Skocz do zawartości

Mini (?) starter


Kurt

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę zrobić starter pod APA 12BLG. Saszetkę US-05 zapodałem do 800 ml 8 BLG brzeczki z poprzedniej warki. Po 24h na mieszadle blg zeszło do 4,8 blg i stanęło. Pytanie : do jakiego blg może zejść taki starter i czy początkowe blg nie było zbyt niskie

 

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chcę zrobić starter pod APA 12BLG. Saszetkę US-05 zapodałem do 800 ml 8 BLG brzeczki z poprzedniej warki. Po 24h na mieszadle blg zeszło do 4,8 blg i stanęło. Pytanie : do jakiego blg może zejść taki starter i czy początkowe blg nie było zbyt niskie

 

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Po co zrobiłeś taki starter ?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żaden trud, testuję nowe mieszadło od Mundex a miałem trochę brzeczki sprzed 2 tygodni i chcę zwiększyć populację drożdży przed zadaniem do brzeczki. Dlatego twoja odpowiedź nie za bardzo co wnosi do tematu ;)

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Chcę zrobić starter pod APA 12BLG. Saszetkę US-05 zapodałem do 800 ml 8 BLG brzeczki z poprzedniej warki. Po 24h na mieszadle blg zeszło do 4,8 blg i stanęło. Pytanie : do jakiego blg może zejść taki starter i czy początkowe blg nie było zbyt niskie

 

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Po co zrobiłeś taki starter ?
odpowiedziałem powyżej, Testuję nowe mieszadło i miałem trochę brzeczki. Drożdże można namnażać w starterze i potem w brzeczce. Większa populacja drożdży na starcie - mniejsza szansa że dzikusy się rozpanoszą. W pytaniu chodziło o to do jakiego blg drożdże będą się jeszcze namnażać

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Kurt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Śmiech to zdrowie. Pisałem po co i dlaczego robię ten testowy starter i oczekiwałem że ktoś mający doświadczenie odpowie do jakiego minimalnego poziomu blg brzeczki drożdże us-05 będą się jeszcze namnażać a nie fermentować

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Kurt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Śmiech to zdrowie. Pisałem po co i dlaczego robię ten testowy starter i oczekiwałem że ktoś mający doświadczenie odpowie do jakiego minimalnego poziomu blg brzeczki drożdże us-05 będą się jeszcze namnażać a nie fermentować

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Na tak postawione pytanie,odpowiedzieć może tylko Dr2.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chcę zrobić starter pod APA 12BLG. Saszetkę US-05 zapodałem do 800 ml 8 BLG brzeczki z poprzedniej warki. Po 24h na mieszadle blg zeszło do 4,8 blg i stanęło. Pytanie : do jakiego blg może zejść taki starter i czy początkowe blg nie było zbyt niskie

 

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Po co zrobiłeś taki starter ?
odpowiedziałem powyżej, Testuję nowe mieszadło i miałem trochę brzeczki. Drożdże można namnażać w starterze i potem w brzeczce. Większa populacja drożdży na starcie - mniejsza szansa że dzikusy się rozpanoszą. W pytaniu chodziło o to do jakiego blg drożdże będą się jeszcze namnażać

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zadam tylko jedno pytanie: Czy słyszałeś o overpitchingu?

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

 

EDYTATOR: A drożdże namnażają się dopóki mają dostęp do tlenu i dość żarcia. Z naciskiem na to pierwsze, bo jak braknie żarcia, to nie będą miały czego fermentować.

Edytowane przez Enethion
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słyszałem. Co do dalszej części twojej odpowiedzi to moje pytanie właśnie dotyczyło : przy jakim minimalnym blg przestaną się rozmnażać przy stałym dostępie tlenu (pracujące mieszadło) myślałem że to wyraźnie napisałem w poście ale z odpowiedzi widzę że nie ;)

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tak małym starterze drożdże z paczki sucharów się już nie rozmnożą. Nie pamiętam gdzie to było, ale czytałem, że maksymalna gęstość drożdży w 1-litrowym starterze jest mniejsza od ilości drożdży w paczce - oczywiście prawidłowo zadanych, czyli uwodnionych w odpowiedniej temperaturze. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jednak taki mały starter ma sens. Drożdże nawet jak się w jakiś znaczący sposób nie namnożą, to startują znacznie szybciej. U mnie wczoraj wystartowały już w 4 h po zapodaniu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jednak taki mały starter ma sens. Drożdże nawet jak się w jakiś znaczący sposób nie namnożą, to startują znacznie szybciej. U mnie wczoraj wystartowały już w 4 h po zapodaniu

Zgoda, natomiast fermentacja to nie wyścigi. Tak szybki start znaczy, że drożdże już się praktycznie nie namnażały w brzeczce, a to podczas podziału produkują sporo związków odpowiedzialnych za charakter piwa. Teraz nie zdziw się jak piwo będzie płaskie i bez smaku. Taki sensowny lag to 12h.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Być może tak jest jak piszesz. Zobaczę co z tego wyszło i napiszę. Jednak stoi to w pewnej sprzeczności z sensem zadawania gęstwy gdzie drożdży jest znaczne więcej niż w moim starterze, jednak punkt ich metabolizmu jest nieco inny. W czynnym starterze drożdże są rozhulane w procesie namnażania i po zadaniu ich do brzeczki właściwej tylko przyspieszają ten proces stąd i szybsza fermentacja po zużyciu tlenu. Tak mi się przynajmniej wydaje


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Kurt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.