Jump to content

Bitter [lub Strong Bitter] z "resztek"


Tomasz Zieliński

Recommended Posts

Wczoraj prosiłem o pomoc w ułożeniu zasypu do Bittera [lub ESB]. Dziś sprawa się trochę ułatwiła, a trochę utrudniła. Zrobiłem research w moim magazynie i okazało się, że mam:

 

350 g karmelowego 600 ze Strzegomia

100 g Carafy II z Weyermanna

100 g karmelowego 30 ze Strzegomia

 

Dałoby radę ułożyć zasyp do Bittera lub Best Bittera, żeby to zużyć. Nawet jeśli nie w całości, to w większości? 

Link to comment
Share on other sites

 

Dokupię ze 4 kilo pale ale. Tylko się zastanawiam czy coś jeszcze muszę dokupić i ile jestem w stanie wykorzystać z tego co mam. 

 

To może najprościej jak się da:

95% Pale Ale

5%  Karmel 600

 

No fakt, prosto. Ale ja bym jednak coś więcej chciał wykorzystać. Mnie przyszło do głowy coś takiego:

 

pale ale 4kg

monachijski 0,5

karmelowy 30 - 0,1

karmelowy 600 - 0,1

carafa II - 0,1

Link to comment
Share on other sites

 

No fakt, prosto. Ale ja bym jednak coś więcej chciał wykorzystać. Mnie przyszło do głowy coś takiego:
zrobisz jak uważasz. Jak dla mnie zbyt duża kombinacja jak na Bittera.

 

 

Carafa do bittera na pewno nie, monachijski zbędny.

Ale z moją propozycją problem polega na tym, że to nie będzie bitter [to bym jeszcze zniósł], czy, że to w ogóle będzie niepijalne?

Link to comment
Share on other sites

Z takim amalgamatem różnych słodów to będzie bardziej bezstylowiec. 100g raczej carafy nie sprawi że będzie niepijalne, po prostu podałeś styl otwierając wątek, i porady dotyczą tego stylu. Pytanie czy dodajesz te wszystkie rzeczy z głową bo masz jakąś wizję tego piwa, czy sypiesz na tzw. "pałę" to co akurat zalega ci w magazynie. Nietrudno zgadnąć że to ostatnie podejście może skutkować niespodziankami, a i walor poznawczy takiego eksperymentu będzie mierny.

Edited by dirk gently
Link to comment
Share on other sites

Z takim amalgamatem różnych słodów to będzie bardziej bezstylowiec. 100g raczej carafy nie sprawi że będzie niepijalne, po prostu podałeś styl otwierając wątek, i porady dotyczą tego stylu. Pytanie czy dodajesz te wszystkie rzeczy z głową bo masz jakąś wizję tego piwa, czy sypiesz na tzw. "pałę" to co akurat zalega ci w magazynie. Nietrudno zgadnąć że to ostatnie podejście może skutkować niespodziankami, a i walor poznawczy takiego eksperymentu będzie mierny.

Nie ma co ukrywać, że ten przepis należy do cyklu "opróżnianie magazynu". Dlatego nie oczekuję, że będzie to konkretny styl [ten bitter wyszedł jakoś siłą rozpędu]. W sumie to moje pytanie brzmi tak: Czy zaproponowany przeze mnie zasyp ma jakiś kardynalne wady? Czy coś tu ewidentnie nie pasuje i z góry skazuje to piwo na totalną porażkę. Bo sam fakt bezstylowości jakoś przeboleję. Ale na wszelki wypadek przeniosę wątek innej kategorii: http://www.piwo.org/topic/23194-piwo-z-resztek-bezstylowiec/

Edited by Tomasz Zieliński
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.