kantor Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Dodam, że przy wypuszczaniu wody z wanny również nie powinniśmy się doszukiwać siły Coriolisa A tak dużo się doszukuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zbadam to dokładnie na swoich warkach i napiszę, co z tego wyszło. Efekt Coriolisa można zaobserwować również w małej skali w odpowiednich warunkach i właśnie sprawdzę, czy wnętrze fermentora jest odpowiednie.Jasne, że się da. Jak w prowadzisz niemal laboratoryjne warunki. Sprawdzać nie zaszkodzi, ale żeby zachować sens takiej zabawy konieczne są: powtarzalne warunki, testy na kilku wariantach sprzętu, szczegółowe notatki. Mi by się nie chciało Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Ponadto (jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi) siła Coriolisa będzie działała w jedną stronę jak osad będzie się podnosił (pod wpływem produkowanego CO2), a w inną jak będzie opadał. PS Tu o tornadach co siła Coriolisa im niestraszna i nie chcą się kręcić we właściwą stronę https://www.scientificamerican.com/article/fact-or-fiction-south-of-equator-tornadoes-spin-in-opposite-direction/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zbadam to dokładnie na swoich warkach i napiszę, co z tego wyszło. Efekt Coriolisa można zaobserwować również w małej skali w odpowiednich warunkach i właśnie sprawdzę, czy wnętrze fermentora jest odpowiednie. Koniecznie daj znać, czy piwa wyszły bardziej żywiczne czy może estrowe i czy jakieś inne ciekawe cechy w gotowym piwie zauważyłeś @Kantor - Tu chyba masz rację. To tak jak ze śrubą i zakrętką. Odkręca się w jedną a zakręca w drugą. A czy na południowej półkuli śruby robią odwrotnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Nie wiem, ale na pewno w trakcie odkręcania takiej śruby to gwint powinien z jednej strony się wyrobić z powodu tej złowieszczej siły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Koniecznie daj znać, czy piwa wyszły bardziej żywiczne czy może estrowe i czy jakieś inne ciekawe cechy w gotowym piwie zauważyłeś Dwa razy pisałem, że nie o to mi chodzi. Jeśli mnie masz za debila, to po prostu to napisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Koniecznie daj znać, czy piwa wyszły bardziej żywiczne czy może estrowe i czy jakieś inne ciekawe cechy w gotowym piwie zauważyłeśDwa razy pisałem, że nie o to mi chodzi. Jeśli mnie masz za debila, to po prostu to napisz Oj, fajny wątek wcześniej z tego wyszedł i się zepsuł Nikt tu źle o Tobie nie myśli, po prostu nie można całe życie pisać i mówić tylko na poważnie Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Dwa razy pisałem, że nie o to mi chodzi. Jeśli mnie masz za debila, to po prostu to napisz Bez przesady Bardzo się cieszę, że masz takie zainteresowania. Sam hobbystycznie bardzo lubię fizykę, nauki ścisłe. Absolutnie nie mam Cie za debila, wręcz przeciwnie. Jednak jeśli dla dobra piwowarstwa mógłbyś te cechy sensoryczne zbadać, to byłbym wdzięczny. Oczywiście proszę, żebyś podzielił się wynikami. Jak będziesz sprawdzał zawirowania to weź pod uwagę aktywność słoneczną. Fotony i promieniowanie może zakłócić pomiar. Piwo zamiast żywicznego może wyjść ze skunksem czy trawiaste... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Koniecznie daj znać, czy piwa wyszły bardziej żywiczne czy może estrowe i czy jakieś inne ciekawe cechy w gotowym piwie zauważyłeśDwa razy pisałem, że nie o to mi chodzi. Jeśli mnie masz za debila, to po prostu to napisz Oj, fajny wątek wcześniej z tego wyszedł i się zepsuł Nikt tu źle o Tobie nie myśli, po prostu nie można całe życie pisać i mówić tylko na poważnie Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Od początku do końca byłem poważny, a przynajmniej chciałem być w tym przypadku i dlatego może tak to odbieram A te laboratoryjne warunki to my przecież sami wprowadzamy chcąc nie chcąc przy fermentacji. W każdym razie nie negowałbym tego tak od razu, bo w końcu to magia żadna nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Jak będziesz sprawdzał zawirowania to weź pod uwagę aktywność słoneczną. Fotony i promieniowanie może zakłócić pomiar. Zapomniałeś napisać o zmianach grawitacyjnych Ziemi, wpływie Księżyca i aktualnym położeniu Układu Słonecznego w Drodze Mlecznej. Ponadto warto się zastanowić, czy pole magnetyczne nie wpływa na układanie się drożdży w toni w jednym kierunku, przez co srając do piwa estrami, alkoholem i CO2 nie wprowadzają go w ruch wirowy. Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Koniecznie daj znać, czy piwa wyszły bardziej żywiczne czy może estrowe i czy jakieś inne ciekawe cechy w gotowym piwie zauważyłeśDwa razy pisałem, że nie o to mi chodzi. Jeśli mnie masz za debila, to po prostu to napisz Oj, fajny wątek wcześniej z tego wyszedł i się zepsuł Nikt tu źle o Tobie nie myśli, po prostu nie można całe życie pisać i mówić tylko na poważnie Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Od początku do końca byłem poważny, a przynajmniej chciałem być w tym przypadku i dlatego może tak to odbieram A te laboratoryjne warunki to my przecież sami wprowadzamy chcąc nie chcąc przy fermentacji. W każdym razie nie negowałbym tego tak od razu, bo w końcu to magia żadna nie jest.Tylko weź poprawkę na inne zmienne: dowolna nierówność podłoża, energia z zewnątrz (np. dostarczona przez światło, drgania podłoża, itd.). Ktoś pisał o tornadach, które nie zważają na siłę Coriolisa - proces jest nieco inny i objęty obszar sporo mniejszy niż przy cyklonach, więc działa skala. Jak przy tak dużym zjawisku skala ma znaczenie to przy naszych warunkach prawie nie ma szans na 100% obserwację. Ale zrób eksperymenty jeśli wola Cokolwiek wyjdzie, chętnie przeczytam wyniki obserwacji Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Koniecznie daj znać, czy piwa wyszły bardziej żywiczne czy może estrowe i czy jakieś inne ciekawe cechy w gotowym piwie zauważyłeśDwa razy pisałem, że nie o to mi chodzi. Jeśli mnie masz za debila, to po prostu to napisz Oj, fajny wątek wcześniej z tego wyszedł i się zepsuł Nikt tu źle o Tobie nie myśli, po prostu nie można całe życie pisać i mówić tylko na poważnie Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Od początku do końca byłem poważny, a przynajmniej chciałem być w tym przypadku i dlatego może tak to odbieram A te laboratoryjne warunki to my przecież sami wprowadzamy chcąc nie chcąc przy fermentacji. W każdym razie nie negowałbym tego tak od razu, bo w końcu to magia żadna nie jest.Tylko weź poprawkę na inne zmienne: dowolna nierówność podłoża, energia z zewnątrz (np. dostarczona przez światło, drgania podłoża, itd.). Ktoś pisał o tornadach, które nie zważają na siłę Coriolisa - proces jest nieco inny i objęty obszar sporo mniejszy niż przy cyklonach, więc działa skala. Jak przy tak dużym zjawisku skala ma znaczenie to przy naszych warunkach prawie nie ma szans na 100% obserwację. Ale zrób eksperymenty jeśli wola Cokolwiek wyjdzie, chętnie przeczytam wyniki obserwacji Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Na yt są bardzo ciekawe eksperymenty w skali mikro, jak widać udane, dlatego nie bagatelizuję tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) Na yt są bardzo ciekawe eksperymenty w skali mikro, jak widać udane, dlatego nie bagatelizuję tego.Na yt są bardzo ciekawe filmy z nieskończoną energią elektryczną (przedłużacz i piezo z zapalniczki) i takie, które dowodzą, że perspektywa powoduje zakrywanie obserwowanego obiektu przez podłoże. Generalnie jestem sceptykiem Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez Enethion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Na yt są bardzo ciekawe eksperymenty w skali mikro, jak widać udane, dlatego nie bagatelizuję tego.Na yt są bardzo ciekawe filmy z nieskończoną energią elektryczną (przedłużacz i piezo z zapalniczki) i takie, które dowodzą, że perspektywa powoduje zakrywanie obserwowanego obiektu przez podłoże. Generalnie jestem sceptykiem Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Mam na myśli te filmiki (i drugi z półkulą północną). Wiem, że yt to nie encyklopedia i prawda objawiona i też jestem sceptyczny. Gdybym nie był to już dawno wylądowałbym w psychiatryku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Sceptycyzm przy oglądaniu yt bardzo się przydaje bo pod płaszczykiem nauki, często antynaukę można znaleźć (jakieś alternatywne medycyny, nauki itp.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Mam na myśli te filmiki (i drugi z półkulą północną). Mniej-więcej w minucie 5:20. Masz dokładne wyjaśnienie dlaczego efekt Coriolisa zachodzi w przeprowadzonym eksperymencie: Woda z krawędzi zbiornika ma dzięki rotacji Ziemi różne prędkości (względem zewnętrznego układu odniesienia). Wymuszenie ruchu tych cząsteczek w stronę środka zbiornika powoduje, że te szybciej (albo wolniej - zależy od punktu) ruszające się cząsteczki przemieszczają się w rejony, gdzie ich prędkość jest za duża (mała) względem obecnego położenia. To trochę tak jakbyś chciał umieścić Ziemię na orbicie zajmowanej przez Merkurego - spadlibyśmy na Słońce, bo nasza prędkość orbitalna (średnio 29,783 km/s) jest za mała, żeby utrzymać stabilną orbitę na tej odległości (Merkury ma średnią prędkość orbitalną 47,36 km/s, a w najwolniejszym momencie nadal jest szybszy niż my w najszybszym).Porzucając tę dygresję: fermentor jest jak ten eksperymentalny zbiornik PRZED otwarciem wypływu. Gdyby nie miejscowe zmiany temperatury, ruchy konwekcyjne, ruch gazów, czy przemieszczanie drożdży, brzeczka stałaby nieruchomo (pozornie, bo bardzo chaotyczny ruch cząsteczek cieczy występuje zawsze), ale te wymienione czynniki są zbyt losowe, by wymusić efekt Coriolisa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Mam na myśli te filmiki (i drugi z półkulą północną). Mniej-więcej w minucie 5:20. Masz dokładne wyjaśnienie dlaczego efekt Coriolisa zachodzi w przeprowadzonym eksperymencie: Woda z krawędzi zbiornika ma dzięki rotacji Ziemi różne prędkości (względem zewnętrznego układu odniesienia). Wymuszenie ruchu tych cząsteczek w stronę środka zbiornika powoduje, że te szybciej (albo wolniej - zależy od punktu) ruszające się cząsteczki przemieszczają się w rejony, gdzie ich prędkość jest za duża (mała) względem obecnego położenia. To trochę tak jakbyś chciał umieścić Ziemię na orbicie zajmowanej przez Merkurego - spadlibyśmy na Słońce, bo nasza prędkość orbitalna (średnio 29,783 km/s) jest za mała, żeby utrzymać stabilną orbitę na tej odległości (Merkury ma średnią prędkość orbitalną 47,36 km/s, a w najwolniejszym momencie nadal jest szybszy niż my w najszybszym). Porzucając tę dygresję: fermentor jest jak ten eksperymentalny zbiornik PRZED otwarciem wypływu. Gdyby nie miejscowe zmiany temperatury, ruchy konwekcyjne, ruch gazów, czy przemieszczanie drożdży, brzeczka stałaby nieruchomo (pozornie, bo bardzo chaotyczny ruch cząsteczek cieczy występuje zawsze), ale te wymienione czynniki są zbyt losowe, by wymusić efekt Coriolisa. Pierwszy akapit: tłumaczysz mi rzeczy ewidentne Interesuję się aż nazbyt astronomią. Mam wątpliwości co do tego porównania, bo grawitacja, a efekt Coriolisa nie są powiązane, ale rozumiem do czego zmierzasz. Bardziej pasowałoby porównanie do karuzeli. Osoba siedząca blisko osi obrotu porusza się wolniej od tej, która siedzi na końcu ramienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Mam wątpliwości co do tego porównania, bo grawitacja, a efekt Coriolisa nie są powiązane, ale rozumiem do czego zmierzasz. Bardziej pasowałoby porównanie do karuzeli. Osoba siedząca blisko osi obrotu porusza się wolniej od tej, która siedzi na końcu ramienia. Ja też bardziej z zainteresowaniami w stronę astronomii Na karuzelach rzadko bywam, dlatego o nich nie pomyślałem Ale masz rację, dużo lepsze porównanie. Tak, czy inaczej. W fermentorze brakuje czynnika, który ściągałby całość piwa ku środkowi. Jeśli inne ruchy się ustabilizowały, to możliwe, że mamy wspomniane wcześniej zjawisko, gdzie w jednym miejscu ruch jest zgodny z ruchem wskazówek zegara, a w innym - przeciwny do tegoż. Cała frajda byłaby w ustaleniu jak to wygląda w rzeczywistości, ale ciężko mi wymyślić coś, co można by łatwo śledzić w celu zapisu ruchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się