czesio1609 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Witam mam obawy z brzeczka IPA coopersa plus 1kg cukru. OG 1054 poczatkowe. Obecnie po 6 dniach SG wynosi 1030. Przefermentowalo jakies 4% z 7% poczatkowych. Rehydratyzacja dosyc wysoko bo w 35 st C. Puszkowe drozdze zostaly zadane przy 21 st C. brzeczki. 3 dni ciszy po czym czwartego dnia widac babelki unoszace sie do gory. piany, kozucha zero. brak bialych nalotow. piwo smakuje normalnie. czuc mocno drozdzowy smak. czy jest szansa jeszcze na faze niskich i wysokich krazkow? zawsze po 2- 3 dniach pojemnik byl brudny od piany a tu czysty jak od nowosci. pojemnik jest niemal przezroczysty, ukryty przed UV. Pojemnik jest w temp. 19-20st. C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Słabe drożdże. Po 6 dniach powinieneś mieć większość burzliwej za sobą. Nie pozostaje Ci nic innego niż czekać, nie zaglądać przez najbliższy tydzień i liczyć na to, że dzikusy nie narobią szkód Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czesio1609 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zadac nowe drozdze czy za pozno? Mam drozdze, ktore chcialem dac na trzeci dzien ale zaczely sie wydzielac pecherzyki i czekalem z nadzieja, ze ruszy. Drozdze bym mial z innej puchy newkie brown ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Rehydratyzacja dosyc wysoko bo w 35 st C. Czy to aby nie za wysoko??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Wg. wielu źródeł to właśnie najlepsza temperatura dla drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czesio1609 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Czy moge dzis po 7 dniach dodac druga paczke drozdzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Jak ruszyły to znak że żyją. Czekaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czesio1609 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Ok. Czekam i dam znac co z tego wyniknie. Dzieki za rady. Na przyszlosc bede namaczal max w 30st. C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 To raczej nie problem temperatury (jeżeli to faktycznie było 35 a nie 40) a słabej kondycji drożdży. Patrzyłeś na datę ? Ja zawsze uwadniam suchary jak akurat z nich korzystam, około godziny wcześniej, a po 30 min dodaję trochę brzeczki żeby zobaczyć czy się budzą Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czesio1609 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Dzis sg1020. Osmy dzien i powoli schodzi w dol. Po godzinie brak osadu na dnie menzurki. Probka smakuje bardzo dobrze, czuc wyrazna gorycz i zanika smak drozdzy. Piany nadal zero. Czekam dwa dni i prawdopodobnie rozlew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czesio1609 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 (edytowane) Na paczce drozdzy nie bylo daty. Pucha miala dlugi termin. Ta paczka drozdzy byla inna... nie srebrna ani zlota tylko biala z podobizna z puszki coopersa. Trefne drozdze musialy sie trafic, ale juz nie zaryzykuje nawadniania w wiekszej temp niz 30st.C. Moze ktos kojarzy opisane przeze mnie drozdze i nie mial problemow? https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSQqfrWNKqt_lbvSBWRjQTiLzA_dGGJqKByri0fx-Ayl9XMy-Nj Edytowane 20 Kwietnia 2017 przez czesio1609 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 7 gram, nie za wiele. Jak to dodasz do niewiadomej daty produkcji to masz przepis na kłopoty. Napoietrzaleś brzeczkę ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czesio1609 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 brzeczka napowietrzona elegancko. nie ma tragedii, mysle, ze cos z tego wyjdzie. zamowilem drozdze suche po 11g paczka na przyszlosc. przechowywac je w lodowce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blamat Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Owszem w lodówce, szczerze ci powiem, że te drożdże od brewkitu nigdy jakoś mnie nie przekonują, więc radze dokupić US 05 na wszelki wypadek, lub w ogóle zamawiać bez drożdży (o ile się da ) i samemu dokupować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 brzeczka napowietrzona elegancko. nie ma tragedii, mysle, ze cos z tego wyjdzie. zamowilem drozdze suche po 11g paczka na przyszlosc. przechowywac je w lodowce? Tak, w lodówce. Kilka godzin przed użyciem wyciągnij je koniecznie z lodówki. Ja zawsze mam w lodówce awaryjną saszetkę US-05. Na razie nie była potrzebna, ale zdarza się, że drożdże suche są słabej kondycji, albo starter z płynnych nie ruszy albo się zakazi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czesio1609 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 IPA po 11 dniach ma FG 1014. Piwo ma okolo 6%. Piwo przefermentowalo bez sladu piany. tylko pojedyncze pecherzyki. Dzis rozlewam w butle, dziekuje za zainteresowanie tematem i pomoc. Cierpliwosc jest najwazniejsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 IPA po 11 dniach ma FG 1014. Piwo ma okolo 6%. Piwo przefermentowalo bez sladu piany. tylko pojedyncze pecherzyki. Dzis rozlewam w butle Nie za szybko? Dokąd Ci się spieszy? Aż zacytuję Cierpliwosc jest najwazniejsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Popieram przedmówcę Butelkowanie po 11 dniach to zbędny pośpiech Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się