Skocz do zawartości

APA z miętą


rockmen7

Rekomendowane odpowiedzi

@rockmen7 przychylam się do wypowiedzi @Dr2. Zapewne będziesz chciał użyć mięty suszonej (a te są różnej jakości i intensywności), najlepiej wykonaj test i wtedy zobaczysz jaka wartość jest wg Ciebie zadowalająca. Z mojego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że 40g suszu miętowego kupionego w sklepie z herbatami, dodanej na 3min gotowania na ~25l to jak na mój smak i zapach zdecydowanie za dużo. W innej warce bardzo byłem zadowolony dodając niewielki pęczek świeżej mięty (macerowany kilka dni w wódce) na fermentację cichą na 6 dni (również ~25l), jednakże był to stout, zatem odbiór jest inny jak w APA. Nie gotowałbym również mięty więcej jak kilka minut, aby coś z niej jeszcze pozostało. Styl APA jest raczej mało słodowy, zatem obstawiam, że mięta będzie dość dobrze eksponowana i źle by było jakby dominowała nad chmielem. Mam nadzieję, że coś pomogłem :).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@rockmen7 przychylam się do wypowiedzi @Dr2. Zapewne będziesz chciał użyć mięty suszonej (a te są różnej jakości i intensywności), najlepiej wykonaj test i wtedy zobaczysz jaka wartość jest wg Ciebie zadowalająca. Z mojego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że 40g suszu miętowego kupionego w sklepie z herbatami, dodanej na 3min gotowania na ~25l to jak na mój smak i zapach zdecydowanie za dużo. W innej warce bardzo byłem zadowolony dodając niewielki pęczek świeżej mięty (macerowany kilka dni w wódce) na fermentację cichą na 6 dni (również ~25l), jednakże był to stout, zatem odbiór jest inny jak w APA. Nie gotowałbym również mięty więcej jak kilka minut, aby coś z niej jeszcze pozostało. Styl APA jest raczej mało słodowy, zatem obstawiam, że mięta będzie dość dobrze eksponowana i źle by było jakby dominowała nad chmielem. Mam nadzieję, że coś pomogłem :).

Dzięki za odpowiedzi :) Zależy mi na tym aby piwo było rześkie i maksymalnie cytrusowo-miętowe dlatego ten Centeniall na cichą :) a mięta będzie dodawana świeża w całych gałązkach (zamrożona dzień prędzej aby uniknąć zakażenia). To może skrócę czas gotowania mięty do 10min? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

mięta będzie dodawana świeża w całych gałązkach (zamrożona dzień prędzej aby uniknąć zakażenia). To może skrócę czas gotowania mięty do 10min?

1. mięta świeża potrafi wnieść trawiastość,

2. zamrażanie nie dezynfekuje :(

3. wg mnie wystarczy taki dodatek jak mięta, gotować max 3 min.

4. jeśli dobrze dobierzesz sobie ilość mięty do gotowania (ja daję ok. 1g/1l) to nie będziesz musiał dodawać jej na zimno. Mięta tak łatwo nie ulatnia się z piwa jak inne aromaty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

mięta będzie dodawana świeża w całych gałązkach (zamrożona dzień prędzej aby uniknąć zakażenia). To może skrócę czas gotowania mięty do 10min?

1. mięta świeża potrafi wnieść trawiastość,

2. zamrażanie nie dezynfekuje :(

3. wg mnie wystarczy taki dodatek jak mięta, gotować max 3 min.

4. jeśli dobrze dobierzesz sobie ilość mięty do gotowania (ja daję ok. 1g/1l) to nie będziesz musiał dodawać jej na zimno. Mięta tak łatwo nie ulatnia się z piwa jak inne aromaty.

 

Dzięki za porady :) w takim razie dorzucę trochę więcej ale na koniec gotowania i daruję sobie dodawanie na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.