Tomasz Zieliński Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Witam, Chcę kupić kolbę Erlenmeyera do robienia starterów. Chcę warzyć mocne piwa [około 26 Blg]. Wiem jednak, że z uwagi na mój sprzęt i wydajność mogę sobie pozwolić na warkę liczącą około 12 litrów tego trunku. Czy w związku z tym mogę kupić kolbę 1 litr, czy jednak bezpieczniej będzie mieć 2-u litrową z uwagi na pojemność wymaganego startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Zrobienie nawet 12 litrów blg 26 ze startera to karkołomny pomysł nawet jeśli zrobisz go kilkustopniowo. Zmarnujesz czas, prace i piwo ze starterów które będziesz wylewał a gęstwy i tak nie uzyskasz tyle ile byś miał w słabszej warce na rozruch Co nie znaczy że warto brać mniejsza kolbę bo czasem jednak starter dwustopniowy może mieć sens i wtedy już w litrowej będzie ubogo. Różnica w cenie chyba nie jest aż tak wielka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Pomijając kwestie, że na 26 blg to gęstwa a nie starter, to ja polecam jednak co najmniej 2-litrowe kolby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Masz, policz sobie, ile potrzebujesz. Do tego wez uwage, ze np w kolbie 2l ciezko zrobic starter większy niz 1.2-1.5l (kipi podczas gotowania, piana z fermentacji podchodzi pod górę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Ja w kolbie 2 litrowej robię 2 litrowe startery bez problemu. Fakt, gotowania trzeba pilnować i trzymać na minimalnym ogniu, ale piana w starterze z reguły ma z centymetr, a te kolby przecież nie mają 2 litry pod sam rant, tylko mają zapas. No a reszta została już powiedziana. Ja kupiłem 2 litry i w sumie czasem żałuję, że 3 litrowej nie mam jak np. trzeba rozruszać drożdże na dolniaka. A piwa 26blg = gęstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Ja tam się nie znam, ale dlaczego nie można zrobić startera dla 12 litrów piwa 26 Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 (edytowane) Ja tam się nie znam, ale dlaczego nie można zrobić startera dla 12 litrów piwa 26 Blg? Też się nie znam . Wydedukuję super ekonomicznie: można 3 saszetki płynnych drożdży rozbujać w kolbie (ponad 100zeta) i zadać... albo wykonać jakieś piwo i zebrać darmową gęstwę a potem zadać do mocarza. Poniżej fajna odpowiedź, ciekawe czy zadanie więcej saszetek powiększa starter? Edytowane 23 Lutego 2017 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Ja tam się nie znam, ale dlaczego nie można zrobić startera dla 12 litrów piwa 26 Blg? Też się nie znam . Wydedukuję super ekonomicznie: można 3 saszetki płynnych drożdży rozbujać w kolbie (ponad 100zeta) i zadać... albo wykonać jakieś piwo i zebrać darmową gęstwę a potem zadać do macarza. A po co od razu 3? Nie można jednej? Tym bardziej, że różnica w końcowej ilości drożdży wcale nie będzie 3-krotna... ba, nie będzie nawet 2-krotna. GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się