white_wolv Posted March 5, 2017 Share Posted March 5, 2017 (edited) Szanowni Państwo sytuacja wygląda tak : - Warka #9 ze słodów (po raz pierwszy dolniak) - Pils 12 BLG , ok. 20 L (receptura - http://brewness.com/pl/recipe/pils-12blg-dla-taty/view) - Przebieg warzenia - http://brewness.com/pl/batch/3683/view - Butelkowanie z uzyciem glukozy (ok. 120g) Piwo po butelkowaniu spędziło ok 5 dni w piwnicy w temperaturze 12-13 C. Potem przytachałem starą lodówkę , ustawiłem na maksa (w końcu w przepisie pisało żeby leżakować w 0 stopni..) i tam też wstawiłem moje dwie skrzynki z butelkami. Nie było mnie 2-3 dni i po powrocie zastałem lody w butelkach... Całe szczęście żadnej nie rozsadziło ale piwa były praktycznie w 100% w formie stałej. Po rozmrożeniu i otworzeniu 2-3 butelek z zamknięciem patentowym po gazie nie pozostał ślad. Smakowo chyba ok. Plan jest taki że poczekam 1-2 tygodnie z nadzieją że refermentacja ruszy i jednak piwa odzyskają gaz na tyle żeby ich degustacja była przyjemna. Ale już powoli szykuje Plan B w myśl którego konieczny będzie restart refermentacji. Tak kombinuje że uważe kolejną warkę (kolejną mam IPA z bergamotką w planie) i wykorzystam gęstwę z tego piwa aby uruchomić ponownie refermentacje. Kilka pytań do mądrzejszych i bardziej doświadczonych ode mnie : 1) Czy uważacie że jest szansa że po wymrożeniu piwa refermentacja ma jeszcze szanse ruszyć ? Co do opisanego wyżej planu B - nigdy nie kombinowałem z gęstwą : 2) Czy użycie drożdży górnej fermentacji (planuje SAFALE US05) do refermentacji PILSa nie będzie miało negatywnych skutków ? 3) Czy drożdże zebrać z dna fermentora po burzliwej (gdzieś wyczytałem że ktoś zbierał z wierzchu podczas fazy 'krążków wysokich) 4) Jak to zapakować do butelek ? Czy wpychać po pół łyżeczki do każdej czy też lepiej zlać wszystkie butelki na powrót do fermentora i rozprowadzić te drożdże oraz zabutelkować z powrotem ? 5) Czy ponownie dodawać glukozę (wydaje mi się że tak ale chyba jeśli już to nie tak dużo jak oryginalnie bo przecież coś mogło zostać w butelce) ? Będe wdzięczny za porady. Dzięki EDIT 20.03.2017 : Alarm odwołany !! /zalacznik/ Edited March 20, 2017 by white_wolv Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 5, 2017 Share Posted March 5, 2017 Piwa wymrażane to teraz największe sztosy. Zostaw jak jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted March 5, 2017 Share Posted March 5, 2017 a po tych 5 dniach w 12-13C miało gaz ? jaką miało temperaturę jak je otworzyłeś ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
white_wolv Posted March 5, 2017 Author Share Posted March 5, 2017 Po tych 5 dniach raczej minimalne nagazowanie. Jak otworzylem to juz temp. piwnicy czyli ok 13-14 stopni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jun22 Posted March 5, 2017 Share Posted March 5, 2017 Zostaw je w tej piwnicy na dwa tygodnie i sprawdź nagazowanie. Wraz ze spadkiem temperatury piwa w butelkach wzrasta rozpuszczalność CO2 i jest takie wrażenie , że jest za mało gazu . Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASadam Posted March 6, 2017 Share Posted March 6, 2017 Ja bym potrzymał w cieplejszym miejscu. Ostatecznie nawet w domu. Zamrożenie nie zabija drożdży. Miałem już taki przypadek, refermentacja poszła bez problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cezary Daniluk Posted March 7, 2017 Share Posted March 7, 2017 Ja bym potrzymał w cieplejszym miejscu. Ostatecznie nawet w domu. Zamrożenie nie zabija drożdży. Miałem już taki przypadek, refermentacja poszła bez problemu. Miałem butelkę swojego piwa w samochodzie zimą, samochód stał ze 2 dni nieruszany, o butelce zapomniałem. Wsiadam do samochodu patrzę a ja mam butelkę lodu Zostawiłem ją w garażu odmarzła, nie wiem po jakim czasie spróbowałem i było to normalne piwo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now