Jump to content

Trwałość aromatu wędzonego

Bielo

Recommended Posts

Hej.

Jakie są Wasze opinie na temat trwałości aromatu wędzonego w piwach?

Powszechnie wiadome jest, że chmielowość w piwach ucieka szybko. Goryczka po trzech miesiącach znacznie maleje, tak samo aromat chmielowy. A co z wędzonką?

Z moich obserwacji wędzonka po pół roku w butelkach jest już znacznie mniejsza, po roku zostaje po niej już tylko cień. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

U mnie wędzonka jest "wieczna". Ostatnio piłem prawie 3-letniego wędzonego koźlaka i było czuć wyraźnie. Oczywiście zmienił się charakter - z typowej szynki poszło raczej w stronę wędzonej śliwki, no i oczywiście doszło utlenienie, ale bez wahania można rozpoznać, że to wędzonka. W rocznym whisky stoucie tak samo - bardzo fajnie ułożony torf.

U mnie podobnie, wędzonka jest trwała, choć na przestrzeni czasu zmienia się. Na początku jest intensywna i przykrywa pozostałe elementami aromatu piwa. Z czasem komponuje sie z palonością lub czekoladą. W starszych, ciemnych piwach często wędzonka bukowa kojarzy mi się coca colą.

Czy goryczka w piwie maleje z czasem, tego bym tak nie sformuował, czasem odczucie goryczki zmniejsza się ale to nie oznacza wcale, że goryczka się zmniejszyła.

Właśnie, miesza się ;< co na przykład w piwach torfowych uważam za wadę, bo lubię gdy piwo smakuje i pachnie jak woda po gotowaniu przepalonego procesora. Muszę teraz poleżakować parę wędzonych piw, bo dłużej niż pół roku nie wytrzymywały. A po tym pół roku było już biednie.
Z czym związane jest zmniejszenie odczuwania goryczki jak nie z jej spadkiem?

EDIT: to co piszecie zgadzałoby się z tym, że np. szkockiej whisky nie przeszkadza 12 lat dojrzewania w tym aby atakować dymem. zdecydowanie muszę odłożyć po parę butelek z piw wędzonych które teraz mam i otwierać co pół roku.

Edited by Bielo

A u mnie jak u autora tematu, ulotna jak chmiel, coś tam oczywiście zostaje (tak jak w np a AIPA też po roku-dwóch chmiel będzie wyczuwalny) ale leci z czasem mocno, dziwna sprawa.