pszemas Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 nie ma szans żeby klarowanie żelatyną wpłynęło na długość nagazowania, czy piwo trzymam na żelatynie 2 dni, czy miesiąc to gazuje się standardowo w ciągu tygodnia w temp pokojowej. W piwie jest nadal bardzo dużo drożdży. Churchill_MD 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hast Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Klarowałem ostatnio piwo z us-05, klarowne prawie jak hebata i nagazowało się dobrze. Potrzymałem butelki dwa tyg. w cieple dla pewności, ale już po tygodniu było spoko. A jeszcze pytanie mam. Klarowanie żelatyną może wpłynąć na goryczkę, tzn. uwydatnić ją, sprawić, że będzie bardziej odczuwalna niż bez klarowania? Nie wiem czy przesadziłem z chmieleniem czy to żelatyna zrobiła swoje. Piwo 12blg, 42 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzoryk Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Raczej żelatyna ci nie uwydatni goryczki, ale zauważyłem jedno, gdy wyszło mi piwo, ze ściągająca goryczka dodanie żelatyny poprawiło tą goryczkę i nie jest ona już taka ściągająca. Ale powiem szczerze nie jestem zadowolony ze stosowania żelatyny, odpada sporo piwa przy przelewaniu do rozlewu, osad jest bardzo lotny, nie che się zbić na dnie po zabutelkowaniu, nie wygląda to zbyt estetycznie, Piwo rzeczywiście jest super klarowne oraz można jeszcze goryczkę ratować ale osobiście już nie będę jej stosował. Potwierdzam, że nie ma wpływu ani na smak ani na nagazowanie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Churchill_MD Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 A na pianę ma wpływ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hast Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Nie, u mnie piana idealna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Raczej żelatyna ci nie uwydatni goryczki, ale zauważyłem jedno, gdy wyszło mi piwo, ze ściągająca goryczka dodanie żelatyny poprawiło tą goryczkę i nie jest ona już taka ściągająca. Ale powiem szczerze nie jestem zadowolony ze stosowania żelatyny, odpada sporo piwa przy przelewaniu do rozlewu, osad jest bardzo lotny, nie che się zbić na dnie po zabutelkowaniu, nie wygląda to zbyt estetycznie, Piwo rzeczywiście jest super klarowne oraz można jeszcze goryczkę ratować ale osobiście już nie będę jej stosował. Potwierdzam, że nie ma wpływu ani na smak ani na nagazowanie piwa. Ile warek zrobiłeś z żelatyną? Czy piwo dodaniu żelatyny zlewałeś od razu do butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzoryk Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) 2 zrobiłem, 3 dnia cichej wlewałem żelatynę, około 5 g na szklankę wody, dwa dni w zwykłej temp, potem na kolejne dwa dni do piwnicy. Po czymś takim wszystko opada na dno ale jednak nie zbija się to w osad, a przybiera coś na kształt zawiesiny. Piana jest normalna. Można spróbować ale moim zdaniem szkoda zachodu aby za każdym razem klarować piwo, jeszcze czasem jak wpadnie do szklanki osad z butelki i go nie połkniemy to można mieć uczucie, że gryzie się taki żelowaty twardy okruch. Edytowane 17 Lutego 2014 przez Revelict Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Churchill_MD Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 A jaka gruba jest ta zawiesina, w sensie ile cm od dna mniej więcej sięga? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzoryk Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) U mnie przed przelaniem do wiadra do rozlewu, fermentor z cichej leży sobie w miejscu docelowym około 12h, osadu jest około 1cm , ale jak zaczynasz dekantować to ten osad jest bardzo "lotny"? i się zasysa jak zostanie Ci < 3 cm piwa, i trzeba wtedy kombinować z przechylaniem wiadra, ale samemu jest ciężko. Edytowane 17 Lutego 2014 przez Revelict Churchill_MD 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Churchill_MD Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Mam pilne pytanie: Planowałem dziś dodać żelatyny i w sobotę butelkować. Niestety dodatkowa praca i plan wziął w łeb... Warzę AIPA. Co lepiej zrobić? - przedłużyć cichą o tydzień (łącznie będą 2 tygodnie), - dodać dziś żelatynę i butelkować po jednej dobie klarowania, - dodać żelatynę dzień później i klarować 4 dni? Cholerna praca przeszkadza mi w hobby :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Jeśli klarowność piwa nie nawiązuje do błota, to ja bym sobie to klarowanie żelatyną odpuścił, możesz wydłużyć cichą i butelkować, w butelkach piwo jeszcze dodatkowo się wyklaruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Churchill_MD Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 No właśnie nawiązywała trochę ;-) Ponieważ nie miałem zbyt dużo czasu na decyzję, to zaryzykowałem i zadałem żelatyny. Może 36 godzin wystarczy. Będę butelkował w sobotę o 5.00 rano. Piwo miało się nazywać "Olimpijskie", ale chyba nazwę je "Poranne". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Churchill_MD Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Nie wiem czy dobrze zrobiłem i się zaczynam martwić (może na wyrost). Wrzuciłem sklarowane piwo pod mikroskop. Drożdży zauważyłem bardzo niewiele. Mam nadzieję, że lubią się rozmnażać, bo inaczej to z gazowaniem może być problem. A takie dobre mi wyszło :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 nie będzie problemu z nagazowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Jako, iż nie stosuję fermentacji cichej a chciałbym spróbować klarowania żelatyną nasuwa mi się jedno pytanie, czy po takim klarowaniu można zbierać gęstwę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Pytałem o to stronę temu... http://www.piwo.org/topic/2359-klarowanie-piwa-przy-uzyciu-zelatyny-spozywczej/page__st__160#entry250274 Ogólnie jest opinia że gęstwa później się nie nadaje - choć nie wiem czemu, drożdży przecież nie powinno to zabić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Tak się zastanawiam, czy mam przelać grodziskie do nowego fermentora przed dodaniem żelatyny, czy nie ma takiej potrzeby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Jak chcesz zbierać gęstwę to przelej, w innym wypadku to wg mnie niepotrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Nie chcę, ale raczej przeleję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Sklarowłem Grodzisza (23L) 8g żelatyny rozpuszczonej w 200ml wody, wiadro wystawiłem na balkon, przez 3 dni wyklarowało się bardzo ładnie. Teraz czekam aż się nagazuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Planowałem dodać 5g i wstawić do 2-3°C na kilka dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Jestem w trakcie warzenia pierwszego piwa Pale Ale z Browamator'a Opisze szybko jak całość przebiegała, pierwszy dzień fermentacji temperatura była około 24-25°C po około dwóch dniach spadła na 21°C i tak utrzymywała się prawie przez całą burzliwą po 5dniach przelałem na cichą blg był na poziomie 3,5. Jednak piwo jest dość mętne (postaram się dodać zdjęcie później) nawet po 4 dniach od przelania na cichą można powiedzieć że nic się nie zmieniło. Jak długo powinno trwać klarowanie piwa Pale Ale i czy na cichej powinno być już tak jak należy? czyli klarowne ? Miałem zamiar cichą trzymać 14dni ale zostawie je chyba na 10dni, jak nie będzie nic dalej się zmieniać. Czy zmętnienie może być ze zbyt szybkie wysładzanie (filtrowanie) ? Po przeczytaniu całości mam kilka pytań na temat klarowania żelatyną. Mam możliwość wsadzenia fermentora do lodówki i teraz tak, nie wiem czy ten Pale Ale tak ma że jest taki mętny czy poprostu popełniłem błędy. Dlatego połowe czyli 10litrów chciałbym zabutelkować normalnie i zobaczyć jak będzie wyglądalo piwo po dłuższym czasie a 10 litrów użyć żelatyny do klarowania. Który sposób będzie lepszy: 1. Do 20 litrów piwa dodaje 130g glukozy i rozlewam 10 litrów. Następnie pozostałe piwo które już jest z glukozą schładzam w lodówce do 5°C i dodaje żelatynę 2,5g po odczekaniu 2-3dni butelkuje. 2. Po cichej odlewam tylko 10 litrów do których dodaje 65g glukozy i butelkuje, fermentorar z pozostałymi 10 litrami wsadzam do lodówki i dodaje żelatynę 2,5g, po odczekaniu 2-3dni przelewam klarowane piwo, następnie dodaje glukozę 65g i butelkuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Jak długo powinno trwać klarowanie piwa Pale Ale i czy na cichej powinno być już tak jak należy? czyli klarowne ? Miałem zamiar cichą trzymać 14dni ale zostawie je chyba na 10dni, jak nie będzie nic dalej się zmieniać. Czy zmętnienie może być ze zbyt szybkie wysładzanie (filtrowanie) ? S-04 to drożdże bardzo szybko sedymentujące więc zwykle już po tygodniu fermentacji piwo jest klarowne. Szybkie wysładzanie nie ma raczej nic do zmętnienia. Przyczyną będzie wysoka temperatura fermentacji, w której łatwo o infekcję. Jak smakuje piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Odebrałem troszkę do zrobienia zdjęć i wygląda to tak Powyższa próbka pobrana jest z samej góry, jak dobrze zaobserwowałem uformowała się może tak 1-2cm takiego piwa, poniżej jest dużo bardziej mętny. Link do więcej zdjęć gdzie widać lepiej: http://bufu.pl/piwo/ na ostatnim foto zrobiona dla porównania herbata. I nie wiem czy coś zawaliłem czy może tak ma być. Widać na zdjęciach że jak minimalnie przy nabieraniu poruszałem to pojawiły się te chmury. Piwo w smaku ciężko powiedzieć bo teraz nie ma gazu wcześniej miało i było ok. Teraz przy braku gazu mogę powiedzieć że czuć słód, dodatkowo można poczuć goryczkę chmielową. Zapach bardziej słodowy niż chmielowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Ważne, że nie kwaśne. Daj mu trochę czasu - zostaw na cichej z 2 tygodnie i będzie dobrze - reszta sklaruje się w butelce. Z resztą klarowność to żaden wyznacznik dla piwa domowego (no chyba, że na konkurs) - ma być przede wszystkim smaczne, na resztę szczegółów przyjdzie czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się