JanuszMyszyński Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Sznowni Koledzy Zabieram się niedługo za uwarzenie Black IPA. Proszę o Wasze opinie na temat receptury [beersmith2]. Zasyp : Wersja I[jest to lekko zmodyfikowana receptura piwa Brewdog ‘Shareholder Black IPA’] Pale ale – Weyermann – 5kg Fawcet Caramalt – 0,5 Carafa Special I – 0,5 [na ostatnie 10 minut, albo już do filtracji] Fawcett Crystal – 0,25 Płatki jęczmienne – 0,3 Wersja II [znalezione na forum, też po lekkiej modyfikacji] Pilzneński – 5kg Monachijski II – 0,5 Carafa Special II – 0,4 [na ostatnie 10 minut, albo już do filtracji] Biscuit – 0,2 Płatki jęczmienne – 0,4 66 – st. C - 60 min W obydwu przypadkach BS wyliczył około 19 litrów – 16,5 Blg Chmielenie [chciałbym obok cytrusów uzyskac trochę żywicy, więc myślę też o Simcoe]: Columbus – 25g/50 min, albo 20g/60 min. Mosaic – 30g/25min. Citra – 40g/0 min. Fermentacja: FM52 – starter Oczywiście jakieś chmielenie na zimno, ale tu jeszcze nie mam koncepcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabol_01 Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 jak te ilosci chmielu wyczujesz w tym piwie to jestes miszcz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 30 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 (edytowane) jak te ilosci chmielu wyczujesz w tym piwie to jestes miszcz Na 19 litrów jest 95 g chmielu, a w kultowej na forum recepturze na 21 litrów tylko 5 gramów więcej. Ale skoro tak mówisz, to wezmę pod uwagę. http://www.piwo.org/topic/3877-darth-vader-black-ipa-cascadian-dark-ale/ Edytowane 30 Marca 2017 przez JanuszMyszyński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się