n3uro Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 (edytowane) Witam Szanownych forumowiczów. Jak w temacie. Popełniłem już wcześniej 3 warki - mianowicie dwie z kit'ów z dochmielaniem na zimno, plus jedna z ekstraktu z samodzielnym chmieleniem, przyszedł czas na poważną zabawę. Jestem w posiadaniu 5kg pale ale Strzegom i 1kg karmelowy czerwony Strzegom - niestety muszę to podzielić na pół, możliwości sprzętowe ( gar ). Zacieranie jednotemperaturowe - około 64 stopnie. Docelowo około 12l po chmieleniu. Do tego posiadam 100g marynka, 100g iunga, i 100g Chinook PL. Chciałbym z tego zrobić co na kształt APA PL. Na 60minut chcę dodać Marynka + Iunga, na 20 minut Marynka + Iunga + Chinook, na 5 minut również trzy chmiele. Fermentacja - drożdże suche US-04 - temp 19-20 stopni, niżej niestety nie mam gdzie. Tu moje pytanie nie wiem jak się ogarnąć z ilością chmieli ? Chcę to zrobić tak : Marynka 7,5g - 60 minut Iunga 7,5g - 60 minut Marynka 7,5g - 20 minut Iunga 7,5g - 20 minut Chinook PL 7,5 g - 20 minut Marynka 10g - 5 minut Iunga 10g - 5 minut Chinook PL 10g - 5 minut Resztę dodać na cichą na jakieś 5-7 dni. Aaa.. Ten karmelowy z tego powodu że chciałbym otrzymać trochę ciemniejsze piwko. Wszelkie uwagi bardzo mile widziane. Edytowane 10 Marca 2017 przez n3uro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 (edytowane) Za duzo kombinowania z tym chmieleniem. Iunga na goryczke a pod koniec i na koniec marynka i chinook pl. Teoretycznie najlepiej z tych chmieli pachnie chinook. Wiec pewnie on i tak przykryje marynke. Robilem sh na marynce i iundze i zdecydowanie lepiej pachnie marynka. Iunga kiepska w tym sezonie. Jesli chodzi o drozdze to dla s04 za wysoka temperatura fermentacji. 15 stopni bedzie ok. Jak nie masz opcji takiej to schladzaj w misce z woda albo pudlo styropianowe. A najprosciej to bedzie zapodac us05. Na pewno zrobia mniej zlego wbtemp 19 stopni od s04 Wyslano z amiga 600 Edytowane 10 Marca 2017 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Iunga kiepska w tym sezonie. Chętnie wysłucham argumentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 No w porownaniu do iungi z 14/15 to kiepsko z aromatem, ktora wyraznie pachniala owocowo. Juz 15/16 byla slabsza. A tegoroczna jak dla mnie strasznie slaba. Nie twierdze ze iunga jest kiepskim chmielem bo na goryczke sie nadaje ale na aromat itp to strasznie sie pogorszylo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n3uro Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 (edytowane) A co sądzicie o zasypie ? Nie jest za dużo tego karmelowego ? Co prawda nie jest to jakiś ciemny bardzo słód ale duża część osób jakoś przestrzega przed zbyt dużą ilością karmelowych. Edytowane 10 Marca 2017 przez n3uro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 (edytowane) Jeśli chcesz wsypać 0,5kg na 12l warkę, to stanowczo za dużo. Ja bym dał max 0,15kg nie chodzi o kolor, ale sypiąc 0,5kg będziesz miał z tego ulepek, który ułoży się może po pół roku leżakowania. Edytowane 10 Marca 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n3uro Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Na stronie sklepu jest podane że do 25% zasypu jeżeli chodzi o ten konkretny słód ( czerwony karmelowy Strzegom ). Tutaj wychodzi jakieś 17%. Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego to jednak będzie za dużo ? Proszę o wyrozumiałość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 (edytowane) 25% to może możesz dać do bittera który ma 8Blg (chociaż i to jest dyskusyjne). A dlaczego to będzie za dużo to już ci kolega powyżej wyczerpująco wytłumaczył, radzę przeczytać. Edytowane 10 Marca 2017 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Informacja jest ogólna, tak dużo karmelu być może dało by się zdzierżyć w jakimś koźlaku albo bitterze ale i tak uważam, że to przesadzona ilość. W apie to z pewnością dużo za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.b Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Na pewno zrobia mniej zlego wbtemp 19 stopni od s04 Dlaczego mówisz, że S04 robią złe rzeczy w temp 19 st, skoro w specyfikacji jest to środek zalecanego zakresu fermentacji (15-24st)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Na pewno zrobia mniej zlego wbtemp 19 stopni od s04 Dlaczego mówisz, że S04 robią złe rzeczy w temp 19 st, skoro w specyfikacji jest to środek zalecanego zakresu fermentacji (15-24st)? Ponieważ teraz cool kids fermentują poniżej zera. A w ogóle to czysty profil, estry ble. jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 s04 maja bardzo gwaltowny start i wieksza czesc cukrow przerabiaja w pierwszych kilku dniach, wiec nie zdziwie sie jak ci temperatura skoczy do 22-23 stopni. A to moze dac ci rozpuszczalnik, a na pewno kupe estrów. Poczytaj o tych drozdżach to bedziesz wiedział co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 to te 19-20 stopni to temperatura otoczenia czy fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n3uro Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 to te 19-20 stopni to temperatura otoczenia czy fermentacji? Otoczenia, niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Z pierwszego postu wynika że otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 (edytowane) Na stronie sklepu jest podane że do 25% zasypu jeżeli chodzi o ten konkretny słód ( czerwony karmelowy Strzegom ). Tutaj wychodzi jakieś 17%. Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego to jednak będzie za dużo ? Proszę o wyrozumiałość Niestety na naszym rynku kraftowym jakieś 70 % IPA jest karmelowych. Niektórzy sypią za to gromy, mi to jakoś bardzo mocno nie przeszkadza ale fakt faktem, po dwóch takich piwach mam dość. Tyle karmelu da ci bardzo słodkie piwo tak jak koledzy pisali. Dodatek słodu karmelowego ma kontrować goryczkę ale nie dominować w IPA, a tutaj będzie taki efekt. Musisz się zastanowić czy chcesz uwarzyć coś w kierunku West Coast czy East Coast IPA Edit: Nie doczytałem że to ma być APA. Mimo wszystko z karmelowymi w dół Edytowane 10 Marca 2017 przez krisangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n3uro Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 (edytowane) W takim razie dołożę kilogram słodu ( tu pytanie jakiego ? I tak muszę go nabyć, chyba po prostu 1kg Pale Ale i tyle) a z karmelem zdecydowanie w dół. I chyba jednak zrobię to na raz bo dogadałem się z jednym użytkownikiem forum co do gara ;-);-) Edytowane 10 Marca 2017 przez n3uro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Z pierwszego postu wynika że otoczenia.Aha, to faktycznie trochę lipa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 to te 19-20 stopni to temperatura otoczenia czy fermentacji? Otoczenia, niestety. No to niestety nic dobrego z tego nie wyjdzie Nie masz możliwości fermentacji np w styropianowym pudle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.b Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Sorry, że przechwytuję temat, ale naprawdę uważacie, że temp otoczenia 19st, to za dużo na S-04? Co powiecie o US-05? Ostatnio robiłem IRA, zadałem S04 w 26 stopniach, temp otoczenia 20 i wyszło elegancko. Z tego co tu czytam powinna być tragedia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się