Tomasz Zieliński Posted February 19, 2017 Share Posted February 19, 2017 Wczoraj prosiłem o pomoc w ułożeniu zasypu do Bittera [lub ESB]. Dziś sprawa się trochę ułatwiła, a trochę utrudniła. Zrobiłem research w moim magazynie i okazało się, że mam: 350 g karmelowego 600 ze Strzegomia 100 g Carafy II z Weyermanna 100 g karmelowego 30 ze Strzegomia Dałoby radę ułożyć zasyp do Bittera lub Best Bittera, żeby to zużyć. Nawet jeśli nie w całości, to w większości? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted February 19, 2017 Share Posted February 19, 2017 Ale bazowy słód masz oczywiście. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Zieliński Posted February 19, 2017 Author Share Posted February 19, 2017 Ale bazowy słód masz oczywiście. Dokupię ze 4 kilo pale ale. Tylko się zastanawiam czy coś jeszcze muszę dokupić i ile jestem w stanie wykorzystać z tego co mam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted February 19, 2017 Share Posted February 19, 2017 Dokupię ze 4 kilo pale ale. Tylko się zastanawiam czy coś jeszcze muszę dokupić i ile jestem w stanie wykorzystać z tego co mam. To może najprościej jak się da: 95% Pale Ale 5% Karmel 600 dirk gently 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Zieliński Posted February 19, 2017 Author Share Posted February 19, 2017 Dokupię ze 4 kilo pale ale. Tylko się zastanawiam czy coś jeszcze muszę dokupić i ile jestem w stanie wykorzystać z tego co mam. To może najprościej jak się da: 95% Pale Ale 5% Karmel 600 No fakt, prosto. Ale ja bym jednak coś więcej chciał wykorzystać. Mnie przyszło do głowy coś takiego: pale ale 4kg monachijski 0,5 karmelowy 30 - 0,1 karmelowy 600 - 0,1 carafa II - 0,1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted February 19, 2017 Share Posted February 19, 2017 No fakt, prosto. Ale ja bym jednak coś więcej chciał wykorzystać. Mnie przyszło do głowy coś takiego: zrobisz jak uważasz. Jak dla mnie zbyt duża kombinacja jak na Bittera. dirk gently 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted February 19, 2017 Share Posted February 19, 2017 Carafa do bittera na pewno nie, monachijski zbędny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Zieliński Posted February 20, 2017 Author Share Posted February 20, 2017 No fakt, prosto. Ale ja bym jednak coś więcej chciał wykorzystać. Mnie przyszło do głowy coś takiego:zrobisz jak uważasz. Jak dla mnie zbyt duża kombinacja jak na Bittera. Carafa do bittera na pewno nie, monachijski zbędny. Ale z moją propozycją problem polega na tym, że to nie będzie bitter [to bym jeszcze zniósł], czy, że to w ogóle będzie niepijalne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted February 20, 2017 Share Posted February 20, 2017 (edited) Z takim amalgamatem różnych słodów to będzie bardziej bezstylowiec. 100g raczej carafy nie sprawi że będzie niepijalne, po prostu podałeś styl otwierając wątek, i porady dotyczą tego stylu. Pytanie czy dodajesz te wszystkie rzeczy z głową bo masz jakąś wizję tego piwa, czy sypiesz na tzw. "pałę" to co akurat zalega ci w magazynie. Nietrudno zgadnąć że to ostatnie podejście może skutkować niespodziankami, a i walor poznawczy takiego eksperymentu będzie mierny. Edited February 20, 2017 by dirk gently Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Zieliński Posted February 20, 2017 Author Share Posted February 20, 2017 (edited) Z takim amalgamatem różnych słodów to będzie bardziej bezstylowiec. 100g raczej carafy nie sprawi że będzie niepijalne, po prostu podałeś styl otwierając wątek, i porady dotyczą tego stylu. Pytanie czy dodajesz te wszystkie rzeczy z głową bo masz jakąś wizję tego piwa, czy sypiesz na tzw. "pałę" to co akurat zalega ci w magazynie. Nietrudno zgadnąć że to ostatnie podejście może skutkować niespodziankami, a i walor poznawczy takiego eksperymentu będzie mierny. Nie ma co ukrywać, że ten przepis należy do cyklu "opróżnianie magazynu". Dlatego nie oczekuję, że będzie to konkretny styl [ten bitter wyszedł jakoś siłą rozpędu]. W sumie to moje pytanie brzmi tak: Czy zaproponowany przeze mnie zasyp ma jakiś kardynalne wady? Czy coś tu ewidentnie nie pasuje i z góry skazuje to piwo na totalną porażkę. Bo sam fakt bezstylowości jakoś przeboleję. Ale na wszelki wypadek przeniosę wątek innej kategorii: http://www.piwo.org/topic/23194-piwo-z-resztek-bezstylowiec/ Edited February 20, 2017 by Tomasz Zieliński Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted March 7, 2017 Share Posted March 7, 2017 Wyjdzie z tego jakieś red ale Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now