Lasek Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) Ta mętność to późniejsze odczucie w ustach i nośnik smaku. może coś źle zrozumiałem ale "odczucie w ustach" o którym wspominasz w kilku opracowaniach które widziałem uzyskiwało się w całkiem inny sposób, natomiast mętność NEIPA jest nieunikniona ze względu na ilość chmielu. twoje podejście jednak wskazuje, że miałaby być pożądana i do tego piję. i tak, wiem że są takie style, aż dziw bierze że nie wspomniałeś o witbierze. Moja IPA na Vermontach wyszła mi krystaliczna niczym eurolager. A poszło do niej jakieś 250 gram chmielu z czego 100 gram na zimno( standardowa warka 20-25 litrów). Smak i aromat Mosaica był świetny, ale z tej mglistości nic nie wyszło. Za to teraz mam EarlGrey IPE na US-05, która jest super opalizująca i fajnie zamglona w ładny sposób. Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez Lasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 @Lasek stówa to nie tak wiele, ja bym to nawet podwoił ładując oczywiście na start fermentacji aby zareagował. Mówiąc Vermonty masz na myśli Yeast Bay czy WLP? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 @Lasek stówa to nie tak wiele, ja bym to nawet podwoił ładując oczywiście na start fermentacji aby zareagował. Mówiąc Vermonty masz na myśli Yeast Bay czy WLP? Mam na myśli The Yeast Bay - Vermont Ale. I wtedy nie chmieliłem podczas burzliwej, tylko na zimno. Piwo wyszło mi kryształ. Teraz próbuje Imperial Yeast - A04 Barbarian i mam z nimi dwa piwa. Pierwszą żytnią ape będę dziś rozlewał, i ona była tylko chmielona na zimno. Drugie pszeniczne IPA chmieliłem zgodnie z instrukcją z tego tematu. Na ostatnią minutę, razem z drożdżami i za jakiś czas jeszcze na tydzień przed rozlewem. W planie mam jeszcze Imperialną IPE na A04 Barbarian, w którą pójdzie koło 400-500 gram chmielu pewnie. Ale jej wykonanie zależy od tego jak wyjdzie ŻytnieAPA. Co do mętności to nie zależy mi na niej. Raczej chce uzyskać super soczyście chmielowe piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel G Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Wczoraj uwarzylem vermont ipa z zestawu twój browar. Przepis mówi o dodaniu citry podczas fermentacji burzliwej. Czy można przesunąć to chmielenie na cichą? Potrzebuje gęstwe do następnej warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 No pewnie ze mozna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Wczoraj uwarzylem vermont ipa z zestawu twój browar. Przepis mówi o dodaniu citry podczas fermentacji burzliwej. Czy można przesunąć to chmielenie na cichą? Potrzebuje gęstwe do następnej warki Nie ma żadnego problemu z odzyskaniem gęstwy po chmieleniu na burzliwej, będzie w niej trochę chmielu, ale totalnie to w niczym nie przeszkadza przy następnym piwie, jakie by ono nie było. A jak bardzo chcesz się go pozbyć wystarczy przepłukać i Ci się to rozwarstwi, aczkolwiek zbędny zabieg, bo będzie go bardzo mało. Marcel G 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Wczoraj uwarzylem vermont ipa z zestawu twój browar. Przepis mówi o dodaniu citry podczas fermentacji burzliwej. Czy można przesunąć to chmielenie na cichą? Potrzebuje gęstwe do następnej warki na burzliwą ? możesz rozwinąć ? na początku tzn świeży chmiel czy po whirlpoolu zostawić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel G Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 30gr w 4 dniu fermentacji burzliwej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 W skrócie mówiąc - walisz chmiel razem z drożdżami w dużej ilości - Londony III, Conany lub Vermonty "reagują'' dając ładne, jednorodne zmętnienie oraz mocną owocowość. Drugie chmielenie koło tygodnia po zakończeniu burzliwej, krótkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Pytanie brzmi, jakie drożdże do Vermont IPA z FermentumMobile? Jest coś ciekawego? Może kveiki? Nie ukrywam, że ważniejszym niż zamglenie piwa jest smak/gładkość VIPA. Suche oczywiście też wchodzą w grę, niemniej jednak już chyba FM mają coś ciekawego do powiedzenia w tym temacie. Że się tak podepnę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paradox Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Pytanie brzmi, jakie drożdże do Vermont IPA z FermentumMobile? Jest coś ciekawego? Może kveiki? Nie ukrywam, że ważniejszym niż zamglenie piwa jest smak/gładkość VIPA. Suche oczywiście też wchodzą w grę, niemniej jednak już chyba FM mają coś ciekawego do powiedzenia w tym temacie. Że się tak podepnę. NIe warzyłem nigdy NE IPA, ale teoria jest taka, że albo konkretne kilka szczepów, wymienionych wyżej, albo jakieś typowe angliki. Z suchych wiem że ludzie warzyli na S-04 (ale na tych drożdżach robią wszystko...), z FM z opisu to pewnie FM10 lub FM11 - estry mają wzbogacić aromaty chmielu, do tego słabo/średnio flokulują, więc dadzą trochę tej mętności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz S. Opublikowano 2 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Mam pytanie, dodając dużej ilości chmielu już podczas burzliwej nie będzie "łodygi" w smaku? Jakich chmieli używacie aby uzyskać "sok" owoców tropikalnych? - nie cytrusów. Citra jest chyba bardzo dominująca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 2 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 ja mosaic i galaxy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmej Opublikowano 24 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Pytanie brzmi, jakie drożdże do Vermont IPA z FermentumMobile? Jest coś ciekawego? Może kveiki? Nie ukrywam, że ważniejszym niż zamglenie piwa jest smak/gładkość VIPA. Suche oczywiście też wchodzą w grę, niemniej jednak już chyba FM mają coś ciekawego do powiedzenia w tym temacie. Że się tak podepnę. FM 55 ZIELONE WZGÓRZE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejeq Opublikowano 24 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Hint: Zwycięska NEIPA z Bitwy Mistrzów na WFP była uwarzona z użyciem FM10 O czym szumią wierzby. https://www.facebook.com/1399014300339781/photos/a.1399016143672930.1073741828.1399014300339781/1883259438581929/?type=3&theater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 W najnowszym Piwowarze jest artykuł o NEIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Witam. Panowie może ktoś mi wytłumaczy co zrobiłem źle. Chciałem zrobić NE IPA. receptura w BS. Pilsner Malteurope 2,5 kg Pale Ale strzegom 2 kg Caramel Pils - 0,4 kg Karmelowy 30 - 0,2 kg Płatki owsiane bł 0,5 kg Płatki jeczmienne bł 0,5 kg BS wyliczył mi 15,2 plato i 25 l Niestety wyszło mi 20 l i raptem 9,5 plato po gotowaniu. Co spierdzieliłem??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zbyt malo danych a powodow moglo byc pelno. Zacieranie, grubosc sruty no i oczywiscie wysladzanie, te trzy rzeczy maja chyba najwiekszy wplyw na wydajnosc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zacieranie 75 min w 65°C, Grubość śruty na pewno nie mąka. BS wyliczył mi 18,6 l wody. Z tego 5 l zabrałem na kleikowanie (wiem że nie trzeba było, ale chciałem zobaczyć jak to jest). Kleikowanie 20 min w 66-62°C później zagotowałem. Dodałem do reszty wody czyli 14 l. i dodałem słody. Wysładzanie BS wyliczył mi aż 20 l ale zuzyłem tylko ok 15l bo już leciało 2 plato. Już od początku wysładzania leciala brzeczka bardzo słaba i już wtedy wiedzialem że będzie kiepsko. Ja obstawiam że za mało słodów było na takie plato a płatki wniosły bardzo niewiele. Jakoś tak bezmyslnie zaufałem BS i nie przeanalizowałem tego warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Ja przy kleikowaniu daje zawsze wiecej wody, trzeba bylo osobno wyliczyc ilosc wody do slodow a osobno do kleikowania, pewnie gesta papa Ci wyszla a to moglo miec wplyw na wydajnosc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Dzięki za odpowiedź. Dokładnie. Papka była masakryczna. Ale tak przyszlościowo czy ufać BS układając receptury i uwzgledniać płatki w zakładanym plato, czy raczej ukłdając recepturę brać pod uwagę tylko słody a płatki jako dodatek. To była pierwsza NE IPA z serii trzech które powstaną i nie chciłbym mieć trzech sesyjnych Vermontów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Pewnie ze brac pod uwage, przeciez maja skrobie, wiec enzymu po skleikowaniu przerobia ja na cukry. maja tylko nizsza ekstraktywnosc, ale programy powinny to uwzgledniac. Nie powiem Ci jak robi BS, bo swoje receptury robie proste na brewness. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 kurde przy 6kg słodu to szczerze mówiąc trzeba by się napocić żeby uzyskać tylko 9,5 plato. A sprawdzałeś balingomierz ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Refraktometru używam. W sobotę bede robił kolejne piwero tym razem powtórzę jakąś warkę i zobaczę co wyjdzie. Dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 ale masz wyskalowany ten refraktometr ? kurde może termometr sprawdź ?? żeby sie nie okazało ze zacierałeś w 50st albo w 85. Bo to jest raczej mało możliwe nie wiem bo robię warki po 12l ale to coś 40% wydajności chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się