łysy ĄĘ Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Ponieważ w pobliżu mojego miejsca zamieszkania jest spora "plantacja" dzikiego jaśmiu, chciałbym się co nieco dowiedzieć o tym dodatku. Co i jak zbierać? Kiedy? Jak przygotowywać, jak przechowywać. Dawkowanie. Spodziewane efekty... Tutaj http://twojbrowar.pl/pl/dodatki-piwowarskie/1553-jasmin-20g.htmlwygląda jakby świeże, niesuszone ale lekko przywiędłe kwiatki. W dodatku tak jakby zebrane przed stadium pełnego rozkwitu. Spodziewam się jednak, że to co jest w sprzedaży to po prostu będzie susz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Uważaj na jaśmin w piwie w połączeniu z innymi aromatami może w bukiecie piwa tworzyć indol. Więc nie przeginać z nim w ilości. Osobiście piłem to piwo: http://blog.rewak.eu/tag/jasmin/ I było całkiem niezłe, a jaśmin nie był nachalny i dominujący, przyjemny jeszcze w tym zestawieniu z chmielami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Sprawdź tylko, czy na pewno jest to jaśmin: www.weranda.pl/ogrody/rosliny/jasmin-dar-boga Sprawa przypomina pigwę i pigwowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Czesc, temat zgłębiałem trochę w zeszłym roku przy okazji warzenia piwa z herbatą jaśminową na WKPD; polski jaśmin suszony kupowany w sklepie zielarskim oraz allegro kompletnie nie pachnie jak coś co kojarzymy z zapachem jaśminowym. Wygląda na to że ten azjatycki, a ten znany z polskich ogrodów to rośliny zupełnie inaczej pachnące, także sprawdź najpierw czy o to Ci chodzi Ja finalnie użyłem zielonej herbaty jaśminowej, jaśmin w niej zawarty pochodził nie z kwiatów, a prawdopodobnie ze sztucznych aromatów, piwo mam do tej porty w butelkach bo jest zbyt mocno perfumowane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Piłem komercję z jaśminem i dla mnie efekt samych kwiatów szału nie robi. Doskonale natomiast sprawdzają się herbaty jaśminowe (choćby w Radudze Samurai czy Fabrica RARA Smocze Oczy). W domówce używałem MOLI HUA CHA i TAI MU LONG ZHU - MOLI (20g/12l/72h) i efekt jest świetny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi