Bielo Posted March 4, 2017 Share Posted March 4, 2017 Hej. Jakie są Wasze opinie na temat trwałości aromatu wędzonego w piwach? Powszechnie wiadome jest, że chmielowość w piwach ucieka szybko. Goryczka po trzech miesiącach znacznie maleje, tak samo aromat chmielowy. A co z wędzonką? Z moich obserwacji wędzonka po pół roku w butelkach jest już znacznie mniejsza, po roku zostaje po niej już tylko cień. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted March 4, 2017 Share Posted March 4, 2017 U mnie wędzonka jest "wieczna". Ostatnio piłem prawie 3-letniego wędzonego koźlaka i było czuć wyraźnie. Oczywiście zmienił się charakter - z typowej szynki poszło raczej w stronę wędzonej śliwki, no i oczywiście doszło utlenienie, ale bez wahania można rozpoznać, że to wędzonka. W rocznym whisky stoucie tak samo - bardzo fajnie ułożony torf. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted March 4, 2017 Share Posted March 4, 2017 U mnie podobnie, wędzonka jest trwała, choć na przestrzeni czasu zmienia się. Na początku jest intensywna i przykrywa pozostałe elementami aromatu piwa. Z czasem komponuje sie z palonością lub czekoladą. W starszych, ciemnych piwach często wędzonka bukowa kojarzy mi się coca colą. Czy goryczka w piwie maleje z czasem, tego bym tak nie sformuował, czasem odczucie goryczki zmniejsza się ale to nie oznacza wcale, że goryczka się zmniejszyła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bielo Posted March 4, 2017 Author Share Posted March 4, 2017 (edited) Właśnie, miesza się ;< co na przykład w piwach torfowych uważam za wadę, bo lubię gdy piwo smakuje i pachnie jak woda po gotowaniu przepalonego procesora. Muszę teraz poleżakować parę wędzonych piw, bo dłużej niż pół roku nie wytrzymywały. A po tym pół roku było już biednie.Z czym związane jest zmniejszenie odczuwania goryczki jak nie z jej spadkiem?EDIT: to co piszecie zgadzałoby się z tym, że np. szkockiej whisky nie przeszkadza 12 lat dojrzewania w tym aby atakować dymem. zdecydowanie muszę odłożyć po parę butelek z piw wędzonych które teraz mam i otwierać co pół roku. Edited April 28, 2017 by Bielo Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted March 4, 2017 Share Posted March 4, 2017 A u mnie jak u autora tematu, ulotna jak chmiel, coś tam oczywiście zostaje (tak jak w np a AIPA też po roku-dwóch chmiel będzie wyczuwalny) ale leci z czasem mocno, dziwna sprawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now