Skocz do zawartości

Witam wszystkich


MARbeer1

Rekomendowane odpowiedzi

Mam na imię Mariusz mieszkam w Ustroniu woj. śląskie.

Do warzenia piwa przymierzałem się od dłuższego czasu ale dopiero w listopadzie dostałem na urodziny prezent od przyjaciół zestaw do warzenia piwa. W skład zestawu wchodziły dwie warki z brewkitów które już uwarzyłem. Myślę że nawet się udały :)  Teraz jestem na etapie warzenia ze słodów z zacieraniem Belgijskie Pale Ale 12,0° Blg Dziś przelałem na cichą fermentację bo właśnie mija tydzień od uwarzenia. 

Trafiłem na portal piwo org z chęcią poznania Osób które też warzą a czasem skorzystania z porad. Jak to na początku wszystko jest czarną magią :)

Pozdrawiam 

Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry, powodzenia i od razu alert:

 

 

 

Dziś przelałem na cichą fermentację bo właśnie mija tydzień od uwarzenia.

Nie idź tą drogą!

Sprawdź najpierw czy skończyła się fermentacja.

Zostaw na dłużej, a jeśli nie odzyskujesz gęstwy, możesz w ogóle zostawić w jednym wiadrze na cały proces.

 

Powodzenia raz jeszcze i do zobaczeniu w Zapiskach piwowarów!
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry, powodzenia i od razu alert:

 

 

 

Dziś przelałem na cichą fermentację bo właśnie mija tydzień od uwarzenia.

Nie idź tą drogą!

Sprawdź najpierw czy skończyła się fermentacja.

Zostaw na dłużej, a jeśli nie odzyskujesz gęstwy, możesz w ogóle zostawić w jednym wiadrze na cały proces.

 

Powodzenia raz jeszcze i do zobaczeniu w Zapiskach piwowarów!

 

Dzień dobry.

Fermentacja jeszcze chyba się nie skończyła, niestety warkę już przelałem :(  zebrałem trochę gęstwy ale jakaś rzadka mi się wydaje. Czy gęstwę można wykorzystać za miast drożdży? A jeśli tak to czy do każdego piwa?

Przed przelaniem warki sprawdziłem gęstość na balingometrze wskazało 1018blg. - jeśli dobrze to odczytuję. Warka dalej bulka.

Dziękuję za porady będą przydatne bo dopiero zaczynam przygodę z warzeniem.

Pozdrawiam

Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziękuję za porady będą przydatne bo dopiero zaczynam przygodę z warzeniem.

W takim razie zapraszam najpierw do lektury:

O tym co robić kiedy nie wiesz co robić: http://www.piwo.org/topic/13252-rurka-w-fermentorze-bulkanie-bulka-co-zrobi%C4%87/

O wykorzystaniu gęstwy - czyli namnożonych i już spracowanych drożdży (oraz drożdżowych trupków): http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej.

Co do odczytu, chyba pomyliłeś skale SG z BLG 1,018 to ok.4,5 BLG

 

No i powodzenia!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dzień dobry, powodzenia i od razu alert:

 

 

 

Dziś przelałem na cichą fermentację bo właśnie mija tydzień od uwarzenia.

Nie idź tą drogą!

Sprawdź najpierw czy skończyła się fermentacja.

Zostaw na dłużej, a jeśli nie odzyskujesz gęstwy, możesz w ogóle zostawić w jednym wiadrze na cały proces.

 

Powodzenia raz jeszcze i do zobaczeniu w Zapiskach piwowarów!

 

Dobry Wieczór

Już wiem Czemu nie iść tą drogą którą poszedłem:)

Zaczyna się 4 tydzień cichej fermentacji ( to smutne miały być dwa) właściwie wczoraj przestało bulkać a piwo ma 3,5 blg :( 

nie wiem co robić czy butelkować ale jeśli jest 3,5 blg czy nie powstaną granaty czy dokupić drożdże i jeszcze fermentować  - proszę o radę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.