Tomasz Zieliński Posted February 21, 2017 Share Posted February 21, 2017 Witam, Chcę kupić kolbę Erlenmeyera do robienia starterów. Chcę warzyć mocne piwa [około 26 Blg]. Wiem jednak, że z uwagi na mój sprzęt i wydajność mogę sobie pozwolić na warkę liczącą około 12 litrów tego trunku. Czy w związku z tym mogę kupić kolbę 1 litr, czy jednak bezpieczniej będzie mieć 2-u litrową z uwagi na pojemność wymaganego startera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xcynix Posted February 21, 2017 Share Posted February 21, 2017 Zrobienie nawet 12 litrów blg 26 ze startera to karkołomny pomysł nawet jeśli zrobisz go kilkustopniowo. Zmarnujesz czas, prace i piwo ze starterów które będziesz wylewał a gęstwy i tak nie uzyskasz tyle ile byś miał w słabszej warce na rozruch Co nie znaczy że warto brać mniejsza kolbę bo czasem jednak starter dwustopniowy może mieć sens i wtedy już w litrowej będzie ubogo. Różnica w cenie chyba nie jest aż tak wielka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 Pomijając kwestie, że na 26 blg to gęstwa a nie starter, to ja polecam jednak co najmniej 2-litrowe kolby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Masz, policz sobie, ile potrzebujesz. Do tego wez uwage, ze np w kolbie 2l ciezko zrobic starter większy niz 1.2-1.5l (kipi podczas gotowania, piana z fermentacji podchodzi pod górę) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 Ja w kolbie 2 litrowej robię 2 litrowe startery bez problemu. Fakt, gotowania trzeba pilnować i trzymać na minimalnym ogniu, ale piana w starterze z reguły ma z centymetr, a te kolby przecież nie mają 2 litry pod sam rant, tylko mają zapas. No a reszta została już powiedziana. Ja kupiłem 2 litry i w sumie czasem żałuję, że 3 litrowej nie mam jak np. trzeba rozruszać drożdże na dolniaka. A piwa 26blg = gęstwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 Ja tam się nie znam, ale dlaczego nie można zrobić startera dla 12 litrów piwa 26 Blg? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 (edited) Ja tam się nie znam, ale dlaczego nie można zrobić startera dla 12 litrów piwa 26 Blg? Też się nie znam . Wydedukuję super ekonomicznie: można 3 saszetki płynnych drożdży rozbujać w kolbie (ponad 100zeta) i zadać... albo wykonać jakieś piwo i zebrać darmową gęstwę a potem zadać do mocarza. Poniżej fajna odpowiedź, ciekawe czy zadanie więcej saszetek powiększa starter? Edited February 23, 2017 by GB... Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 Ja tam się nie znam, ale dlaczego nie można zrobić startera dla 12 litrów piwa 26 Blg? Też się nie znam . Wydedukuję super ekonomicznie: można 3 saszetki płynnych drożdży rozbujać w kolbie (ponad 100zeta) i zadać... albo wykonać jakieś piwo i zebrać darmową gęstwę a potem zadać do macarza. A po co od razu 3? Nie można jednej? Tym bardziej, że różnica w końcowej ilości drożdży wcale nie będzie 3-krotna... ba, nie będzie nawet 2-krotna. GB... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts