Skocz do zawartości

Polski Pils


reszkapl

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

 

Z racji dobrych warunków w piwnicy (temperatura w okolicach 10 stopni), postanowiłem przygotować pierwszego lagera, stworzyłem następującą recepturę:

 

Rozmiar warki: 20l

BLG: 12,4

 

Słody:

Strzegom Pilzneński - 4 kg

Monachijski - 0,5 kg

Carapils - 0,5 kg

 

Zacieranie:

1. 52°C - 12 minut

2. 65°C - 45 minut

3. 72°C - 15 minut

4. wygrzew 78°C - 5 minut

 

Chmielenie:

1. Marynka - 25 g - 60 minut

2. Marynka - 15 g - 30 minut

3. Lubelski - 15 g - 30 minut

4. Lubelski - 20 g - 15 minut

5. Sybilla - 15 g - 5 minut

6. Sybilla - 20 g - na zimno 2 tygodnie

 

Drożdże: Mangrove Jack's M84 Bohemian Lager (10g suche)

 

Fermentacja:

1. Burzliwa - 2 tygodnie (w temperaturze ok 10°C)

2. Cicha - 2 tygodnie (w temperaturze ok 6-8°C)

 

Czy możecie się wypowiedzieć co może z tego wyjść?

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowanie skróciłabym lub pominęła przerwę białkową. Osobiście uprościłabym schemat chmielenia (co ma dać chmielenie na 30minut?), sypnęła więcej chmielu na sam koniec gotowania lub podczas chłodzenia. Jeśli już chcesz chmielić na zimno, to skróć czas leżakowania chmielu z piwem. Drożdży możesz mieć trochę za mało i burzliwa pewnie potrwa trochę dłużej niż 2 tygodnie...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mangrove Jack's M84 Bohemian Lager (10g suche)

Mr. Malty mówi: 1,7 saszetki. Ja używałem dwóch przy dotychczasowych lekkich lagerach (ok.11 BLG).

 

 

Burzliwa - 2 tygodnie / Cicha - 2 tygodnie

Nie planowałbym ale zostawił piwo na miesiąc w spokoju, sprawdził BLG., i decydował co dalej.

Jeśli odfermentuje, przelałbym na kolejny miesiąc w jak najniższej.

 

edit: Dori była szybsza ;)

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak... co do fermentacji to wyszedłem z założeń ALE (które robiłem), faktycznie po krótkiej refleksji zmienię tutaj założenia i po prostu zostawię zamknięte na miesiąc (staram się unikać otwierania fermentora w trakcie), po miesiącu sprawdzę BLG i wtedy zdecyduję co dalej, być może zostawię na kolejny okres. Co myślicie aby ewentualnie na koniec przed rozlewem (powiedzmy na tydzień przed) sypnąć trochę chmielu aromatycznego np. Cascade?

 

Jeżeli chodzi o chmielenie to moim celem jest uzyskanie średniej goryczki ale bardzo bym chciał z tego piwa wydobyć coś więcej, aromat, który lekko zaburzy typowego Pils'a. 

 

Rozmiar warki: 20l
BLG: 12,4
 
Słody:
Strzegom Pilzneński - 4 kg
Monachijski - 0,5 kg
Carapils - 0,5 kg
 
Zacieranie:
1. 52°C - 10 minut
2. 65°C - 45 minut
3. 72°C - 15 minut
4. wygrzew 78°C - 5 minut
 
Chmielenie:
1. Marynka - 25 g - 60 minut
2. Marynka - 15 g - 45 minut
4. Lubelski - 30 g - 15 minut
5. Sybilla - 15 g - 5 minut
 
Drożdże: Mangrove Jack's M84 Bohemian Lager (10g suche * 2)
 
Fermentacja:
1. Burzliwa - 2 tygodnie (w temperaturze ok 10°C)
2. Cicha - 2 tygodnie (w temperaturze ok 6-8°C)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Podepne się pod temat. Właśnie robię marcowe z bardzo podobnym przepisem. Chciałbym zrobić przerwę diacetytowa - czyli podnieść temperaturę na parę dni przed końcem fermentacji. Czy robić to pod koniec fermentacji burzliwej - czyli po 2-3 tygodniach fermentacji. Czy na koniec cichej?

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.