rockmen7 Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Cześć wszystkim Chciałbym popełnić moją pierwszą w pełni samodzielną warkę z dodatkiem jakim jest mięta.Czy moglibyście ocenić recepturę? coś zmienić? jakieś porady?http://brewness.com/pl/recipe/apa-z-mieta/view Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 coś zmienić? wiesz jak mięta w piwie się prezentuje? Jeśli nie to spróbuj dodać mięty do piwa (choćby koncerniaka) i sam oceń czy nie szkoda tych chmieli amerykańskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blamat Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Zdejmij Centeniala na zimno, uzyskasz smak chmielowo - miętowy oraz orzeźwienie mięty w aromacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 @rockmen7 przychylam się do wypowiedzi @Dr2. Zapewne będziesz chciał użyć mięty suszonej (a te są różnej jakości i intensywności), najlepiej wykonaj test i wtedy zobaczysz jaka wartość jest wg Ciebie zadowalająca. Z mojego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że 40g suszu miętowego kupionego w sklepie z herbatami, dodanej na 3min gotowania na ~25l to jak na mój smak i zapach zdecydowanie za dużo. W innej warce bardzo byłem zadowolony dodając niewielki pęczek świeżej mięty (macerowany kilka dni w wódce) na fermentację cichą na 6 dni (również ~25l), jednakże był to stout, zatem odbiór jest inny jak w APA. Nie gotowałbym również mięty więcej jak kilka minut, aby coś z niej jeszcze pozostało. Styl APA jest raczej mało słodowy, zatem obstawiam, że mięta będzie dość dobrze eksponowana i źle by było jakby dominowała nad chmielem. Mam nadzieję, że coś pomogłem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rockmen7 Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 @rockmen7 przychylam się do wypowiedzi @Dr2. Zapewne będziesz chciał użyć mięty suszonej (a te są różnej jakości i intensywności), najlepiej wykonaj test i wtedy zobaczysz jaka wartość jest wg Ciebie zadowalająca. Z mojego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że 40g suszu miętowego kupionego w sklepie z herbatami, dodanej na 3min gotowania na ~25l to jak na mój smak i zapach zdecydowanie za dużo. W innej warce bardzo byłem zadowolony dodając niewielki pęczek świeżej mięty (macerowany kilka dni w wódce) na fermentację cichą na 6 dni (również ~25l), jednakże był to stout, zatem odbiór jest inny jak w APA. Nie gotowałbym również mięty więcej jak kilka minut, aby coś z niej jeszcze pozostało. Styl APA jest raczej mało słodowy, zatem obstawiam, że mięta będzie dość dobrze eksponowana i źle by było jakby dominowała nad chmielem. Mam nadzieję, że coś pomogłem . Dzięki za odpowiedzi Zależy mi na tym aby piwo było rześkie i maksymalnie cytrusowo-miętowe dlatego ten Centeniall na cichą a mięta będzie dodawana świeża w całych gałązkach (zamrożona dzień prędzej aby uniknąć zakażenia). To może skrócę czas gotowania mięty do 10min? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Czego ci ludziska nie wymyślą ? Areq 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 mięta będzie dodawana świeża w całych gałązkach (zamrożona dzień prędzej aby uniknąć zakażenia). To może skrócę czas gotowania mięty do 10min? 1. mięta świeża potrafi wnieść trawiastość, 2. zamrażanie nie dezynfekuje 3. wg mnie wystarczy taki dodatek jak mięta, gotować max 3 min. 4. jeśli dobrze dobierzesz sobie ilość mięty do gotowania (ja daję ok. 1g/1l) to nie będziesz musiał dodawać jej na zimno. Mięta tak łatwo nie ulatnia się z piwa jak inne aromaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rockmen7 Opublikowano 15 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 mięta będzie dodawana świeża w całych gałązkach (zamrożona dzień prędzej aby uniknąć zakażenia). To może skrócę czas gotowania mięty do 10min? 1. mięta świeża potrafi wnieść trawiastość, 2. zamrażanie nie dezynfekuje 3. wg mnie wystarczy taki dodatek jak mięta, gotować max 3 min. 4. jeśli dobrze dobierzesz sobie ilość mięty do gotowania (ja daję ok. 1g/1l) to nie będziesz musiał dodawać jej na zimno. Mięta tak łatwo nie ulatnia się z piwa jak inne aromaty. Dzięki za porady w takim razie dorzucę trochę więcej ale na koniec gotowania i daruję sobie dodawanie na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się