Jump to content

[Blog Dori] Zacieranie cz.1 – rozkład skrobi


Pierre Celis

Recommended Posts

Zacieranie to proces który ma na celu przede wszystkim rozłożenie skrobi zawartej w ziarnie do cukrów  i dekstryn. Zacieranie to właśnie ten etap, który zasadniczo odróżnia produkcję piwa i wina. W owocach występują cukry, które mogą bez większych zabiegów zostać spożytkowane przez drożdże, natomiast w ziarnie występuje skrobia, która dopiero […]

 

Wyświetl pełny artykuł

Link to comment
Share on other sites

Można też pisać 'mono' i 'poli' -sacharydy.. Można pisać monotlenek diwodoru zamiast woda :) Dori prowadzi blog, jak mi się wydaje, dla 'ludu' i takie skróty myślowe, myślę, że są do łyknięcia.

edyta: W sumie przy cukrach można dopisać 'proste' i nie było by wątpliwości..

Edited by Swiaderny
Link to comment
Share on other sites

Dwa "ale". Skrobia i dekstryny to cukry ;)

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

No i tu się nie zgodzę :)  Nazwa "cukry" odnosi się do cukrów prostych, a szerszym pojęciem są węglowodany. Nigdy odwrotnie. Nawet ostatnio na studiach wywiązała nam się dyskusja na ten temat...

Powyższe uwagi też traktuję jako akademicką dyskusję, bo myślę że każdy kto chciał zrozumieć co miałam na myśli, doskonale zrozumiał.

Link to comment
Share on other sites

 

Dwa "ale". Skrobia i dekstryny to cukry ;)

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

No i tu się nie zgodzę :) Nazwa "cukry" odnosi się do cukrów prostych, a szerszym pojęciem są węglowodany. Nigdy odwrotnie. Nawet ostatnio na studiach wywiązała nam się dyskusja na ten temat...

Powyższe uwagi też traktuję jako akademicką dyskusję, bo myślę że każdy kto chciał zrozumieć co miałam na myśli, doskonale zrozumiał.

No cóż, skoro tak, to zapamiętam :)

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.