Puchacz Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Cześć! Nie spotkałem do tej pory podobnego piwa do Chinook PL od Peruna, a wyróżnia się mega intensywnym aromatem kwiatowym; pelargonii - geranium. W składzie były dwa chmiele: Chinook PL i Iunga. Moje pytanie jest następujące; jakie chmiele mają najbardziej kwiatowe, wręcz perfumeryjne, pudrowe aromaty? A może istotnym aspektem jest użycie odpowiedniego szczepu drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmei Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Z mojej strony moge Ci powiedziec tyle, ze za kwiatowe aromaty odpowiedzialne sa m.in. olejki chmielowe takie jak geraniol, fernesene, linalool. Chcac zrobic piwo o aromacie kwiatowym wypadaloby wiec szukac odmian o wysokiej zawartosci tych olejkow. Zwroc uwage takze na temperature ich zaplonu by ich nie wygotowac. Zwrocic tez trzeba uwage na ilosci innych olejkow odpowiedzialnych za inne aromaty ktore moga zdominowac Ci pożądane przez Ciebie kwiaty. Dla przykladu temp. zaplonu geraniolu to 108 st C. Wiec raczej go nie odparujesz podczas gotowania. Linalool (78 st C) czyli najlepiej dla jego pozostawienia w brzeczce wrzucic chmiel na whirpool <80C. Fernesene (>110stC) wiec mozna gotowac. Tyle od strony teoretycznej. Troche z tym musisz posiedziec popatrzec, pomyslec. Chyba ze Ci ktos wylozy kawe na lawe i da Ci recepture monk1 i Marcin Wojtczuk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Cascade jest kwiatowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kieńć Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Ja używam takiej stronki do przeglądania chmieli i porównywania ich właściwości: https://ychhops.com/varieties/aroma/floral Jest wygodna i wszystko jest ładnie zobrazowane. Marcin Wojtczuk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 W nawiązaniu do posta Pigmei dorzucę to: http://scottjanish.com/hop-oils-calulator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Gdy szukałem kwiatowego chmielu, trafiłem na francuski triskel i niemiecki saphire. Ale najbardziej kwiatowo wspominam jednak lubelski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Ja najlepsze wyniki miałem przy Styrian Golding Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 W nawiązaniu do posta Pigmei dorzucę to: http://scottjanish.com/hop-oils-calulator/ "Cudowne" zestawienie. Znalazły się tam np. tak bardzo kwiatowe chmiele jak Amarillo czy Mosaic. Poza tym widać wyraźnie że chemiele amerykańskie mają dużo gwiazdek a tradycyjne (zresztą bardziej kojarzone z kwiatowością) mało. Lepiej sobie takie zestawienia odpuścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Wojtczuk Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Wczoraj robiłem ipę na Perle i zdecydowanie bym go polecił w kwestii kwiatowości. Moje najmocniejsze skojarzenie z kwiatami miałem jednak zdecydowanie przy single hop Amarillo. Może warto rozważyć po prostu dodatek suszonych kwiatów do gotowania/na whirlpool? W zestawieniu na YCH Hops jako kwiatowy został ujęty Hellertauer Blanc, z czym absolutnie nie mogę się zgodzić. Pachnie lekko i świeżo ale to nadal ten szlachetny Hallertauer, może lekko podbity amerykańskimi nutami. Wydaje mi się, że w tym zestawieniu tylko chmiele które mają jeden-dwa aromaty przypisane do nich będą miały coś z kwiatami wspólnego. Bo taki np. Cascade posiada nuty kwiatowe ale przecież nie pachnie samymi kwiatami. Podbije i wzbogaci Amarillo ale nic więcej. Królestwo za dobrą metodę na czysty kwiatowy aromat w IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 W nawiązaniu do posta Pigmei dorzucę to: http://scottjanish.com/hop-oils-calulator/ "Cudowne" zestawienie. Znalazły się tam np. tak bardzo kwiatowe chmiele jak Amarillo czy Mosaic. Poza tym widać wyraźnie że chemiele amerykańskie mają dużo gwiazdek a tradycyjne (zresztą bardziej kojarzone z kwiatowością) mało. Lepiej sobie takie zestawienia odpuścić. Chyba pomyliły Ci się linki . Pisałeś o stronie użytkownika Kieńć. W przypadku mojego linku chodziło mi o udział konkretnych olejków aromatycznych w danym chmielu. Np. można zobaczyć, że stosunkowo dużo olejków o których pisał Pigmei mają chmiele kontynentalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Chyba pomyliły Ci się linki . Pisałeś o stronie użytkownika Kieńć. Istotnie, przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz Opublikowano 2 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 a czy ktoś próbował dodawać do podczas gotowania - chmielenia?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Nie, kiedyś się nad tym zastanawiałem, ale doszedłem do wniosku że wrzucanie do piwa doniczki z zieleniną jest kiepskim pomysłem. krisangel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Piękne geranium uzyskasz dodając bergamotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpolak154 Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Ja dodałem do świątecznego. Tylko 6g /20 l i aromat bardzo intensywny, mocno cytrusowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się