browarbiskup Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Cześć pierwszy raz będę używał s-04. Z waszego doświadczenia do ilu schodziły piwa w okolicach 16 BLG na tych drożdzach? Co to znaczy że s-04 wnoszą estry? Jak to smakuje czy tam pachnie? Jak wam najlepiej wychodziły piwa na tych drożdzach? Mój pomysł na to piwo to zacieranie infuzyjne w temp ok 62, bardzo mocna goryczka, od początku pójdzie 40g Zeusa i 40g Bravo. Na ostatnie 5 minu 25g Simcoe. Na ostatnią minutę 25g Simcoe. Po odstawieniu gara, i podłączeniu chłodnicy 10g Zeusa i 10g Bravo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 40g Zeusa i 40g Bravo Serio? Jakieś 160 IBU w piwie zacieranym na wytrawnie, fermentowanym raczej żarłocznymi drożdżami? O gustach się nie dyskutuje, ale jeśli pytasz co to są estry to podejrzewam, że jednak nie wiesz na jaką minę się pakujesz. Czytaj wiki: Estry zależnie od ich rodzaju wnoszą do piwa zapach owoców (bananów, jabłek, malin, truskawek), landrynek lub "gumy balonowej". Okolice 16 BLG na S-04: Sylwestrowe. Fermentacja w dolnych zakresach, długie leżakowanie i piwo raczej neutralne, w depozycie zwrócono uwagę w sumie tylko na klarowność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browarbiskup Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Specjalnie robię większe IBU bo czytałem że s-04 nie zejdą nisko więc będzie słodziej. Jeśli te estry to owoce to też będzie słodziej. Serio będzie to aż taka "mina"? A co do tego sylwestrowego, to jak długie było to leżakowanie? Pytam bo bez tej informacji ciężko jakieś wnioski wyciągnąć, sam wiesz lepiej że niektóre piwa tak mają po jakimś czasie - robią się nijakie. I chyba masz błąd w opisie albo się pomyliłeś w tym poście, bo tam pisze że drożdże to s-05 i us-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Serio będzie to aż taka "mina"? Tak, będzie. s-05 i us-05 Faktycznie, raz z babolem napisane, raz napisane poprawnie. Jedno wiadro S-04, drugie US-05. o jak długie było to leżakowanie Napisałem leżakowanie a chodziło mi o cichą. Miałem wrażenie, że dobrze ponad miesiąc ale daty postów wskazują że jednak normalnie, miesiąc i tydzień wszystkiego - burzliwej w 17°C i cichej w 5°C. Już pozapominałem. Wracając do meritum. 16 BLG na S-04 o dobry pomysł. Nie wiem jaki litraż planujesz i jaki zasyp więc nie wiem czy nie lepiej zadać dwie saszetki/ wykorzystać gęstwę z lżejszego piwa. Nie wiem ile i jakich warek masz za sobą, ale 80 g chmielu o tak wysokim poziomie AA na 60 minut to dla mnie spokojnie o 2/3 za dużo. Wklej całą recepturę, łatwiej będzie rozmawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browarbiskup Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) Receptura w sumie taka jak w pierwszym poście, warka 20L, 3kg Pilzneński(strzegom) i 3kg Pale Ale(strzegom). Myślałem żeby dać 1 saszetkę i po prostu uwodnić ew. mogę zrobić starter, albo dać 2 saszetki( akurat mam dwie). A dlaczego s-04 to dobry pomysł na 16BLG? Edytowane 3 Marca 2017 przez browarbiskup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 A dlaczego s-04 to dobry pomysł na 16BLG? Inaczej. Mi się wydaje to dobry pomysł. Poczytaj o winter warmers. Dobrego piwa, dobrej nocy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się