Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. scooby_brew Opublikowano 9 Grudnia 2010 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 (edytowane) Darth Vader (Cascadian Dark Ale) Warka: 11 gal (41.6L) Goryczka: 66 IBU Kolor: 38 SRM OG: 1.066 (16 Plato) Wydajność: 75% Słody: 22.0 lbs. (9.98 kg) 2-row pale malt 2.0 lbs. (0.9 kg) crystal 10L 2.0 lbs. (0.9 kg) Carafa II Special (bez łusek) 1.0 lb. (0.45 kg) Special Roast 1.0 lb. (0.45 kg) Brown Sugar, Dark Chmiele: 2 oz. (57 g) Centennial 60 min. 2 oz. (57 g) Cascade 45 min. 2 oz. (57 g) Willamette 15 min. 2 oz. (57 g) Cascade 0 min 4 oz. (113 g) Cascade dry hop (chmielenie na sucho) Drożdże: US-05 Zacieranie: 151*F (66.1°C), 60 min Słód Pale możesz zastąpić słodem Pilsner, słód Special Roast zastąpić słodem Biscuit, Victory lub Toasted, Crystal możesz zastąpić słodem karamelowym albo CaraRed, brown sugar możesz zastąpić cukrem stołowym. Chmiel Willamette można zastąpić chmielem Fuggle, chmiel Centennial możesz zastąpić chmielem Marynka . BTW, jakby "liczyć" mój browar jako polski, to było pierwsze Black IPA uwarzone w polskim browarze Ta sama receptura "po polsku": DARTH VADER BLACK IPA Warka: 21 l Goryczka: 66 IBU Kolor: 38 SRM OG: 17 Blg Słody: 5 kg Pils 100 g karmelowy jasny 180 EBC 0,5 kg Carafa II Special (bez łusek) 0,25 kg Special Roast (albo Biscuit, Victory lub Toasted) 0,25 kg cukier brązowy (albo cukier kuchenny) Chmiele: 25 g Centennial (albo 40 g Marynki), 60 min 25 g Cascade 45 min 25 g Willamette 15 min (albo Fuggle albo E.K. Goldings) 25 g Cascade 0 min 50 g Cascade na zimno Drożdże: US-05 Zacieranie: 66°C 60 min (albo na "wytrawnie") Edytowane 17 Listopada 2014 przez scooby_brew Hobbysta, ZZZabioreCiButy, wojtekpl i 4 innych 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Witaj ...niezbyt rozumiem historie wagowe przy chmielach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 W czym takie fajne etykiety robisz ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 1 oz = 28g 2 oz = 56 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 (edytowane) W czym takie fajne etykiety robisz ?? Naklejki robię tu: http://www.beerlabelbuilder.com/ 1 oz = 28g2 oz = 56 g Ah faktycznie zaraz poprawię. Właściwie 2 oz=56.7g, więc wpisze jako "57 g". Edytowane 9 Grudnia 2010 przez scooby_brew Dariusz51 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Dzięki za linka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zrobiłem piwko na podstawie tego przepisu, bez chmielenia na zimno. W takim przypadku proponuję więcej Cascade na aromat, ale piwko jest przednie. dzięki Scooby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Dzięki Fidel, mnie też to piwo bardzo smakuje (i kumplom) i ostatnio warzę je najczęściej ze wszystkich moich piw (mam je teraz w kegeratorze). Na chmielenie na zimno używam 1 oz. Cascade (czasami Citra albo Centennial), ale to wrzucam do kega 19L przed nagazowaniem, więc tak myślę że jeżeli butelkujesz to możesz nawet podwojić ilość chmielu na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Już nic nie da rady zrobić, bo już je spijam Ale na pewno uwarzę ponownie, bo jest pyszne. Chmielenia na zimno trochę się boję, na razie dwa razy robiłem i efekt marny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitervader Opublikowano 10 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Zrobiłem piwko na podstawie tego przepisu, bez chmielenia na zimno. W takim przypadku proponuję więcej Cascade na aromat, ale piwko jest przednie. dzięki Scooby. Witam, A jakiego słodu uzyłeś zamiast Special Roast?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Witam, A jakiego słodu uzyłeś zamiast Special Roast?? Tu masz moją wersję. Dałem, zgodnie z sugestią Scoobiego słód Biscuit. Wczoraj niestety wypiłem ostatnią flaszkę tego piwa, było bardzo, bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Jeszcze kilka uwag na temat tego stylu: 1. Jako słód podstawowy często używa się słodu pils, inne słody używane w tym stylu także są europejskie (np. Carafa II, Weyermann). 2. Słody barwiące często dodaje się pod koniec zacierania lub do wysładzania (jak w niemieckich lagerach, co jest mało spotykane w amerykańskich ales).Wydaje mi się, że ten styl powstał z połączenia europejskiego Koźlaka i amerykańskiego IPA. 3. Styl ma wiele nazw: Black IPA (BIPA), Dark IPA, Black Ale, Dark Ale, Cascadian Dark Ale (CDA). Edytowane 20 Stycznia 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sherab Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Niektórzy puryści językowi wytykają, że słowo "Pale" w kontekście tego piwa jest niewłaściwe - bo piwo jest ciemne a nie jasne. Chyba powinno być CDA lub American Black/Dark Ale. Co do przepisu to ja bym pokombinował z chmielami - obciął bym 45 min dodatek Cascade i przesunąłbym na 5-0 min. Jeśli zależy Ci na IBU to trzebaby tylko dodać więcej chmielu na 60 min. Można by też zmienić chmielenie na zimno - np. 2 oz Cascade i 2 oz Centennial. To ostatnie oczywiście wg swojego smaku chmielowego. Ja lubie potęzne smaki i często teraz używam przynajmniej 4oz do aromatu na 5-0 min oraz 4 oz do chmielenia na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 (edytowane) Niektórzy puryści językowi wytykają, że słowo "Pale" w kontekście tego piwa jest niewłaściwe - bo piwo jest ciemne a nie jasne. Chyba powinno być CDA lub American Black/Dark Ale. Tak, opisałem tą debatę tutaj 3 lata temu, kiedy w roku 2010 po raz pierwszy uwarzyłem to piwo. Co do przepisu to ja bym pokombinował z chmielami - obciął bym 45 min dodatek Cascade i przesunąłbym na 5-0 min. Jeśli zależy Ci na IBU to trzebaby tylko dodać więcej chmielu na 60 min. Można by też zmienić chmielenie na zimno - np. 2 oz Cascade i 2 oz Centennial. To ostatnie oczywiście wg swojego smaku chmielowego. Ja lubie potęzne smaki i często teraz używam przynajmniej 4oz do aromatu na 5-0 min oraz 4 oz do chmielenia na zimno Jest chmiel w 15 min i 0 min, ale jak chcesz to możesz jeszcze dołożyć dawkę w 5 min? Co do chmielenia na zimno - to już zależy od piwowara, ja chmielę w kegu to 1 uncja mi starcza, ale ty możesz użyć więcej. Edytowane 26 Lutego 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
małe piwo Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 mam takie pytanie odnośnie BIPA, ale równie dobrze może odnosić się do innych styli piwnych gdzie fermentacja zachodzi w niższych temperaturach. Z waszego doświadczenia, czego można oczekiwać gdy przeprowadzimy fermentację w 21-22 C? W przepisach z amerykańskich stron dla piwowarów wszędzie preferowana jest temp ok. 17 C dzięki za odp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 w wyższych temperaturach powstaje więcej estrów, które nadają piwu różne zapachy/aromaty (owoce, kwiaty, guma balonowa). W zależności od stylu są one pożądane bądź nie. Większości przepisów w których mowa o 17C chodzi, o to, żeby nic nie zaburzało aromatów pochodzących od chmielu i innych składników użytych w recepturze. Jednak to nadal ma być ale, a nie lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Czy wyższa temperatura może podbijać posmaki alkoholowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Czy wyższa temperatura może podbijać posmaki alkoholowe? Jeżeli chodzi o temperaturę fermentacji, to nigdy nie stwierdziłem jej wpływu na odczucie alkoholu w gotowym (ułożonym) piwie. Z logicznego punktu widzenia, powinno być odwrotnie, bo w wyższych temperaturach powstaje mniej alkoholu, cześć cukrów drożdże przerabiają na estry. Za to wyższa temperatura podawania może podbijać te posmaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Ok, dzięki za wyjaśnienie, mam nadzieję, ze ten alkohol się ułoży, bo ten posmak stwierdziłem tydzień po rozlaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 scooby_brew tak patrzę na skład "polskiej wersji" i ilość słodów mi się nie zgadza, nie powinno ich być o połowę mniej, oprócz pilzneńskiego:> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 (edytowane) Nie wiem, mi się zgadza funt = 0,454 kg i wszystko wychodzi OK. EDIT: już widzę, w tej drugiej polskiej części Scooby zmniejszył tylko pilzneński, ale w wersji amerykańskiej są kilogramy przecież, i tam jest git. Na szczęście zrobiłem to piwko poprawnie Edytowane 11 Marca 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 11 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 scooby_brew tak patrzę na skład "polskiej wersji" i ilość słodów mi się nie zgadza, nie powinno ich być o połowę mniej, oprócz pilzneńskiego:> Racja. Już poprawiłem, sorki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Nic się nie stało czekamy na kolejne "hamerykacńskie" receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Prosiłbym o poradę... Widziałem również wersje Cascadian Dark Ale ze słodem Pale Ale. Można zastąpić w recepturze Pilsa słodem PaleAle? Jaka będzie różnica w smaku? Pozdrawiam P.S. to mój pierwszy wpis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Czołem Śmiało możesz zastąpić, nie poczujesz różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się