Pierre Celis Posted March 8, 2017 Share Posted March 8, 2017 Zacieranie to proces który ma na celu przede wszystkim rozłożenie skrobi zawartej w ziarnie do cukrów i dekstryn. Zacieranie to właśnie ten etap, który zasadniczo odróżnia produkcję piwa i wina. W owocach występują cukry, które mogą bez większych zabiegów zostać spożytkowane przez drożdże, natomiast w ziarnie występuje skrobia, która dopiero […] Wyświetl pełny artykuł redlum and ori2go 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enethion Posted March 9, 2017 Share Posted March 9, 2017 Dwa "ale". Skrobia i dekstryny to cukry Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swiaderny Posted March 9, 2017 Share Posted March 9, 2017 (edited) Można też pisać 'mono' i 'poli' -sacharydy.. Można pisać monotlenek diwodoru zamiast woda Dori prowadzi blog, jak mi się wydaje, dla 'ludu' i takie skróty myślowe, myślę, że są do łyknięcia. edyta: W sumie przy cukrach można dopisać 'proste' i nie było by wątpliwości.. Edited March 9, 2017 by Swiaderny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enethion Posted March 9, 2017 Share Posted March 9, 2017 W sumie przy cukrach można dopisać 'proste' i nie było by wątpliwości.. No widzisz Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted March 16, 2017 Share Posted March 16, 2017 Dwa "ale". Skrobia i dekstryny to cukry Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru No i tu się nie zgodzę Nazwa "cukry" odnosi się do cukrów prostych, a szerszym pojęciem są węglowodany. Nigdy odwrotnie. Nawet ostatnio na studiach wywiązała nam się dyskusja na ten temat... Powyższe uwagi też traktuję jako akademicką dyskusję, bo myślę że każdy kto chciał zrozumieć co miałam na myśli, doskonale zrozumiał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enethion Posted March 16, 2017 Share Posted March 16, 2017 Dwa "ale". Skrobia i dekstryny to cukry Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru No i tu się nie zgodzę Nazwa "cukry" odnosi się do cukrów prostych, a szerszym pojęciem są węglowodany. Nigdy odwrotnie. Nawet ostatnio na studiach wywiązała nam się dyskusja na ten temat...Powyższe uwagi też traktuję jako akademicką dyskusję, bo myślę że każdy kto chciał zrozumieć co miałam na myśli, doskonale zrozumiał. No cóż, skoro tak, to zapamiętam Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts