JackStyle Opublikowano 11 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Zmierzyłem jeszcze raz, to samo, między 6 a 7. Mam jeszcze zebraną do słoika gęstwę z poprzedniego pale ale, jest tego ok. 150 ml (zlałem już piwo z góry, ale nie płukałem drożdży). Trzymam w lodówce od około 3 tygodni, nie wygląda na zakażone - może to dodać do piwa? Rozumiem, że sprawdzałeś spławik i wykluczam błąd pomiaru Blg (na wodzie 20C pokazuje 0?). Ja bym nie dawał całej gęstwa do piwa, istnieje możliwość, że piwo już zakończyło fermentację i wówczas niepotrzebnie ryzykować i zadawać drożdże do całości. Poza tym test w małej objętości szybciej da rezultat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seevin Opublikowano 11 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Pomiar blg czystej wody wyszedł prawidłowo. W porządku, zrobię próbę w słoiku z użyciem zebranych wcześniej drożdży. Jak długo czekać na efekty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 12 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 (edytowane) Pomiar blg czystej wody wyszedł prawidłowo. W porządku, zrobię próbę w słoiku z użyciem zebranych wcześniej drożdży. Jak długo czekać na efekty? Jak robiłem próbkę FFT z brzeczki początkowej dla niezbyt wysokich BLG (do 16) to po 3 dniach na kaloryferze, czyli około 30°C fermentacja była całkowicie zakończona. Także dla Twojego ~6 BLG nie powinno to potrwać dłużej niż 1-2 dni. Śmiało bełtaj też słoikiem co kilka godzi, to przyspieszy proces Edytowane 12 Maja 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel G Opublikowano 12 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 West coast ipa z TB? Ja właśnie dzis to warzylem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Takie średnie west coast to będzie z FG 6.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seevin Opublikowano 15 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Marcel G, tak z tego zestawu. Po kolejnych dniach blg piwa wynosi ok. 5,5. Próba z drożdżami w słoiku spadła do równych 5. Pokrywa fermentora cały czas nadmuchana jakby drożdże pracowały. Dalej czekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Czyli właśnie uchroniłeś się od stworzenia granatów. Ja bym jeszcze poczekał skoro FFT pokazało 5, to jest szansa, że jeszcze zejdzie 0,5 blg. Daj mu jeszcze ze 3 dni, powtórz pomiary, jak nic już nie spadnie to możesz butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Albo daj mniej surowca do refermentacji uwzględniając te 0,5 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 0.5 blg to jest 5g cukru na 1l. Ja bym poczekał aż reszta odfermentuje (lub nie bo może być błąd pomiaru) i normalnie dawał surowiec na refermentacje. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seevin Opublikowano 16 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Zmierzyłem wszystko ponownie, w słoiku z drożdżami piekarniczymi mam blg 4, w wiadrze nadal 5,5. Nadal czekać, czy może dodać drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 (edytowane) Post usunięty bo doczytałem się że jednak użyłeś piekarniczych do próbki. Mimo to zamieszaj w fermentorze bo coś długo to fermentuje Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 17 Maja 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seevin Opublikowano 17 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Mieszałem już kilka razy całym wiadrem dość mocno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Przenieś w cieplejsze miejsce i zamieszaj (tak żeby drożdże się wzburzyly z dna) co parę godzin. Zostaw to piwo do końca tygodnia, nie ma co się spieszyć. Rób następne, to nie będziesz o tym myślał tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seevin Opublikowano 17 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Ok, zrobię jak mówisz. Teraz stoi w temp ok. 22-23 stopnie, ma być jeszcze cieplej? Następne już nastawione kilka dni temu to mi po prostu nie daje spokoju bo strasznie długo już się ciągnie ten temat. Mibor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Następnym razem jak robisz test to na tych samych drożdżach co fermentujesz. Różna odmiana drożdży = różne odfermentowanie Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się