Marian1990 Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Witam,jakiś czas temu warzyłem modny ostatnio styl New England IPA, zgodnie z założeniami piwo wyszło mętne niestety kolor jest bardziej żółto szary niż ładnie żółty jak to komercyjne przykłady.Wodę modyfikowałem chlorkiem wapnia, kwasem fosforowym obniżyłem pH.W składzie było 42.1% słodu pilzneńskiego, 28.1% Mariss Otter Pale , 11.2% błyskawiczne płatki owsiane, 5.6% płatki pszenne błyskawiczne, 7% Carapils i 5,9% DiastatycznegoEkstrakt wyszedł mi 17% ale już nie chciałem bardziej rozcieńczać, po prostu modyfikacja wody poprawiła mi wydajność.Drożdże S-04 Chmielone także podczas burzliwej zgodnie z zaleceniami, no i oczywiście na cichą.Zastanawiam się dlaczego to zmętnienie jest takie żółto szare (trochę jak kolor drożdży)Czy możliwe, że jest to kwestia płatków owsianych , jeśli tak to jakie płatki owsiane polecacie, skąd zamawiacie? może kupujecie w markecie?a może lepiej zamiast płatków owsianych zastosować słód owsiany?byłbym wdzięczny za jakiś komentarz, wypowiedzenie się na ten temat, żeby po prostu już ten problem się nie pojawił w kolejnych warkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Daj zdjęcie bo tak to sobie można gdybać. Zapewne drożdże lub chmieliny i tyle. Wątpię, żeby rodzaj płatków miał jakiekolwiek znaczenie. Słód owsiany daje inny efekt niz płatki owsiane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 (edytowane) Używałem płatków z lidla i z biedronki i dają radę - w obu przypadkach mowa o płatkach ekspresowych. W ostatnim czasie testowałem różne zasypy pod NE IPA - nie zdarzyło mi się mieć szarej/mętnej barwy finalnej piwa. Podczas fermentacji - owszem, ale z reguły gdy się kończyła to piwo zmieniało mocno odcień. może spróbuj podbić całość odrobiną karmelu? zaryzykowałbym stwierdzenie że może to być wpływ słodu diastycznego albo wody - ale to tylko przypuszczenia. jako bonus łap mój najlepszy zasyp. w efekcie wyszło piękne, żółte piwerko - prawie jak na fotach z instagrama: 60% Pale Ale (Viking Malt) 30% Pszeniczny 10% Płatki owsiane ekspresowe plus laktoza i S33. Efekt naprawdę jest niesamowity, polecam. Edytowane 16 Maja 2017 przez LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Suma zasypu daje 90% Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 (edytowane) Suma zasypu daje 90% Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka zgadza sie, poprawilem zeby bylo 100. Edytowane 16 Maja 2017 przez LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się