browarbiskup Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Witam musiałem zrobić na szybko starter z gęstwy którą zebrałem przedwczoraj. Przemyłem go raz i odstawiłem na ok 15h. Przed chwilą olałem wodę z góry i wlałem małą ilość wody( tej najbardziej białej) i przelałem na oko to co wyglądało dobrze. Niestety starter wyszedł dość zielony Będzie to się do czegoś nadawać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Przemyłeś starter? Ciężko zrozumieć o co Ci chodzi z tej wypowiedzi. Nie masz na myśli, że po prostu zebrałeś gęstwę? Może dużo chmielin było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Nie o starter, a z tego co rozumiem o płukanie/mycie gęstwy mu chodzi. Co oznacza zielony? Drożdże raczej są koloru beżowego jak coś jest zielone to pleśnieje ;P Daj zdjęcie oraz napisz wyraźniej o co chodzi i jakiej odpowiedzi oczekujesz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Oj tam od razu pleśnieje Jak zassiesz dużo chmielin z gara na burzliwą to potem gęstwa jest zielonkawa miejscami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Też stawiam na chmieliny, ale kurde bez zdjęcia to ciężko. Co do przemywania startera też jakaś wiedza tajemna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browarbiskup Opublikowano 2 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) Panowie, napisałem przecież "Starter" - robiony na szybko. Nie wiem może dziwnie opisałem nvm. Chodziło mi o to czy będą duże problemy z takim starterem drozdzowym do ktorego poszlo sporo zanieczysz z chmielin. To że zielony to chyba oczywiste że z chmielin. Wiem napisałem go, a powienienem napisać ją - gęstwę przemyłem. Na dzień dzisiejszy sprawa wyglada tak: https://drive.google.com/file/d/0B6tK8VzHo6ofQktWZmZCOEQzcXM/view?usp=sharing Kolor się poprawił, ale starter sobie wyszedł Często się to zdarza ? Edytowane 2 Marca 2017 przez browarbiskup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) Sam kolor startera jest moim zdaniem ok, tylko coś mocno Ci się pieni Takie coś to jest proszenie się o infekcję. Jeszcze nie zasłonięty niczym. Pytanie po co w ogóle robisz starter z gęstwy. Edytowane 2 Marca 2017 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browarbiskup Opublikowano 2 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Sam kolor startera jest moim zdaniem ok, tylko coś mocno Ci się pieni Takie coś to jest proszenie się o infekcję. Jeszcze nie zasłonięty niczym. Pytanie po co w ogóle robisz starter z gęstwy. Nie znam innego sposobu do tej pory słyszałem że warto jest robić zawsze starter. Wczesniej tylko jak robilem z suchych to udawnialem drozdze jedynie. Starter oczywiscie był przykryty, ale jak widzisz wyszedł sobie Miał ktoś z was podobnie? Będą problemy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Starter zawsze warto robić ze świeżych fiolek płynnych drożdży, a nie z gęstwy. Nie ma to zupełnie sensu. Wyliczasz w kalkulatorze ile gęstwy potrzebujesz do danego piwa, wrzucasz zdezynfekowaną łyżką do nowego i to wszystko. Ewentualnie jak masz starą gęstwę to można bawić się w jej rozbujanie. Choć moim osobistym zdaniem stare gęstwy się wyrzuca do śmieci a nie kombinuje. Teraz to ja bym to zadawał jak najszybciej do kolejnego piwa jeśli pachnie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Sam kolor startera jest moim zdaniem ok, tylko coś mocno Ci się pieni Takie coś to jest proszenie się o infekcję. Jeszcze nie zasłonięty niczym. Pytanie po co w ogóle robisz starter z gęstwy. Nie znam innego sposobu do tej pory słyszałem że warto jest robić zawsze starter. Wczesniej tylko jak robilem z suchych to udawnialem drozdze jedynie. Starter oczywiscie był przykryty, ale jak widzisz wyszedł sobie Miał ktoś z was podobnie? Będą problemy? Dla gęstwy nie robi się starterów... Tu widzę ognisko ewentualnej infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browarbiskup Opublikowano 2 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Kurde to spierdzieliłem sprawę. Mogłem spokojnie przetrzymać tą gestwę w lodówce do jutra No dobra to co proponujecie? Ryzykować z tą gęstwą czy lecieć gdzieś jutro i szukać jakiś suchych? Jak duże jest ryzyko infekcji brzeczki? Popełnił już ktoś taki błąd? Pewnie jak podzwonię to gdzieś kupie po pracy, ale szczerze to mi się nie chce po robocie szukać A w weekend nie mam czasu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Twój wybór, teraz to już loteria trochę. Jakby to był jakiś rzadki, drogi szczep to bym może zaryzykował. Jak to jest gęstwa po jakichś pospolitych drożdżach to bym odpuścił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browarbiskup Opublikowano 2 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) Wyeast 1272. Fajne drożdze. Trochę mi właśnie ich szkoda. Jakby to były us05 i s04 to też bym się tak nie bawił To ten teges. Pewnie zaryzykuje. Ew jak jakoś uda mi się na jutro zdobyć suche to podziele na dwa fermentatory, do jednego dam suche do drugie ten starter. Jednak nie użyję tego starteru, parę błędów jeszcze dzisiaj popełniłem. Edytowane 3 Marca 2017 przez browarbiskup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się