Kurt Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 jestem w trakcie refermentacji AIPA, butelkowanie odbyło się 13.02, piwo stoi w 21 °C czwarty dzień. Zalałem próbkę do pet 0,33. Wczoraj próbka zaczęła twardnieć i pojawiły się ślady osadu na dnie. Dzisiaj zauważyłem, że próbka zmętniała (zdjęcie). Piwo w butelkach też ma podobną przejrzystość. Czy to infekcja czy normalne w procesie refermentacji ?Przyznam że kilka razy rozlewałem próbkę pet ale nie przypominam sobie takiego przebiegu refermentacji ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Poszukaj haseł: zmętnienie na zimno i zmętnienie po chmieleniu na cichą. Czasem tak jest, że nie wszystkie białka zostaną wyprowadzone z piwa i pojawia się po schłodzeniu piwa zmętnienie na zimno. Drugą sprawą zmętnienie powoduje też chmielenie na cichą - jak to AIPA to podejrzewam, że chmieliłeś tak. Reszta to już wnioski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 U siebie zmętnienie podczas refermentacji mam praktycznie zawsze. Moim zdaniem wpływa ma na to zawieszenie w toni piwa większej ilości drożdży, które dojadają surowiec do refermentacji. Zmętnienie na zimno jakoś nie trzyma mi się kupy, bo temperatura jest pokojowa, a zmętnienie w żadnym razie nie jest z nią skorelowane, bo mija samoczynnie po zakończonym procesie refermentacji. Tak to widzę. No i kolega ma 21°C, to tak średnio "na zimno" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kurt Posted February 17, 2017 Author Share Posted February 17, 2017 Chmielenie na zimno było ale 10 dni temu. Teraz to raczej jak pisze BelgLover efekt pojawienia się większej ilości drożdży zużywających tlen. Taką mam przynajmniej nadzieję... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Chmielenie na zimno było ale 10 dni temu. Teraz to raczej jak pisze BelgLover efekt pojawienia się większej ilości drożdży zużywających tlen. Taką mam przynajmniej nadzieję... Na infekcję to chyba za wcześnie, drożdże którymi zaszczepiłeś piwo prawie na pewno są w stanie prześcignąć wszelki negatywne mikroby w walce o surowiec do refermentacji. Po tych 4 dniach to chyba nie możliwe żeby tak szybko się coś rozwinęło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted February 18, 2017 Share Posted February 18, 2017 Druga sprawa Kurt nie panikuj. Jakbyś miał infekcję to w 80% przypadków jej nie widać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kurt Posted February 19, 2017 Author Share Posted February 19, 2017 (edited) OK po prostu wcześniej nie przyglądałem się tak szczegółowo próbce a to moja pierwsza AIPA i trochę mam ciśnienie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edited February 19, 2017 by Kurt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now