Tomasz Zieliński Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 Boję się, że za ten post zjadą mnie panowie piwowarzy, ale co mi tam... Wpadłem na pomysł, to pytam. Nic nie tracę. Mam za sobą 18 warek i chcę uwarzyć w końcu RIS-a i to solidnego około 26, 27 blg. Tak ze 12 litrów [na tyle mam możliwości sprzętowych]. Oczywiście chciałem to zrobić na płynnych drożdżach i nawet zastanawiałem się czy do takiej małej warki wystarczy mi kolba 1 litrowa na starter. Fajnie by było, gdyby starczyła. Ale okazało się, że większość mówi, że nawet na 12 litrów to jednak gęstwa. Choć j mam jeszcze nadzieję, że starter wystarczy, bo z gęstwą nie mam szczególnie dobrych doświadczeń. I w związku z tym mam pytanie. Czy muszę uzyskiwać gęstwę poprzez warzenie piwa. Gdybym np. w kilkunastu litrach wody rozpuścił trochę cukru, tak żeby uzyskać około 11 Blg, przefermentował to i z tego zebrał gęstwę. W sumie drożdże byłyby rozruszane. Jeśli taka opcja jest zła, to uświadomcie mnie dlaczego. zmac1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 (edited) mniam mniam mniam mniam i zjedzony. A tak na serio zrób lekkie piwo z eksrtaktu albo brewkita jak nie chce Ci się zacierać bo cukier nie ma poza jedzeniem w sobie żadnej pożywki, a i te jedzenie nie takie jak być powinno bo powinny drozdzaki jeść maltozę Edited February 22, 2017 by Guest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Zieliński Posted February 22, 2017 Author Share Posted February 22, 2017 mniam mniam mniam mniam i zjedzony. A tak na serio zrób lekkie piwo z eksrtaktu albo brewkita jak nie chce Ci się zacierać bo cukier nie ma poza jedzeniem w sobie żadnej pożywki, a i te jedzenie nie takie jak być powinno bo powinny drozdzaki jeść maltozę Czyli co, taka gęstwa będzie nieefektywna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
the_doctor Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 mniam mniam mniam mniam i zjedzony. A tak na serio zrób lekkie piwo z eksrtaktu albo brewkita jak nie chce Ci się zacierać bo cukier nie ma poza jedzeniem w sobie żadnej pożywki, a i te jedzenie nie takie jak być powinno bo powinny drozdzaki jeść maltozę Czyli co, taka gęstwa będzie nieefektywna? Będzie nieefektywna. Z tego samego powodu nie powinno się robić startera na sacharozie. Drożdże przyzwyczajają się wtedy do bardzo prostych cukrów i nie chcą jeść bardziej skomplikowanych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enethion Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 (edited) Czyli co, taka gęstwa będzie nieefektywna? W pewnym sensie tak. Wystąpi efekt glukozowy (rozleniwienie drożdży - długo minie zanim przekonają się do cukrów bardziej złożonych niż sacharoza), a same drożdże będą bardzo wątpliwej kondycji. Wyobraź sobie, że ktoś karmi Cię wyłącznie cukrem białym i wodą. Miałbyś niedobór dosłownie wszystkiego (poza węglowodanami, które byś prawdopodobnie przedawkował). Drożdże zareagowały by bardzo podobnie. Edited February 22, 2017 by Enethion Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 ujmę to tak - jakby Cię matka karmiła samym cukrem i niczym więcej od małego urósłbyś silny i zdrowy ? Brzeczka to nie tylko cukier men Link to comment Share on other sites More sharing options...
MistrzSuspensu Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 (edited) Drożdże się rozleniwią i nie będą chciały jeść cukrów bardziej złożonych. Poza tym bez składników odżywczych pewnie będą słabej jakości. http://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych Wielkość startera przelicz sobie z kalkulatora: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Wychodzi, że potrzebujesz 1,2L dla 12L o ekstrakcie 27°BLG. Wiadomo, gęstwa pewnie lepsza, ale jest to jakaś opcja jak nie chce ci się robić wcześniej lżejszego piwa. EDIT: 1,2L przy założeniu, że starter mieszasz na mieszadle. Edited February 22, 2017 by MistrzSuspensu Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 (edited) wiki nie gryzie... Nie należy używać cukru, miodu itp. - gdy w brzeczce jest nadmiar cukrów prostych drożdże "zapominają" jak fermentować cukry złożone (tzw. efekt glukozowy). http://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCdzowych edit:wow, pisałem posta 4 minuty, a tu 4 odpowiedzi w międzyczasie Edited February 22, 2017 by bart3q Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Zieliński Posted February 22, 2017 Author Share Posted February 22, 2017 wiki nie gryzie... Nie należy używać cukru, miodu itp. - gdy w brzeczce jest nadmiar cukrów prostych drożdże "zapominają" jak fermentować cukry złożone (tzw. efekt glukozowy). http://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCdzowych Czyli nie ma opcje stworzenia gęstwy inaczej niż poprzez uwarzenie lekkiego piwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 mozesz starter zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Zieliński Posted February 22, 2017 Author Share Posted February 22, 2017 Drożdże się rozleniwią i nie będą chciały jeść cukrów bardziej złożonych. Poza tym bez składników odżywczych pewnie będą słabej jakości. http://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych Wielkość startera przelicz sobie z kalkulatora: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Wychodzi, że potrzebujesz 1,2L dla 12L o ekstrakcie 27°BLG. Wiadomo, gęstwa pewnie lepsza, ale jest to jakaś opcja jak nie chce ci się robić wcześniej lżejszego piwa. EDIT: 1,2L przy założeniu, że starter mieszasz na mieszadle. A jak ci wyszło 1,2 litra? Bo mnie jakieś kosmiczne wyniki wychodzą w tym kalkulatorze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Zieliński Posted February 22, 2017 Author Share Posted February 22, 2017 (edited) mozesz starter zrobić. Ze zwykłych płynnych drożdży? Wyestów na przykład? Ludzie "mówio", że takie BLg to raczej gęstwa. Poza tym słyszałem zdanie że to za mały litraż i duży starter zbyt "rozrzedzi brzeczkę". Edited February 22, 2017 by Tomasz Zieliński Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 (edited) Ludzie różne rzeczy mówią Zwykle to wychodzą duze startery. Do tego lepiej jsk drozdze sa przyzwyczajone do wiekszych ballingow - starter 6-8 blg, lekkie piwo ok 12blg. Ale wg mnie nie ma to duzego znaczenia. Zrób starter odpowiedniej wielkości, dodaj troche pożywki, bedzie git. A co do rozrzedzenia - przecież możesz pozwolić drozdzom opaść i zdekantowac większość płynu Edited February 22, 2017 by bart3q Link to comment Share on other sites More sharing options...
MistrzSuspensu Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 Drożdże się rozleniwią i nie będą chciały jeść cukrów bardziej złożonych. Poza tym bez składników odżywczych pewnie będą słabej jakości. http://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych Wielkość startera przelicz sobie z kalkulatora: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Wychodzi, że potrzebujesz 1,2L dla 12L o ekstrakcie 27°BLG. Wiadomo, gęstwa pewnie lepsza, ale jest to jakaś opcja jak nie chce ci się robić wcześniej lżejszego piwa. EDIT: 1,2L przy założeniu, że starter mieszasz na mieszadle. A jak ci wyszło 1,2 litra? Bo mnie jakieś kosmiczne wyniki wychodzą w tym kalkulatorze. Wpisujesz OG=1.115 Volume=3.2, co na jednostki europejskie jest 27°BLG oraz 12L. Tylko trzeba wpisywać kropki zamiast przecinków. W opcjach wybierasz "Stir plate" zamiast "Simple starter". Starter wstawiasz do lodówki na dobę, żeby drożdże opadły i wylewasz płyn znad osadu, tylko ostrożnie, żeby nie wylać drożdży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 (edited) Pezeciez w mrmalty w ostatniej zakladce mozna zmienić jednostki na ludzkie. Do tego mrmalty lubi robic startery z kilku saszetek drozdzy pkynnych - na nasze warunki do starterow lepszy jest kalkulator brewersfriend, mrmalty jest lepszy do gęstw. Edited February 22, 2017 by bart3q Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek_z Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 Oczywiście prawdą jest,że lepiej zadać gęstwę, ale jeśli nie będzie to porządnie zrobiony starter lub gęstwa pobrana z jakiegoś lekkiego piwa to lepiej będzie użyć uwodnionych drożdży suchych. a pewno proadzą sobie z takim piwem trzeba jednak dać dwie saszetki, uwodnić zgodnie ze sztuką i porządnie natlenić brzeczkę. Przy takim ekstrakcie też warto będzie dodać drożdzy do refermentacji - ale to już raczeni niezależnie od tego czy przefermentujesz to gęstwą czy sucharami. Jeśli zatem nie bardzo czujesz się na siłach, nie masz wiedzy, doświadczenia ze starterami i nie masz skąd wziąć gęstwy to zastanów się nad sucharami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 z gęstwą nie mam szczególnie dobrych doświadczeń. I w związku z tym mam pytanie. Czy muszę uzyskiwać gęstwę poprzez warzenie piwa. Gdybym np. w kilkunastu litrach wody rozpuścił trochę cukru, tak żeby uzyskać około 11 Blg, przefermentował to i z tego zebrał gęstwę. W sumie drożdże byłyby rozruszane. Jeśli taka opcja jest zła, to uświadomcie mnie dlaczego. tak na chłopski rozum - jeżeli uważasz, że namnażanie drożdży w nastawie innym niż Twoja brzeczka piwna da lepsze rezultaty (bo nie masz dobrych doświadczeń z zabaw z gęstwą), to prosty wniosek jest z tego taki, że jeszcze nie uwarzyłeś dobrego (w kontekście ... nazwijmy to czystości mikrobiologicznej) piwa. dlaczego uważasz, że z RISem będzie inaczej? ogarnij proces pod kątem higieny i zadaj gęstwę po lekkim piwie do brzeczki na risa. Enethion 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
flbc.piaseczno Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 Trochę podywaguje, a jeśli dodać pożywki do cukru, odpowiednie środowisko stworzyć, ciekawe czy by jednak dało radę. Cukier to przecież poli a nie mono węglowodan. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek_z Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 (edited) Ale sacharoza to cukier prostszy niż to co jest w brzeczce. Można poteoretyzować, ale możliwość rozleniwienia drożdży to jest fakt wynikający z praktyki. Nie przypadkowo jeśli jest duży udział cukru w zasypie dodaje się go dopiero w momencie kiedy drożdże zjedzą wszystko to co miały do zjedzenia w brzeczce. Dlatego starter na cukrze to średni pomysł. Albo na ekstrakcie, albo lepiej zadać prawidłowo przygotowane suchary. Edited February 22, 2017 by bartek_z Enethion 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Zieliński Posted February 22, 2017 Author Share Posted February 22, 2017 Starter wstawiasz do lodówki na dobę, żeby drożdże opadły i wylewasz płyn znad osadu, tylko ostrożnie, żeby nie wylać drożdży. Czyli procedura jest taka: 1. Robię starter i "wiruję" przez około 2 dni 2. potem wstawiam do lodówki na dobę 3. jak uwarzę piwo, to wyciągam starter z lodówki i zlewam płyn znad osadu 4. podgrzewam do temperatury brzeczki, żeby nie było szoku dla drożdży i zadaję Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Zieliński Posted February 22, 2017 Author Share Posted February 22, 2017 Ludzie różne rzeczy mówią Zwykle to wychodzą duze startery. Do tego lepiej jsk drozdze sa przyzwyczajone do wiekszych ballingow - starter 6-8 blg, lekkie piwo ok 12blg. Ale wg mnie nie ma to duzego znaczenia. Zrób starter odpowiedniej wielkości, dodaj troche pożywki, bedzie git. A co do rozrzedzenia - przecież możesz pozwolić drozdzom opaść i zdekantowac większość płynu 1. Coś więcej o tej pożywce? Co? Jak? Kiedy? Bo w tym temacie jestem jeszcze bardziej zielony. 2. Dekantacji to wolałbym uniknąć bo to jednak niepotrzepane - moim zdaniem - ryzykowanie infekcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MistrzSuspensu Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 Przy dekantacji przecież zlewasz ciecz znad osadu, ryzyko byłoby gdybyś coś dolewał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Zieliński Posted February 22, 2017 Author Share Posted February 22, 2017 Przy dekantacji przecież zlewasz ciecz znad osadu, ryzyko byłoby gdybyś coś dolewał. Ja jako dekantację zrozumiałem "coś pomiędzy burzliwą a cichą". A Tobie o dekantację z burzliwej na cichą chodziło? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MistrzSuspensu Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 Mi chodzi o zlewanie cieczy po wykonaniu startera, nie piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Zieliński Posted February 22, 2017 Author Share Posted February 22, 2017 Mi chodzi o zlewanie cieczy po wykonaniu startera, nie piwa. Aaaaaa no to już jasne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now