na cichą. Czasem tak jest, że nie wszystkie białka zostaną wyprowadzone z piwa i pojawia się po schłodzeniu piwa zmętnienie na zimno. Drugą sprawą zmętnienie powoduje też chmielenie na cichą - jak to AIPA to podejrzewam, że chmieliłeś tak. Reszta to już wnioski.

Link to comment
Share on other sites

U siebie zmętnienie podczas refermentacji mam praktycznie zawsze. Moim zdaniem wpływa ma na to zawieszenie w toni piwa większej ilości drożdży, które dojadają surowiec do refermentacji. Zmętnienie na zimno jakoś nie trzyma mi się kupy, bo temperatura jest pokojowa, a zmętnienie w żadnym razie nie jest z nią skorelowane, bo mija samoczynnie po zakończonym procesie refermentacji. Tak to widzę. No i kolega ma 21°C, to tak średnio "na zimno" :)

Link to comment
Share on other sites

Chmielenie na zimno było ale 10 dni temu. Teraz to raczej jak pisze BelgLover efekt pojawienia się większej ilości drożdży zużywających tlen. Taką mam przynajmniej nadzieję...

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

 

 

Chmielenie na zimno było ale 10 dni temu. Teraz to raczej jak pisze BelgLover efekt pojawienia się większej ilości drożdży zużywających tlen. Taką mam przynajmniej nadzieję...

Na infekcję to chyba za wcześnie, drożdże którymi zaszczepiłeś piwo prawie na pewno są w stanie prześcignąć wszelki negatywne mikroby w walce o surowiec do refermentacji. Po tych 4 dniach to chyba nie możliwe żeby tak szybko się coś rozwinęło.

Link to comment
Share on other sites

OK po prostu wcześniej nie przyglądałem się tak szczegółowo próbce a to moja pierwsza AIPA i trochę mam ciśnienie ;)

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edited by Kurt
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.