łysy ĄĘ Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Nurtuje mnie temat wykorzystania chmielin po chmieleniu na zimno. Według mnie wywalanie takiego chmielu do kosza to duże marnotrawstwo. Pierwszy pomysł na jaki wpadłem, to nachmielenie wody. Moje limonkowe było chmielone na zimno około 20 gramami ameryki. To co zostało w pończosze wrzuciłem do 3 litrów wody niegazowanej. Potrzymałem 2 dni i przefiltrowałem. Uzyskany efekt jest całkiem fajny. Woda ma ciekawy goryczkowy smak i leciutko pachnie chmielowo. Czyli potwierdza się, że chmiel na zimno daje goryczkę. Podejrzewam, że dobrą robotę zrobi taka woda zmieszana 50/50 z napojami typu Fanta albo 3Cytryny. Przechowywana w lodówce ponad miesiąc - zero oznak nieświeżości czy zepsucia. Zastanawiam się także nad wykorzystaniem zebranych chmielin do gotowania z brzeczką w kolejnym piwie. Macie może jakieś doświadczenia w tym zakresie? A może jakieś inne pomysły na wyciągnięcie "dobra" z takiego chmielu? Bachi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Mój kumpel używał chmielu na zimno na goryczkę w kolejnym piwie. Niestety, wymaga to chmielenia na zimno w torbie, więc to raczej słaby pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 używałem chmiel po chmieleniu na zimno powtórnie: mroziłem go i przy następnym warzeniu dodawałem do zacieru, lub chmieliłem na goryczkę. z efektu byłem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 (edytowane) Z racji tego ze jest ten chmiel nasiakniety piwem, no chyba ze odcisniemy i wysuszymy? To wydaje mi sie ciezko go zwarzyc co do grama. Wiec wg. mnie najrozsadniejszym rozwiazaniem jest dodac ten chmiel do zacieru. Mam teraz na cichej IPA z 80g chinook pl wiec moze sam z ciekawosci dodam do zacieru ten chmiel. Wyslano z amiga 600 Edytowane 23 Marca 2017 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 (edytowane) pierwsze tematy dotyczące wykorzystania chmielu po chmieleniu na zimno to już się nadają do datowania radiowęglowego - nie żeby to miało sens (ponowne użycie, nie datowanie)... Edytowane 23 Marca 2017 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Z racji tego ze jest ten chmiel nasiakniety piwem, no chyba ze odcisniemy i wysuszymy? To wydaje mi sie ciezko go zwarzyc co do grama.Ważysz przed wrzuceniem na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 http://www.piwo.org/topic/9022-ponowne-wykorzystanie-chmieli-z-chmielenia-na-zimno-na-goryczkowe-z-blogu-kopyra/ http://www.piwo.org/topic/14824-odzyskiwanie-chmielu-po-chmieleniu-na-zimno/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Dirk Gently ale ja dalem 80g, a 80g na goryczke nie potrzebuje. Oczywiscie mozna oddzielic plus minus 1/3 z tego i chyba powinno byc git ale co go grama to chyba nie ogarniesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 No jak już dałeś to po ptokach. To trzeba zaplanować z góry i podzielić na porcje przed chmieleniem na zimno. Chociaż np. jak chmielisz bittera używając 25g chmielu o niskim AA, to możesz potem na goryczkę w następnym piwie użyć całość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Na zimno daję w pończochę aby ułatwić sobie filtrowanie i zminimalizować ryzyko gashingu. Rozumiem z waszych wypowiedzi, że taki chmiel można dodać do zacieru w procesie zacierania. Ile wtedy będzie z niego goryczki i jaki będzie miała ona charakter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 To powinien wyliczyc program. A jak sypiesz na zimno w ponczoche to jest cos z tego aromatu? Bo wiekszosc twierdzi ze to strata chmielu i sypie tylko luzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 (edytowane) Kurcze,ciśniecie koszta jak koncerny. Gdybym robił hektolitry piwa miesięcznie,pewnie bym się zastanowił. Ale przy warce 20l miesięcznie,warto się tym w ogóle głowić? Edytowane 26 Marca 2017 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 To powinien wyliczyc program. A jak sypiesz na zimno w ponczoche to jest cos z tego aromatu? Bo wiekszosc twierdzi ze to strata chmielu i sypie tylko luzem.Tak, to jest strata chmielu. Taniej wyjdzie sypnąć mniej chmielu, za to luzem, a zaoszczędzony chmiel użyć na goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Zapytam jeszcze raz - ile wyjdzie goryczki i jaki będzie miała ona charakter jeśli chmiel użyty podczas fermentacji cichej, na zimno, damy do następnej warki podczas zacierania? Przyjmijmy, że mówię tu o chmielu który był sypnięty garścią bezpośrednio do fermentora Hmmm...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Hmmm...? No właśnie, hmmm .... Wielu próbowało wróżyć, ale chyba nikomu się nie udało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Czyli reasumując - można tak zrobić ale realny wynik niepewny a cała dyskusja sprowadza się tylko i wyłącznie do dywagacji i wróżbiarstwa o tym, jaki osiągnie się efekt - szklana kula niestety potrzebna, w raz z umiejętnością jej użycia Tyle. Dziękuję. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 cała dyskusja sprowadza się tylko i wyłącznie do dywagacji i wróżbiarstwa o tym, jaki osiągnie się efekt - szklana kula niestety potrzebna, w raz z umiejętnością jej użycia ano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
overstack Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Wtórne użycie chmielin owszem, ale nie do piwa - chyba że to nowa metoda chmielenia na Kuźniara Ostatnio szkoda mi było wywalać wędzoną śliwkę po warzeniu, więc wybrałem ją z chmielin szyszki i zalałem wodą 1:2 po zagotowaniu wywar przelałem do zaparzaczki z herbatą, wyszła świetna herbata, aromat chmielowo dymiony w smaku przytłumiona słodycz śliwki i zbalansowana goryczka z chmielin. Efekt rewelacyjny. Bachi i Igorrodz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się