Skajo Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 (edytowane) Cześć. Wymyśliłem sobie taki przepis na Whisky Extra Stout. To moje pierwsze piwo ze słodem whisky, zależy mi na mocnym torfie i palonce w tle. Myślałem również o dodatku jakichś płatków dębowych lub coś tego typu, które macerowałbym w whisky/bourbonie. Wszelkie uwagi i krytyka na temat zasypu i chmielenia mile widziane, a w szczególności info na temat płatków. Dzięki Warka 20 - litrowa, zakładane około 19 blg i 55 ibu Słody Whisky Castle Malting 3 kg Pale Ale 2 kg Monachijski 1 kg Caraaroma 0,4 kg Carafa I 0,15 kg Carafa III 0,15 kg Jęczmień palony 0,15 kg Chmiele Iunga 50g - 60' Fuggles 20g - 20' Drożdże FM13 lub 2 saszetki s-04 us-05. Edytowane 24 Marca 2017 przez Skajo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Co do płatków uważam, że zdecydowanie warto, polecam macerować w Laphroaig 10yo lub Laphroaig Quarter Cask - robi świetną robotę. Porównywałem wersję bez dodatków, z płatkami + szkocka i z płatkami + bourbon i właśnie wersja ze szkocką, torfową whisky jest dla mnie ewidentnie najlepszym połączeniem w tym stylu, później stosowałem taki dodatek do Whisky RIS-a i również jestem bardzo zadowolony z efektu. Skajo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Wiadomo że rodzaj użytego trunku, do maceracji oraz jego jakość ma znaczny wpływ na smak gotowego piwa. Nie można chyba nawet porównywać 18sto letniej japońskiej single malt whisky do Grantsa z biedry. Widziałem nawet sklepy oferujące 50ml buteleczki z jakimiś fajnymi trunkami, nie trzeba od razu wydawać kilku stów, czy tysięcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Ja korzystałem z płatków średnio opiekanych dębowych (Twój Browar) i macerowałem je ok 2 tyg w 10yo Laphroaig. Poleżały na cichej dobre 7-8 tygodni. Piwo nabrało bardzo fajnej gładkości w teksturze i fajnego słodkawego finiszu w smaku od whisky. Bardzo polecam ten styl macerowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 30 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Ja korzystałem z płatków średnio opiekanych dębowych (Twój Browar) i macerowałem je ok 2 tyg w 10yo Laphroaig. Poleżały na cichej dobre 7-8 tygodni. Piwo nabrało bardzo fajnej gładkości w teksturze i fajnego słodkawego finiszu w smaku od whisky. Bardzo polecam ten styl macerowania Co do płatków uważam, że zdecydowanie warto, polecam macerować w Laphroaig 10yo lub Laphroaig Quarter Cask - robi świetną robotę. Porównywałem wersję bez dodatków, z płatkami + szkocka i z płatkami + bourbon i właśnie wersja ze szkocką, torfową whisky jest dla mnie ewidentnie najlepszym połączeniem w tym stylu, później stosowałem taki dodatek do Whisky RIS-a i również jestem bardzo zadowolony z efektu. Po ile gramów płatków dawaliście ? Ile ml whisky ? Ile trwała maceracja,a ile leżakowanie płatków z piwem, pytanie do kolegi Wilczur. Czy 2 miesiące leżakowania z płatkami to mus ? Gdzieś czytałem o krótszych czasach, nawet 2 tygodnie. Jakie jest optimum ? Czy ktoś ma jeszcze może inne rady dot. receptury ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 ja robiłem Whisky FES wzorując się na recepturze kolegi Szejk. Na 7 dniową cichą dałem 50g płatków dębowych Whisky macerowanych wcześniej przez 10 dni w 50ml Ardbeg 10yo i 100ml Laphroaig 10yo. warka 25L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Ogólne doświadczenia z płatkami:ilość płatków:- stosowałem: 25-50g / ok. 20L- mocno zależne od piwa i własnych preferencjiczas maceracji:- najczęściej: 7-14 dniczas leżakowania z płatkami:- najczęściej: 7-14 dni- płatki nie muszą (a nawet nie powinny) długo leżakować z piwem- 2 miesiące to raczej spora przesadailość alkoholu do maceracji:- najczęściej tylko tyle, żeby zalać płatki - zależnie od efektu jaki chcemy osiągnąć można dolać więcej- np. ostatnio przy RIS-ie dolałem trochę bardziej od serca, co w tym piwie pasowałoCała zaleta płatków to właśnie szybki efekt, więc nie ma sensu za długo trzymać, do dłuższego leżakowania są kostki. Natomiast trzeba sobie we własnym zakresie wypracować jakie ilości pasują do danego piwa, bo z płatkami też łatwiej przesadzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się