lukitoki Opublikowano 2 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Witajcie zrobiłem kegerator ze starej lodówki i mam kupne piwo lech 30L, a butle z co2 6.67l 8kg która stoi w temp pokojowej obok lodówki. W lodówce natomiast ustawiłem temp 3.5'C (elektryczny termoregulator), problem jest taki wcześniej jak miałem keg tyskie 50l i ciśnienie 0.5bar to sama piana była zwekszylem do 2bar i było lepiej ale jak było <50% piwa w keg to znów dużo piany i kupiłem odpieniacz dfc 9500. Wymieniłem keg z nowym odpieniaczem (aktualnie lech 30L) lecz piany jest pół kufla wcale to nie działa mimo że wszystko zrobiłem wedle instrukcji. Dodam także ze w przewodach nie ma piany tylko piana wychodzi po otarciu kranu przez chwile taki strzał, a po chwili leci piwo. Ciśnienie na kranie tez wyregulowane praktycznie do minimum wiec wolno leci kupiłem porządny sprzęt. Może piwo przegazowane? Mam butle z 2bar podpiętą. Pozdrawiam, Łukasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukitoki Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 (edytowane) Tutaj parę zdjęć. @Edit Sorry, że post pod postem ale opcja edytuj była "szara" i nie wiedziałem, że ten przycisk jednak działa (jakiś bug). Edytowane 2 Maja 2017 przez lukitoki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 (edytowane) Idź do jakiejś knajpy ( Masarnia,Pepino lub zagadaj z Waldkiem Kaczmarkiem ) i zobacz jak mają ustawione na reduktorze Edytowane 6 Maja 2017 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 jak będziesz lał to piwo przez tydzien lub > to normalne , że przy tym ciśnieniu i temperaturze CO2 rozpuści się w piwie i da betonową pianę z odrobiną piwa na dnie tak nawiasem , po co podpinasz to coś ? Znam lepsze sposoby na umartwianie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukitoki Opublikowano 3 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) tak nawiasem , po co podpinasz to coś ? Znam lepsze sposoby na umartwianie.Tzn co podpinam? Piwo koncernowe? ;-)Jaki sposób? Właśnie tego doświadczyłem - 90% piany i 10% piwa jak zwiększyłem do 2.5 bar (na keg jest napisane ciśnienie robocze max 3bar), być może przez to, że już z tydzień stoi i się przegazowało (leci piana zamiast piwa). @Edit To logiczne, że w tydzień nie wypije 30 litrów piwa - musiałbym być jakimś alkoholikiem... na chwilę obecną zakręciłem reduktor (mam nadzieję, że za dzień/dwa zniknie piana). Edytowane 3 Maja 2017 przez lukitoki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Jaka długość i średnica wężyka piwnego jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukitoki Opublikowano 3 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) Przewód piwny 3/8" ok 65cm. Edytowane 3 Maja 2017 przez lukitoki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Może jak pisze w instrukcji obsługi kegów tu na forum powinien być dłuższy (min 150cm). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 lukitoki, gratuluję kegeratora, ładny Jak chcesz pomocy, to proszę wysil się i napisz o co chodzi w sposób który będzie czytelny dla innych... może więcej przecinków? Tragicznie czyta się Twój post. Zdjęcia obrócić chyba też by się przydało, bo mnie rozbolała głowa od kręcenia ;-) 1. Po co mrozisz tak piwo? W tym leszku specjalnie nie będzie nic przeszkadzało, więc nie ma co zabijać aromatu zimnem. Daj 8 stopni i będzie dobrze. 2. Nie żebym się znał, ale piwo gotowe (koncernowe) jest nagazowane, do tego z założenia chłodzone w obiegu, czyli keg nie stoi w zimnym... więc jak go schłodzisz i podepniesz gaz... dogazujesz piwo bardziej. Próbowałeś polewać bez podłączania gazu w ogóle? (ten CO2 potrzebny Ci tylko żeby piwo dalej leciało, czyli tam gdzie nie ma płynu a jest gaz było go odpowiednio dużo). Zakręć tę butlę i nie dotykaj. Jak rozgazować ten aktualny keg? - tego nie wiem, ale też nie twierdzę że to przegazowanie... 3. Ta "kolumna" to chyba nie chłodzona jest? Czyli b. zimne piwo leci w ciepłym kranie. Czy np. po kilku kuflach (jak kran jest zimny) leci bardziej płyn niż piana? lukitoki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukitoki Opublikowano 4 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Dzięki ;-) Masz rację - keg jest chłodzony, a kolumna(ok. 45cm wężyk w niej) jak widać w temperaturze pokojowej(garaż). Co prawda niby w wężyku chłodzi się piwo, więc nawet w kolumnie pewnie jest zmniejszenie. Nie próbowałem nalewać bez Co2 ale wiem, że "koncernowe" jest już nagazowane, mimo wszystko wolałem wszystko podpiąć. Szczerze mówiąc te 3.5'C to tak akurat dla mnie, wcześniej miałem 8'C to było za ciepłe - jestem przyzwyczajony do picia zimnych napojów niżeli gorące herbaty itp. Natomiast jeżeli chodzi o zdjęcia to na telefonie było wszystko dobrze - po wrzuceniu na serwer forumowy się obróciły, przy następnych odwrócę je już na telefonie, może wtedy będzie wszystko OK. Po pracy zrobię test - naleję 2/3 kufle pod rząd i zobaczę wtedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 2. Nie żebym się znał, ale piwo gotowe (koncernowe) jest nagazowane, do tego z założenia chłodzone w obiegu, czyli keg nie stoi w zimnym... więc jak go schłodzisz i podepniesz gaz... dogazujesz piwo bardziej. Próbowałeś polewać bez podłączania gazu w ogóle? (ten CO2 potrzebny Ci tylko żeby piwo dalej leciało, czyli tam gdzie nie ma płynu a jest gaz było go odpowiednio dużo). Zakręć tę butlę i nie dotykaj. Jak rozgazować ten aktualny keg? - tego nie wiem, ale też nie twierdzę że to przegazowanie... Żywieckie kegi 20l są lane z "kegeratora" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 2. Nie żebym się znał, ale piwo gotowe (koncernowe) jest nagazowane, do tego z założenia chłodzone w obiegu, czyli keg nie stoi w zimnym... więc jak go schłodzisz i podepniesz gaz... dogazujesz piwo bardziej. Próbowałeś polewać bez podłączania gazu w ogóle? (ten CO2 potrzebny Ci tylko żeby piwo dalej leciało, czyli tam gdzie nie ma płynu a jest gaz było go odpowiednio dużo). Zakręć tę butlę i nie dotykaj. Jak rozgazować ten aktualny keg? - tego nie wiem, ale też nie twierdzę że to przegazowanie... Żywieckie kegi 20l są lane z "kegeratora" Racja, ale te "david system" to raczej ewenement i koledze nie przypasuje (kran) ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J.Stefan Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 (edytowane) Koledzy, warzę piwo w domu, ale zawsze do butelek, o kegach nie mam zielonego pojęcia. Proszę o pomoc. Kolega ma knajpę i puste kegi david 20l z Żywca. Chcemy zrobić imprezę z piwem domowym. Czy da się po prostu wlać odfermentowaną warkę do tego davida, podłączyć butlę z CO2, nagazować i polać z kija? Czy bitter po 2-3 tygodniach fermentacji i nagazowaniu go w kegu będzie smakował tak jak po refermentacji w butelkach, czy powinien trochę poleżeć w tym kegu? Edytowane 4 Maja 2017 przez J.Stefan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukitoki Opublikowano 4 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Nalałem 2 kufle 0.5l jeden po drugim(kran cały czas otwarty). Pierwszy kufel 20% piwa 80% piany. Drugi kufel 50% piwa 50% piany, ewidentnie widać, że jak leci z kranu to piwo jest białe(dużo piany). Aktualnie od wczoraj jest zakręcona butla z co2 ale reduktor zostawiłem otwarty i jest 2bar (Było 2.7bar wczoraj przed zamknięciem). Jest lekka poprawa - jutro zobaczę czy znów coś się poprawiło, jeśli nie to tak jak kolega wyżej napisał pójdę do "pepino" czy też "MarJo" i zobaczę jak Oni mają. // jutro napiszę kolejne nowiny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 jest 2bar (Było 2.7bar wczoraj przed zamknięciem) a trzeba było od razu napisać, że masz ciśnienie takie w kegu Ja swoje piwo rozlewam przy ciśnieniu ok 1,3 bara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukitoki Opublikowano 6 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Wczoraj nie było poprawy, dziś również... 10% piwa 90% piany. Czy coś się stanie jak odłączę głowicę i wykręcę odpieniacz, po czym podepnę głowicę?(gdzieś czytałem, że raz podłączonego kega nie powinno się podłączać ponownie). Wolno schodzi ciśnienie z kega(ok 1.9bar ciągle). Są 2 opcje: 1. Piwo jest przegazowane. 2. Odpieniacz nie działa tak jak powinien. Dziwne tylko, że wcześniej miałem tyskie 50l i piana była ale nie aż taka jak teraz gdy mam podpięty odpieniacz, a 50l przecież to bardzo dużo piwa, więc jeszcze dłużej stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Czy coś się stanie jak odłączę głowicę i wykręcę odpieniacz, po czym podepnę głowicę? Jeśli to co widać na ostatniej fotce to ten opieniacz, to Ty chyba słabo coś kojarzysz fakty Przecież w nim nie ma żadnej piany. Piana Ci się wytwarza dalej w wężu i kranie wskutek spadku ciśnienia piwa. Uważam, że ten odpieniacz to wyrzucone pieniądze Ponieważ nadal, wg mnie,ciśnienie masz za wysokie to nadal piwo będzie Ci się pienić podczas nalewania, a szczególnie pierwsze po przerwie w nalewaniu. Poza tym myślę, że chyba nie masz wprawy w używaniu kranu do piwa , a zwłaszcza w ustawianiu kompensatora. Tak więc może nie szukaj winy w instalacji tylko obniż ciśnienie i ćwicz nalewanie lukitoki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukitoki Opublikowano 6 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 (edytowane) Już trochę nalałem tych piw, wprawę chyba mam. Nie nalewam kufla w 2 seknudy tylko powoli, kompensator praktycznie na minimum, a kufel pod kątem 45st. Powoli jakoś spróbuję zbić ciśnienie(najwyżej będę jeździć do pracy jako pasażer). Edytowane 6 Maja 2017 przez lukitoki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Powoli jakoś spróbuję zbić ciśnienie(najwyżej będę jeździć do pracy jako pasażer). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Eger Opublikowano 8 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 Koledzy, warzę piwo w domu, ale zawsze do butelek, o kegach nie mam zielonego pojęcia. Proszę o pomoc. Kolega ma knajpę i puste kegi david 20l z Żywca. Chcemy zrobić imprezę z piwem domowym. Czy da się po prostu wlać odfermentowaną warkę do tego davida, podłączyć butlę z CO2, nagazować i polać z kija? Czy bitter po 2-3 tygodniach fermentacji i nagazowaniu go w kegu będzie smakował tak jak po refermentacji w butelkach, czy powinien trochę poleżeć w tym kegu?Jeśli otworzysz taki keg to lej, ja używam corneliusów bo łatwiej myć. Wystarczy ze dobrze schłodzisz piwo i podniesiesz mocno ciśnienie. Po paru dniach się nasyci i wtedy zmniejsz ciśnienie, albo zupełnie odłącz CO2. Inaczej będziesz miał przypadek z tego wątku 3stC i 2,5bara??? Weź tabelę i sprawdź ile masz teraz gazu, myślę że 2,5bara będzie już po za skalą. Czyli piwo bardziej nagazowane niż lambic. Rozwiązanie jest jedno, zakręć CO2, całkowicie redukuj ciśnienie i podnieś powoli temperature piwa. Odpięcie głowicy nic ci nie da, bo gaz i tak zostanie, możesz próbować odpiąć wąż z gazem, ale musisz uważać bo przy utracie ciśnienia się spieni, a pana pójdzie nawet wężem od gazu. Najlepiej robić to bardzo wolno, np luzując tylko nakrętke szybkozłączki czy co tam masz. #browarswedow http://www.facebook.com/browarswedow/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J.Stefan Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Koledzy, warzę piwo w domu, ale zawsze do butelek, o kegach nie mam zielonego pojęcia. Proszę o pomoc. Kolega ma knajpę i puste kegi david 20l z Żywca. Chcemy zrobić imprezę z piwem domowym. Czy da się po prostu wlać odfermentowaną warkę do tego davida, podłączyć butlę z CO2, nagazować i polać z kija? Czy bitter po 2-3 tygodniach fermentacji i nagazowaniu go w kegu będzie smakował tak jak po refermentacji w butelkach, czy powinien trochę poleżeć w tym kegu?Jeśli otworzysz taki keg to lej, ja używam corneliusów bo łatwiej myć. Wystarczy ze dobrze schłodzisz piwo i podniesiesz mocno ciśnienie. Po paru dniach się nasyci i wtedy zmniejsz ciśnienie, albo zupełnie odłącz CO2. Inaczej będziesz miał przypadek z tego wątku 3stC i 2,5bara??? Weź tabelę i sprawdź ile masz teraz gazu, myślę że 2,5bara będzie już po za skalą. Czyli piwo bardziej nagazowane niż lambic. Rozwiązanie jest jedno, zakręć CO2, całkowicie redukuj ciśnienie i podnieś powoli temperature piwa. Odpięcie głowicy nic ci nie da, bo gaz i tak zostanie, możesz próbować odpiąć wąż z gazem, ale musisz uważać bo przy utracie ciśnienia się spieni, a pana pójdzie nawet wężem od gazu. Najlepiej robić to bardzo wolno, np luzując tylko nakrętke szybkozłączki czy co tam masz. #browarswedow http://www.facebook.com/browarswedow/ Dzięki za podpowiedź. I jeszcze... Czy piwo w kegu powinno leżakować mniej więcej tak długo jak w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Eger Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 To zależy oczywiście od stylu. Teoretycznie piwo w 2 dni ma gaz i można pić, ale czy będzie smakować to już kwestia gustu. Ja robiłem weizeny w 3 tygodnie, 2 tygodnie fermentacji, tydzień w kegu i na kran. W życiu nie piłem lepszego, ale czegoś cięższego to chyba bym nie pił od razu. #browarswedow http://www.facebook.com/browarswedow/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukitoki Opublikowano 12 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 Wyczytałem, że lager od 2.2bar do 2.7bar, a lech premium oczywiście można do tej grupy zaliczyć. Spuściłem trochę cisnienie zaworem spustowym, ale nadal leci sama piana (aktualnie 1.4bar). Temperaturę podniosłem do 5'C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Eger Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Nie do końca o to chodziło. Ciśnienie zero, temperature jak podniesiesz to się uwolni CO2 z piwa. Przy 3stC będzie zero, ale jak wzrośnie temperatura to i ciśnienie znów się pojawi, więc je spuść. Po takiej zabawie jak schłodzisz znów do 3 nie powinno być piany. Ale ciśnienie już na minimum, reguluj od zera do góry, tylko tyle żeby piwo leciało. #browarswedow http://www.facebook.com/browarswedow/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się