MARbeer1 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Mam na imię Mariusz mieszkam w Ustroniu woj. śląskie. Do warzenia piwa przymierzałem się od dłuższego czasu ale dopiero w listopadzie dostałem na urodziny prezent od przyjaciół zestaw do warzenia piwa. W skład zestawu wchodziły dwie warki z brewkitów które już uwarzyłem. Myślę że nawet się udały Teraz jestem na etapie warzenia ze słodów z zacieraniem Belgijskie Pale Ale 12,0° Blg Dziś przelałem na cichą fermentację bo właśnie mija tydzień od uwarzenia. Trafiłem na portal piwo org z chęcią poznania Osób które też warzą a czasem skorzystania z porad. Jak to na początku wszystko jest czarną magią Pozdrawiam Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Dzień dobry, powodzenia i od razu alert: Dziś przelałem na cichą fermentację bo właśnie mija tydzień od uwarzenia. Nie idź tą drogą! Sprawdź najpierw czy skończyła się fermentacja. Zostaw na dłużej, a jeśli nie odzyskujesz gęstwy, możesz w ogóle zostawić w jednym wiadrze na cały proces. Powodzenia raz jeszcze i do zobaczeniu w Zapiskach piwowarów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Witaj na forum W razie czego pytaj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Dzień dobry, cześć i czołem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARbeer1 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Witaj na forum W razie czego pytaj! Dzień dobry. Dziękuję za propozycję na pewno nie raz skorzystam bo dopiero zaczynam swoją przygodę z warzeniem Pozdrawiam Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARbeer1 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Dzień dobry, powodzenia i od razu alert: Dziś przelałem na cichą fermentację bo właśnie mija tydzień od uwarzenia. Nie idź tą drogą! Sprawdź najpierw czy skończyła się fermentacja. Zostaw na dłużej, a jeśli nie odzyskujesz gęstwy, możesz w ogóle zostawić w jednym wiadrze na cały proces. Powodzenia raz jeszcze i do zobaczeniu w Zapiskach piwowarów! Dzień dobry. Fermentacja jeszcze chyba się nie skończyła, niestety warkę już przelałem zebrałem trochę gęstwy ale jakaś rzadka mi się wydaje. Czy gęstwę można wykorzystać za miast drożdży? A jeśli tak to czy do każdego piwa? Przed przelaniem warki sprawdziłem gęstość na balingometrze wskazało 1018blg. - jeśli dobrze to odczytuję. Warka dalej bulka. Dziękuję za porady będą przydatne bo dopiero zaczynam przygodę z warzeniem. Pozdrawiam Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARbeer1 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Dzień dobry, cześć i czołem! Witam serdecznie Zapiski chętnie poprzeglądam a i na fb wpadnę Pozdrawiam Mariusz Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Dziękuję za porady będą przydatne bo dopiero zaczynam przygodę z warzeniem. W takim razie zapraszam najpierw do lektury: O tym co robić kiedy nie wiesz co robić: http://www.piwo.org/topic/13252-rurka-w-fermentorze-bulkanie-bulka-co-zrobi%C4%87/ O wykorzystaniu gęstwy - czyli namnożonych i już spracowanych drożdży (oraz drożdżowych trupków): http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej. Co do odczytu, chyba pomyliłeś skale SG z BLG 1,018 to ok.4,5 BLG No i powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARbeer1 Opublikowano 15 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Dzień dobry, powodzenia i od razu alert: Dziś przelałem na cichą fermentację bo właśnie mija tydzień od uwarzenia. Nie idź tą drogą! Sprawdź najpierw czy skończyła się fermentacja. Zostaw na dłużej, a jeśli nie odzyskujesz gęstwy, możesz w ogóle zostawić w jednym wiadrze na cały proces. Powodzenia raz jeszcze i do zobaczeniu w Zapiskach piwowarów! Dobry Wieczór Już wiem Czemu nie iść tą drogą którą poszedłem:) Zaczyna się 4 tydzień cichej fermentacji ( to smutne miały być dwa) właściwie wczoraj przestało bulkać a piwo ma 3,5 blg nie wiem co robić czy butelkować ale jeśli jest 3,5 blg czy nie powstaną granaty czy dokupić drożdże i jeszcze fermentować - proszę o radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się