Jump to content

Whisky Extra Stout


Skajo

Recommended Posts

Cześć. Wymyśliłem sobie taki przepis na Whisky Extra Stout. To moje pierwsze piwo ze słodem whisky, zależy mi na mocnym torfie i palonce w tle. Myślałem również o dodatku jakichś płatków dębowych lub coś tego typu, które macerowałbym w whisky/bourbonie. Wszelkie uwagi i krytyka na temat zasypu i chmielenia mile widziane, a w szczególności info na temat płatków. Dzięki :)

 

Warka 20 - litrowa, zakładane około 19 blg i 55 ibu

 

Słody

 

Whisky Castle Malting 3 kg

Pale Ale 2 kg

Monachijski 1 kg

Caraaroma 0,4 kg

Carafa I 0,15 kg

Carafa III 0,15 kg

Jęczmień palony 0,15 kg

 

Chmiele

 

Iunga 50g - 60'

Fuggles 20g - 20'

 

Drożdże FM13 lub 2 saszetki s-04 us-05.

Edited by Skajo
Link to comment
Share on other sites

Co do płatków uważam, że zdecydowanie warto, polecam macerować w Laphroaig 10yo lub Laphroaig Quarter Cask - robi świetną robotę. Porównywałem wersję bez dodatków, z płatkami + szkocka i z płatkami + bourbon i właśnie wersja ze szkocką, torfową whisky jest dla mnie ewidentnie najlepszym połączeniem w tym stylu, później stosowałem taki dodatek do Whisky RIS-a i również jestem bardzo zadowolony z efektu.

Link to comment
Share on other sites

Wiadomo że rodzaj użytego trunku, do maceracji oraz jego jakość ma znaczny wpływ na smak gotowego piwa. Nie można chyba nawet porównywać 18sto letniej japońskiej single malt whisky do Grantsa z biedry. Widziałem nawet sklepy oferujące 50ml buteleczki z jakimiś fajnymi trunkami, nie trzeba od razu wydawać kilku stów, czy tysięcy.

Link to comment
Share on other sites

Ja korzystałem z płatków średnio opiekanych dębowych (Twój Browar) i macerowałem je ok 2 tyg w 10yo Laphroaig. Poleżały na cichej dobre 7-8 tygodni. Piwo nabrało bardzo fajnej gładkości w teksturze i fajnego słodkawego finiszu w smaku od whisky. Bardzo polecam ten styl macerowania ;)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ja korzystałem z płatków średnio opiekanych dębowych (Twój Browar) i macerowałem je ok 2 tyg w 10yo Laphroaig. Poleżały na cichej dobre 7-8 tygodni. Piwo nabrało bardzo fajnej gładkości w teksturze i fajnego słodkawego finiszu w smaku od whisky. Bardzo polecam ten styl macerowania ;)

 

 

 

Co do płatków uważam, że zdecydowanie warto, polecam macerować w Laphroaig 10yo lub Laphroaig Quarter Cask - robi świetną robotę. Porównywałem wersję bez dodatków, z płatkami + szkocka i z płatkami + bourbon i właśnie wersja ze szkocką, torfową whisky jest dla mnie ewidentnie najlepszym połączeniem w tym stylu, później stosowałem taki dodatek do Whisky RIS-a i również jestem bardzo zadowolony z efektu.

 

Po ile gramów płatków dawaliście ? Ile ml whisky ? Ile trwała maceracja,a ile leżakowanie płatków z piwem, pytanie do kolegi Wilczur. Czy 2 miesiące leżakowania z płatkami to mus ? Gdzieś czytałem o krótszych czasach, nawet 2 tygodnie. Jakie jest optimum ?

 

Czy ktoś ma jeszcze może inne rady dot. receptury ?

Link to comment
Share on other sites

ja robiłem Whisky FES wzorując się na recepturze kolegi Szejk. Na 7 dniową cichą dałem 50g płatków dębowych Whisky macerowanych wcześniej przez 10 dni w 50ml Ardbeg 10yo i 100ml Laphroaig 10yo. warka 25L

Link to comment
Share on other sites

Ogólne doświadczenia z płatkami:

ilość płatków:
- stosowałem: 25-50g / ok. 20L
- mocno zależne od piwa i własnych preferencji

czas maceracji:
- najczęściej: 7-14 dni

czas leżakowania z płatkami:
- najczęściej: 7-14 dni
- płatki nie muszą (a nawet nie powinny) długo leżakować z piwem
- 2 miesiące to raczej spora przesada

ilość alkoholu do maceracji:
- najczęściej tylko tyle, żeby zalać płatki

- zależnie od efektu jaki chcemy osiągnąć można dolać więcej
- np. ostatnio przy RIS-ie dolałem trochę bardziej od serca, co w tym piwie pasowało

Cała zaleta płatków to właśnie szybki efekt, więc nie ma sensu za długo trzymać, do dłuższego leżakowania są kostki. Natomiast trzeba sobie we własnym zakresie wypracować jakie ilości pasują do danego piwa, bo z płatkami też łatwiej przesadzić.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.