Kurt Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Chcę zrobić starter pod APA 12BLG. Saszetkę US-05 zapodałem do 800 ml 8 BLG brzeczki z poprzedniej warki. Po 24h na mieszadle blg zeszło do 4,8 blg i stanęło. Pytanie : do jakiego blg może zejść taki starter i czy początkowe blg nie było zbyt niskie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Zbyteczny trud,wystarczyło dodać drożdze bo brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Chcę zrobić starter pod APA 12BLG. Saszetkę US-05 zapodałem do 800 ml 8 BLG brzeczki z poprzedniej warki. Po 24h na mieszadle blg zeszło do 4,8 blg i stanęło. Pytanie : do jakiego blg może zejść taki starter i czy początkowe blg nie było zbyt niskie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Po co zrobiłeś taki starter ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 4 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Żaden trud, testuję nowe mieszadło od Mundex a miałem trochę brzeczki sprzed 2 tygodni i chcę zwiększyć populację drożdży przed zadaniem do brzeczki. Dlatego twoja odpowiedź nie za bardzo co wnosi do tematu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 4 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 (edytowane) Chcę zrobić starter pod APA 12BLG. Saszetkę US-05 zapodałem do 800 ml 8 BLG brzeczki z poprzedniej warki. Po 24h na mieszadle blg zeszło do 4,8 blg i stanęło. Pytanie : do jakiego blg może zejść taki starter i czy początkowe blg nie było zbyt niskie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Po co zrobiłeś taki starter ? odpowiedziałem powyżej, Testuję nowe mieszadło i miałem trochę brzeczki. Drożdże można namnażać w starterze i potem w brzeczce. Większa populacja drożdży na starcie - mniejsza szansa że dzikusy się rozpanoszą. W pytaniu chodziło o to do jakiego blg drożdże będą się jeszcze namnażać Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 4 Marca 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Nikt Ci z kuli nie wywróży jak nisko zejdą drożdże. A sam proces namnażania sucharów do apy 12 blg wydaje się co najmniej śmieszny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 4 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 (edytowane) Śmiech to zdrowie. Pisałem po co i dlaczego robię ten testowy starter i oczekiwałem że ktoś mający doświadczenie odpowie do jakiego minimalnego poziomu blg brzeczki drożdże us-05 będą się jeszcze namnażać a nie fermentować Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 4 Marca 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Śmiech to zdrowie. Pisałem po co i dlaczego robię ten testowy starter i oczekiwałem że ktoś mający doświadczenie odpowie do jakiego minimalnego poziomu blg brzeczki drożdże us-05 będą się jeszcze namnażać a nie fermentować Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Na tak postawione pytanie,odpowiedzieć może tylko Dr2. Matz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 (edytowane) Chcę zrobić starter pod APA 12BLG. Saszetkę US-05 zapodałem do 800 ml 8 BLG brzeczki z poprzedniej warki. Po 24h na mieszadle blg zeszło do 4,8 blg i stanęło. Pytanie : do jakiego blg może zejść taki starter i czy początkowe blg nie było zbyt niskie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Po co zrobiłeś taki starter ? odpowiedziałem powyżej, Testuję nowe mieszadło i miałem trochę brzeczki. Drożdże można namnażać w starterze i potem w brzeczce. Większa populacja drożdży na starcie - mniejsza szansa że dzikusy się rozpanoszą. W pytaniu chodziło o to do jakiego blg drożdże będą się jeszcze namnażać Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Zadam tylko jedno pytanie: Czy słyszałeś o overpitchingu? Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru EDYTATOR: A drożdże namnażają się dopóki mają dostęp do tlenu i dość żarcia. Z naciskiem na to pierwsze, bo jak braknie żarcia, to nie będą miały czego fermentować. Edytowane 4 Marca 2017 przez Enethion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 4 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Słyszałem. Co do dalszej części twojej odpowiedzi to moje pytanie właśnie dotyczyło : przy jakim minimalnym blg przestaną się rozmnażać przy stałym dostępie tlenu (pracujące mieszadło) myślałem że to wyraźnie napisałem w poście ale z odpowiedzi widzę że nie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 A znacie Koledzy takie powiedzenie : "Błogosławieni ci co nie znają odpowiedzi na moje pytanie a mimo to milczą" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 4 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 W tak małym starterze drożdże z paczki sucharów się już nie rozmnożą. Nie pamiętam gdzie to było, ale czytałem, że maksymalna gęstość drożdży w 1-litrowym starterze jest mniejsza od ilości drożdży w paczce - oczywiście prawidłowo zadanych, czyli uwodnionych w odpowiedniej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Jednak taki mały starter ma sens. Drożdże nawet jak się w jakiś znaczący sposób nie namnożą, to startują znacznie szybciej. U mnie wczoraj wystartowały już w 4 h po zapodaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Jednak taki mały starter ma sens. Drożdże nawet jak się w jakiś znaczący sposób nie namnożą, to startują znacznie szybciej. U mnie wczoraj wystartowały już w 4 h po zapodaniu Zgoda, natomiast fermentacja to nie wyścigi. Tak szybki start znaczy, że drożdże już się praktycznie nie namnażały w brzeczce, a to podczas podziału produkują sporo związków odpowiedzialnych za charakter piwa. Teraz nie zdziw się jak piwo będzie płaskie i bez smaku. Taki sensowny lag to 12h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 (edytowane) Być może tak jest jak piszesz. Zobaczę co z tego wyszło i napiszę. Jednak stoi to w pewnej sprzeczności z sensem zadawania gęstwy gdzie drożdży jest znaczne więcej niż w moim starterze, jednak punkt ich metabolizmu jest nieco inny. W czynnym starterze drożdże są rozhulane w procesie namnażania i po zadaniu ich do brzeczki właściwej tylko przyspieszają ten proces stąd i szybsza fermentacja po zużyciu tlenu. Tak mi się przynajmniej wydajeWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 6 Marca 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się