Jump to content

Piwo 16BLG na s-04

Recommended Posts

Cześć pierwszy raz będę używał s-04. Z waszego doświadczenia do ilu schodziły piwa w okolicach 16 BLG na tych drożdzach? Co to znaczy że s-04 wnoszą estry? Jak to smakuje czy tam pachnie? Jak wam najlepiej wychodziły piwa na tych drożdzach?

Mój pomysł na to piwo to zacieranie infuzyjne w temp ok 62, bardzo mocna goryczka, od początku pójdzie 40g Zeusa i 40g Bravo. Na ostatnie 5 minu 25g Simcoe. Na ostatnią minutę 25g Simcoe. Po odstawieniu gara, i podłączeniu chłodnicy 10g Zeusa i 10g Bravo.

40g Zeusa i 40g Bravo

Serio? Jakieś 160 IBU w piwie zacieranym na wytrawnie, fermentowanym raczej żarłocznymi drożdżami?

O gustach się nie dyskutuje, ale jeśli pytasz co to są estry to podejrzewam, że jednak nie wiesz na jaką minę się pakujesz.

Czytaj wiki: Estry zależnie od ich rodzaju wnoszą do piwa zapach owoców (bananów, jabłek, malin, truskawek), landrynek lub "gumy balonowej".

Okolice 16 BLG na S-04: Sylwestrowe. Fermentacja w dolnych zakresach, długie leżakowanie i piwo raczej neutralne, w depozycie zwrócono uwagę w sumie tylko na klarowność.

Specjalnie robię większe IBU bo czytałem że s-04 nie zejdą nisko więc będzie słodziej. Jeśli te estry to owoce to też będzie słodziej. Serio będzie to aż taka "mina"? A co do tego sylwestrowego, to jak długie było to leżakowanie? Pytam bo bez tej informacji ciężko jakieś wnioski wyciągnąć, sam wiesz lepiej że niektóre piwa tak mają po jakimś czasie - robią się nijakie. I chyba masz błąd w opisie albo się pomyliłeś w tym poście, bo tam pisze że drożdże to s-05 i us-05.

Serio będzie to aż taka "mina"?

Tak, będzie.

s-05 i us-05

Faktycznie, raz z babolem napisane, raz napisane poprawnie.

Jedno wiadro S-04, drugie US-05.

o jak długie było to leżakowanie

Napisałem leżakowanie a chodziło mi o cichą. Miałem wrażenie, że dobrze ponad miesiąc ale daty postów wskazują że jednak normalnie, miesiąc i tydzień wszystkiego - burzliwej w 17°C i cichej w 5°C. Już pozapominałem.

Wracając do meritum.

16 BLG na S-04 o dobry pomysł. Nie wiem jaki litraż planujesz i jaki zasyp więc nie wiem czy nie lepiej zadać dwie saszetki/ wykorzystać gęstwę z lżejszego piwa.

Nie wiem ile i jakich warek masz za sobą, ale 80 g chmielu o tak wysokim poziomie AA na 60 minut to dla mnie spokojnie o 2/3 za dużo.

Wklej całą recepturę, łatwiej będzie rozmawiać.

Receptura w sumie taka jak w pierwszym poście, warka 20L, 3kg Pilzneński(strzegom) i 3kg Pale Ale(strzegom). Myślałem żeby dać 1 saszetkę i po prostu uwodnić ew. mogę zrobić starter, albo dać 2 saszetki( akurat mam dwie). A dlaczego s-04 to dobry pomysł na 16BLG?

Edited by browarbiskup