Piciu555 Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Witam Mam problem ze słabo odfermentowanym lagerem. Na fermentacji burzliwej lagera trzymałem w pwinicy temp. 10-13 sopni. Blg przed fermentacja wynosiło 12,5, spadło do 6.5. Wydaje mi sie, że trochę za mało i nie mam pomysłu co z tym faktem zrobić. Zostawić jak jest na 2 tygodnie na cichą i butelkować, czy może jeszcze raz napowietrzyć i zadać drożdże ? Słabe odfermentowanie podejrzewam, że zadałem za mało drożdży. Użyłem Fermentis W34/70 (po fakcie zauważyłem, że paczka jest przeznaczona na 10-15 litrów). W tej chwili w domu posiadam rezerwowe US-05, na lagerowe bym musiał czekać do 2 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Po jakim czasie spadło do tych 6.5 blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piciu555 Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diaComo Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 A tu są dostępne od ręki. W razie co podam sklep by nie było kryptoreklamy. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piciu555 Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Dostępne sa wszędzie, ale musiałbym czekać za przesyłką. Bardziej mnie interesuje co zrobić z tym. Kupować drożdze, olać i butelkować czy wylać w kibel ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) No wg mnie to powinno zejść niżej już po 2 tygodniach, ale na Twoim miejscu jeszcze bym się wstrzymał z dodawaniem nowych drożdży. Poczekaj z tydzień zrób ponowny pomiar. Ewentualnie przenieś wiadro do troszkę wyższej temperatury 12 - 16°C może jeszcze coś dojedzą. Fermentacja dolna trwa trochę dłużej niż górna. Z tym kiblem to gruba przesada Edytowane 14 Marca 2017 przez darinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucekmiszcz Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 2 tygodnie to nie tak dużo na lagera. Ja u siebie trzymałem lagera 12 BLG trzy tygodnie. Drożdże S-23 co prawda. Późniejszy porter zlewałem dopiero po miesiącu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piciu555 Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Tylko trochę się pośpieszyłem i zlałem już na cichą. Pomiar robiłem dopiero po przelaniu. Z tym kiblem to oż przesadziłem, w końcu zawsze się znajdzie ktoś, komu będzie smakowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Miałem podobną sytuację w mojej warce nr 3, czyli pierwszym lagerze. Lager ok 13,5blg drożdże s-23 (świeża saszetka) temp fermentacji 12-14°C. Chciałem szybko odebrać gęstwę i zlałem na cichą po 8 dniach ( ) Okazało się, że zeszło do 6 blg. Jak zobaczyłem odczyt to 2-3 łyżki stołowe gęstwy wrzuciłem z powrotem do piwa i lekko zamieszałem a resztę gęstwy dałem do lodówki. Po kolejnych 12 dniach fermentacji zeszło ostatecznie do 3,5blg i poszło w butelki. Nawet ostatnio otworzyłem sobie ostatnią butelkę tego piwa (po ok roku od rozlewu) i było ok, dawało trochę miodem ale zero przegazowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Tylko trochę się pośpieszyłem i zlałem już na cichą. Pomiar robiłem dopiero po przelaniu. Z tym kiblem to oż przesadziłem, w końcu zawsze się znajdzie ktoś, komu będzie smakowało burzliwa czy cicha nie ma znaczenia. Drożdże masz nadal w zawiesinie piwa. Poczekaj jeszcze ze dwa tygodnie. Ja jak mam wątpliwości co do odfermentowania zamykam szczelnie fermentatorów i obserwuję co kilka godzin czy pokrywka puchnie. Rurki nie używam bo upierdlwa jest Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Źle zrobiłeś, że najpierw zlałeś a potem mierzysz i pytasz. Najgorszym co teraz możesz zrobić to dodać US-05. Zostaw jak jest najlepiej w tych 13-14st. Za co najmniej 2 tygodnie sprawdź. Myślę, że zejdzie dużo niżej. Na paczce W34/70 zdarzało mi sie fermentować 25l ok 11-12blg. Efekt nie był powalający ale odfermentowanie przyzwoite. Oczywiście nie w 2 tygodnie ale ok. 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Jakaś nowa moda zlewać niedofermentowane piwo na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 15 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 Pojawiają się jeszcze podstawowoe pytania: w jakich temperaturach zacierałeś ? czy masz skalibrowany , sprawdzony termometr i balingomierz czy czym tam mierzysz gęstość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się