Thorgall Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Proszę o ocenę,dużo chmielu i oczekiwania wysokie,więc lepiej zapytać bardziej doświadczonych. Zasyp: Pilzneński 5 kg Caramel pils 0,3kg Chmielenie: 60 min-simco 20g 30 min-citra 10g 10 min-simco,citra,amarillo,cascade po 10g 0min-70C simco 10g,citra 10g,cascade 10g zimno-simco 20g,citra 15g,cascade 15g,amarillo 20g na 5 dni Z kalkulatora wychodzi około 60IBU,chłodze w wannie więc będzie więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 chłodze w wannie więc będzie więcej. Zainteresowało mnie to zdanie, bo ja też chłodzę w wannie. Można coś bliżej na temat tej zależności? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Im dłużej schładzasz,tym więcej goryczki przechodzi.Do 70C schłodzę dłużej niż ktoś kto używa chłodnicy.Chłodzenie chłodnicą 20min do 20C,ja jestem na 70C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Alfa-kwasy izomeryzują do brzeczki w temp 80-100C. Od temperatury zależy jak bardzo- im bliżej 100C tym oczywiście bardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmei Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) Dwója z plusem .. z minusem jednak Edytowane 8 Kwietnia 2017 przez pigmei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 chłodze w wannie więc będzie więcej. Zainteresowało mnie to zdanie, bo ja też chłodzę w wannie. Można coś bliżej na temat tej zależności? Pewnie http://www.piwo.org/topic/11264-opoznione-chlodzenie-a-goryczka/ ten temat,bardziej rozjaśni temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) IPA jak IPA, właściwie AIPA - każdy robi swoją. Ja bym karmel wywalił. Chmielu nie ma tam znowu aż tak dużo. Będzie piwo Tylko temperatur pilnować bo rezultat nie sprosta tym wysokim oczekiwaniom. Jak masz jeszcze jakieś zapasy chmielu to zastanowiłbym się nad whirpoolem bo z warzenia/dry już raczej nie ma co odejmować/przenosić (chyba, że z tym towarem na '10 coś pomyśleć bliżej 0' lub whirpoola nawet). Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Ja bym wywalił oba ostatnie chmielenia w gotowaniu i skupił się na chmieleniu na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Ja bym wywalił oba ostatnie chmielenia w gotowaniu i skupił się na chmieleniu na zimno Co masz na myśli pisząc ''skupił''?Przesunąć te chmiele na zimno?Goryczka,hop stand i zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Robiles kiedys ipa/aipa ? Wiesz czego sie spodziewac? Czy to bedzie 1 raz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 P Robiles kiedys ipa/aipa ? Wiesz czego sie spodziewac? Czy to bedzie 1 raz? Pierwszy raz,działam trochę po omacku,ale od czegoś muszę zacząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Hmm. Kazdy ma jakies tam swoje sposoby chmielenia aby wyszlo to czego oczekuje. Mozesz zobaczyc w moje zapiski. Glownie warze aipa i ipa. Piwko wychodzi przynajmniej przyzwoite. Jest to moja opinia jak i moich znajomych co pija krafty. Musisz zrobic conajmniej z 3 warki z rozna iloscia chmielu i roznym czasem chmielenia aby zobaczyc co ci pasuje. Bo tak na slepo to sobie mozna gadac. Na pewno skup sie na koncu gotowania i chmieleniu na zimno. Bo sypanie na 30' nic nie daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Na pewno skup sie na koncu gotowania i chmieleniu na zimno. Bo sypanie na 30' nic nie daje. Mam na ten temat odmienne zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Hmm. Kazdy ma jakies tam swoje sposoby chmielenia aby wyszlo to czego oczekuje. Mozesz zobaczyc w moje zapiski. Glownie warze aipa i ipa. Piwko wychodzi przynajmniej przyzwoite. Jest to moja opinia jak i moich znajomych co pija krafty. Musisz zrobic conajmniej z 3 warki z rozna iloscia chmielu i roznym czasem chmielenia aby zobaczyc co ci pasuje. Bo tak na slepo to sobie mozna gadac. Na pewno skup sie na koncu gotowania i chmieleniu na zimno. Bo sypanie na 30' nic nie daje. Podejrzę co tam ciekawego spłodziłeś .Za 20-30 warek,powinienem być mądrzejszy(przynajmniej teoretycznie),póki co ,pójdę za radą Anteksa i Twoją.Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się