Jump to content

Dodawanie kawy do piwa


kraczo

Recommended Posts

Witam wiem ze temat piwa i kawy był poruszany wielokrotnie jednak chciałbym zapytać innych piwowarów jaki mają sposób na dodanie kawy do piwa aby:
1. Kawa nie wpłynęła znacząco na barwę piwa, chciałbym uwarzyć jasne piwo z dodatkiem kawy.
2. Posmak był czystej kawy bez palonych posmaków. 
3. Czy macie jakis sposób aby smak i aromat kawy w piwie utrzymywał się długo bo z tego co wiem po 3-4 tygodniach znacząco znika.
4. Chmielenie a dodatek kawy, jak jest z pale ale i kawą jeśli chciałbym pomieszać amerykańskie chmiele i dodać kawy, próbował ktoś moze kiedyś taki eksperyment ?

Ostatnio spróbowałem dodać kawy do piwa juz gotowego ( zaparzyłem mocne espresso i wlałem do piwa ) efekt bardzo mierny, kawa znacząco podniosła goryczkę a sam jej smak był mało aromatyczny i bardzo płytki. 
Myślicie ze lepiej dodać kawe przy przelewaniu na zimno czy raczej przed juz samym butelkowaniem.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

do jasnego na zimno, sporo (zależy jak bardzo chcesz kawowe) dobrej kawy na 6-8 godzin, czy smak będzie mocno palony czy nie to zależy od kawy też

nawet po długim czasie mi aromat nie znikał, najlepszy efekt dawało mi "kawowanie" po wyłączeniu grzania ale to stosowałem w ciemnych, koler jasnego pewnie by się zmienił

Link to comment
Share on other sites

do jasnego na zimno, sporo (zależy jak bardzo chcesz kawowe) dobrej kawy na 6-8 godzin, czy smak będzie mocno palony czy nie to zależy od kawy też

nawet po długim czasie mi aromat nie znikał, najlepszy efekt dawało mi "kawowanie" po wyłączeniu grzania ale to stosowałem w ciemnych, koler jasnego pewnie by się zmienił

Ok dzięki za odpowiedz a w jaki sposób najlepiej dodawać wtedy kawę, normalnie zmielić młynkiem i dospypać ? zrobić wywar czy może tak sobie pomyślałem zamrozić i dodać zamrożoną, na koniec gotowania nie dodawał bo własnie nie chciałem zmienić barwy

Link to comment
Share on other sites

Ja wiem jedno,nie dodawaj kawy zaparzanej w ekspresie automatycznym,infekcja murowana.

mam taką kawiarkę włoską na gaz w tym robiłem

A może dodać kawy nieplalonej próbował ktoś może ? mam możliwość kupna takiej kawy dobrej gatunkowo

Link to comment
Share on other sites

Ja poszedłem drogą cold brew. Czyli ok 100 g grubo mielonej aromatycznej kawy zalanej litrem zimnego młodego piwa. Całość trzymana dobę w lodówce, a następnie dodana do reszty piwa (filtrując fusy) podczas rozlewu.  Tyle że u mnie to był porter, więc nie wiem jaki był wpływ na barwę. Za to aromat był obłędny. Jak wyjdzie ostatecznie zobaczę za pół roku po niezbędnym okresie leżaka.

Link to comment
Share on other sites

Ja poszedłem drogą cold brew. Czyli ok 100 g grubo mielonej aromatycznej kawy zalanej litrem zimnego młodego piwa. Całość trzymana dobę w lodówce, a następnie dodana do reszty piwa (filtrując fusy) podczas rozlewu. Tyle że u mnie to był porter, więc nie wiem jaki był wpływ na barwę. Za to aromat był obłędny.

Robiłem podobnie, tylko zamiast piwa dałem zwykłą przegotowaną i ostudzoną wodę. Potwierdzam, świetny aromat.

Link to comment
Share on other sites

Ja wiem jedno,nie dodawaj kawy zaparzanej w ekspresie automatycznym,infekcja murowana.

Nie wiem skąd to wiesz, ale ja tego nie wiem :)

Niby tylko 2 na 2 bez infekcji ale jak widać nie jest murowana.

Raz że te kilkadziesiąt stopni tam jest, dwa że jestem leń i wlewam to do roztworu cukru do refermentacji zaraz po zagotowaniu więc chwilę tą temperaturę trzyma

Najwyraźniej mój ekspres nie jest jeszcze tak mocno zakażony jak Twój :D (ok sprawiedliwie przyznam że mój jest kolbowy a nie automatyczny)

Link to comment
Share on other sites

 

Ja wiem jedno,nie dodawaj kawy zaparzanej w ekspresie automatycznym,infekcja murowana.

Nie wiem skąd to wiesz, ale ja tego nie wiem :)

Niby tylko 2 na 2 bez infekcji ale jak widać nie jest murowana.

Raz że te kilkadziesiąt stopni tam jest, dwa że jestem leń i wlewam to do roztworu cukru do refermentacji zaraz po zagotowaniu więc chwilę tą temperaturę trzyma

Najwyraźniej mój ekspres nie jest jeszcze tak mocno zakażony jak Twój :D (ok sprawiedliwie przyznam że mój jest kolbowy a nie automatyczny)

 

W kolbowym do umycia masz tylko kolbę,przez ekspres przepływa gorąca woda.Automatyczny....a lepiej żebyś tego nie widział :P ,poprostu jest trudniejszy w utrzymaniu czystości.

Link to comment
Share on other sites

Hej dzięki za odpowiedzi, popróbuje sobie najpierw na małej ilości z kawą wodą na zimno. Jeśli bedzie dobrze kupię lepszą kawę i dodam do warki.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

 

Ja poszedłem drogą cold brew. Czyli ok 100 g grubo mielonej aromatycznej kawy zalanej litrem zimnego młodego piwa. Całość trzymana dobę w lodówce, a następnie dodana do reszty piwa (filtrując fusy) podczas rozlewu. Tyle że u mnie to był porter, więc nie wiem jaki był wpływ na barwę. Za to aromat był obłędny.

Robiłem podobnie, tylko zamiast piwa dałem zwykłą przegotowaną i ostudzoną wodę. Potwierdzam, świetny aromat.

 

Również robiłem na wodzie i polecam, aromat i smak po ponad 3 miesiącach od butelkowania jest super. Ja dałem 200 g kawy, z odfiltrowanego "naparu" zrobiłem syrop do refermentacji.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.