Lasek Posted April 14, 2017 Share Posted April 14, 2017 (edited) Ta mętność to późniejsze odczucie w ustach i nośnik smaku. może coś źle zrozumiałem ale "odczucie w ustach" o którym wspominasz w kilku opracowaniach które widziałem uzyskiwało się w całkiem inny sposób, natomiast mętność NEIPA jest nieunikniona ze względu na ilość chmielu. twoje podejście jednak wskazuje, że miałaby być pożądana i do tego piję. i tak, wiem że są takie style, aż dziw bierze że nie wspomniałeś o witbierze. Moja IPA na Vermontach wyszła mi krystaliczna niczym eurolager. A poszło do niej jakieś 250 gram chmielu z czego 100 gram na zimno( standardowa warka 20-25 litrów). Smak i aromat Mosaica był świetny, ale z tej mglistości nic nie wyszło. Za to teraz mam EarlGrey IPE na US-05, która jest super opalizująca i fajnie zamglona w ładny sposób. Edited April 14, 2017 by Lasek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted April 14, 2017 Share Posted April 14, 2017 @Lasek stówa to nie tak wiele, ja bym to nawet podwoił ładując oczywiście na start fermentacji aby zareagował. Mówiąc Vermonty masz na myśli Yeast Bay czy WLP? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lasek Posted April 15, 2017 Share Posted April 15, 2017 @Lasek stówa to nie tak wiele, ja bym to nawet podwoił ładując oczywiście na start fermentacji aby zareagował. Mówiąc Vermonty masz na myśli Yeast Bay czy WLP? Mam na myśli The Yeast Bay - Vermont Ale. I wtedy nie chmieliłem podczas burzliwej, tylko na zimno. Piwo wyszło mi kryształ. Teraz próbuje Imperial Yeast - A04 Barbarian i mam z nimi dwa piwa. Pierwszą żytnią ape będę dziś rozlewał, i ona była tylko chmielona na zimno. Drugie pszeniczne IPA chmieliłem zgodnie z instrukcją z tego tematu. Na ostatnią minutę, razem z drożdżami i za jakiś czas jeszcze na tydzień przed rozlewem. W planie mam jeszcze Imperialną IPE na A04 Barbarian, w którą pójdzie koło 400-500 gram chmielu pewnie. Ale jej wykonanie zależy od tego jak wyjdzie ŻytnieAPA. Co do mętności to nie zależy mi na niej. Raczej chce uzyskać super soczyście chmielowe piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcel G Posted April 17, 2017 Share Posted April 17, 2017 Wczoraj uwarzylem vermont ipa z zestawu twój browar. Przepis mówi o dodaniu citry podczas fermentacji burzliwej. Czy można przesunąć to chmielenie na cichą? Potrzebuje gęstwe do następnej warki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted April 18, 2017 Share Posted April 18, 2017 No pewnie ze mozna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted April 18, 2017 Share Posted April 18, 2017 Wczoraj uwarzylem vermont ipa z zestawu twój browar. Przepis mówi o dodaniu citry podczas fermentacji burzliwej. Czy można przesunąć to chmielenie na cichą? Potrzebuje gęstwe do następnej warki Nie ma żadnego problemu z odzyskaniem gęstwy po chmieleniu na burzliwej, będzie w niej trochę chmielu, ale totalnie to w niczym nie przeszkadza przy następnym piwie, jakie by ono nie było. A jak bardzo chcesz się go pozbyć wystarczy przepłukać i Ci się to rozwarstwi, aczkolwiek zbędny zabieg, bo będzie go bardzo mało. Marcel G 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fenris Posted April 18, 2017 Share Posted April 18, 2017 Wczoraj uwarzylem vermont ipa z zestawu twój browar. Przepis mówi o dodaniu citry podczas fermentacji burzliwej. Czy można przesunąć to chmielenie na cichą? Potrzebuje gęstwe do następnej warki na burzliwą ? możesz rozwinąć ? na początku tzn świeży chmiel czy po whirlpoolu zostawić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcel G Posted April 18, 2017 Share Posted April 18, 2017 30gr w 4 dniu fermentacji burzliwej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 W skrócie mówiąc - walisz chmiel razem z drożdżami w dużej ilości - Londony III, Conany lub Vermonty "reagują'' dając ładne, jednorodne zmętnienie oraz mocną owocowość. Drugie chmielenie koło tygodnia po zakończeniu burzliwej, krótkie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 Pytanie brzmi, jakie drożdże do Vermont IPA z FermentumMobile? Jest coś ciekawego? Może kveiki? Nie ukrywam, że ważniejszym niż zamglenie piwa jest smak/gładkość VIPA. Suche oczywiście też wchodzą w grę, niemniej jednak już chyba FM mają coś ciekawego do powiedzenia w tym temacie. Że się tak podepnę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paradox Posted April 25, 2017 Share Posted April 25, 2017 Pytanie brzmi, jakie drożdże do Vermont IPA z FermentumMobile? Jest coś ciekawego? Może kveiki? Nie ukrywam, że ważniejszym niż zamglenie piwa jest smak/gładkość VIPA. Suche oczywiście też wchodzą w grę, niemniej jednak już chyba FM mają coś ciekawego do powiedzenia w tym temacie. Że się tak podepnę. NIe warzyłem nigdy NE IPA, ale teoria jest taka, że albo konkretne kilka szczepów, wymienionych wyżej, albo jakieś typowe angliki. Z suchych wiem że ludzie warzyli na S-04 (ale na tych drożdżach robią wszystko...), z FM z opisu to pewnie FM10 lub FM11 - estry mają wzbogacić aromaty chmielu, do tego słabo/średnio flokulują, więc dadzą trochę tej mętności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz S. Posted May 2, 2017 Share Posted May 2, 2017 Mam pytanie, dodając dużej ilości chmielu już podczas burzliwej nie będzie "łodygi" w smaku? Jakich chmieli używacie aby uzyskać "sok" owoców tropikalnych? - nie cytrusów. Citra jest chyba bardzo dominująca? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markos227 Posted May 2, 2017 Share Posted May 2, 2017 ja mosaic i galaxy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pigmej Posted May 24, 2017 Share Posted May 24, 2017 Pytanie brzmi, jakie drożdże do Vermont IPA z FermentumMobile? Jest coś ciekawego? Może kveiki? Nie ukrywam, że ważniejszym niż zamglenie piwa jest smak/gładkość VIPA. Suche oczywiście też wchodzą w grę, niemniej jednak już chyba FM mają coś ciekawego do powiedzenia w tym temacie. Że się tak podepnę. FM 55 ZIELONE WZGÓRZE Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciejeq Posted May 24, 2017 Share Posted May 24, 2017 Hint: Zwycięska NEIPA z Bitwy Mistrzów na WFP była uwarzona z użyciem FM10 O czym szumią wierzby. https://www.facebook.com/1399014300339781/photos/a.1399016143672930.1073741828.1399014300339781/1883259438581929/?type=3&theater Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 24, 2017 Share Posted May 24, 2017 W najnowszym Piwowarze jest artykuł o NEIPA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 7, 2018 Share Posted January 7, 2018 Witam. Panowie może ktoś mi wytłumaczy co zrobiłem źle. Chciałem zrobić NE IPA. receptura w BS. Pilsner Malteurope 2,5 kg Pale Ale strzegom 2 kg Caramel Pils - 0,4 kg Karmelowy 30 - 0,2 kg Płatki owsiane bł 0,5 kg Płatki jeczmienne bł 0,5 kg BS wyliczył mi 15,2 plato i 25 l Niestety wyszło mi 20 l i raptem 9,5 plato po gotowaniu. Co spierdzieliłem??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki161 Posted January 7, 2018 Share Posted January 7, 2018 Zbyt malo danych a powodow moglo byc pelno. Zacieranie, grubosc sruty no i oczywiscie wysladzanie, te trzy rzeczy maja chyba najwiekszy wplyw na wydajnosc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 7, 2018 Share Posted January 7, 2018 Zacieranie 75 min w 65°C, Grubość śruty na pewno nie mąka. BS wyliczył mi 18,6 l wody. Z tego 5 l zabrałem na kleikowanie (wiem że nie trzeba było, ale chciałem zobaczyć jak to jest). Kleikowanie 20 min w 66-62°C później zagotowałem. Dodałem do reszty wody czyli 14 l. i dodałem słody. Wysładzanie BS wyliczył mi aż 20 l ale zuzyłem tylko ok 15l bo już leciało 2 plato. Już od początku wysładzania leciala brzeczka bardzo słaba i już wtedy wiedzialem że będzie kiepsko. Ja obstawiam że za mało słodów było na takie plato a płatki wniosły bardzo niewiele. Jakoś tak bezmyslnie zaufałem BS i nie przeanalizowałem tego warzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki161 Posted January 7, 2018 Share Posted January 7, 2018 Ja przy kleikowaniu daje zawsze wiecej wody, trzeba bylo osobno wyliczyc ilosc wody do slodow a osobno do kleikowania, pewnie gesta papa Ci wyszla a to moglo miec wplyw na wydajnosc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 7, 2018 Share Posted January 7, 2018 Dzięki za odpowiedź. Dokładnie. Papka była masakryczna. Ale tak przyszlościowo czy ufać BS układając receptury i uwzgledniać płatki w zakładanym plato, czy raczej ukłdając recepturę brać pod uwagę tylko słody a płatki jako dodatek. To była pierwsza NE IPA z serii trzech które powstaną i nie chciłbym mieć trzech sesyjnych Vermontów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki161 Posted January 7, 2018 Share Posted January 7, 2018 Pewnie ze brac pod uwage, przeciez maja skrobie, wiec enzymu po skleikowaniu przerobia ja na cukry. maja tylko nizsza ekstraktywnosc, ale programy powinny to uwzgledniac. Nie powiem Ci jak robi BS, bo swoje receptury robie proste na brewness. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fenris Posted January 7, 2018 Share Posted January 7, 2018 kurde przy 6kg słodu to szczerze mówiąc trzeba by się napocić żeby uzyskać tylko 9,5 plato. A sprawdzałeś balingomierz ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 7, 2018 Share Posted January 7, 2018 Refraktometru używam. W sobotę bede robił kolejne piwero tym razem powtórzę jakąś warkę i zobaczę co wyjdzie. Dzięki za odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fenris Posted January 7, 2018 Share Posted January 7, 2018 ale masz wyskalowany ten refraktometr ? kurde może termometr sprawdź ?? żeby sie nie okazało ze zacierałeś w 50st albo w 85. Bo to jest raczej mało możliwe nie wiem bo robię warki po 12l ale to coś 40% wydajności chyba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.