Jump to content

HERMS kilka pytan


Pi0tR

Recommended Posts

Witam serdecznie jako ze jest to moj pierwszy post chcialbym sie ze wszystkimi przywitac, po 3 latach obserwowania forum i zabawy z garnkiem na gazie przyszla pora na wiekszy projekt mianowicie herms, zanim jednak wydam na cos pieniadze chcialbym rozwiac pare watpliwosci, przeczytalem chywa wiekszosc postow o tagach HERMS na forum jak i obejrzalem spora czesc zagranicznego yt, zacznimy jednak od poczatku. (zaznaczam ze w planach 70 lub 100l)

 

1. Gary odnalazlem cos takiego, sprzedawca twierdzi ze grubosc blachy to 1mm, uzywa ktos moze i jest w stanie cos powiedziec ?

 

https://www.olx.pl/oferta/garnek-70-l-stal-nierdzewna-gastronomiczny-CID619-IDexkyH.html#ab996f41f4

 

2. Chlodnica, widzialem ze ktos z forum zamawial u teog Pana, pytanie jaka srednica ? jaka dlugosc ? w jaki spsob ja zakonczyc tak aby moc to potem zmontowac ?

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/AsED/

 

3. Jak srednica zaworow itp 1/2 czy moze lepiej 3/4 ?

4. Falszywe dno jest ktos moze na forum kto wykonuje takie rzeczy ?

 

5. Grzalki 4500W do 70l ? czy jednak troche malo ?

6. Wiekszosc linkow z propozycjami pomp jest nieaktywna moglb ktos cos polecic ?

 

7. Generalnie jaka jest szansa ze uda sie to wyszystko zlozyc bez spawania ?(wydaje mi sie chyba ze poza podporami na falszywe dno) widzialem takie proby na forum moglby ktos sie wypowiedziec w temacie ?

 

8. Generalnie uderzac w 2x70l + 100l do gotowania ?

z gory dzieki za wszelkie podpowiedzi
POZDRAWIAM!!!
Piotr

PS. Wybaczcie brak polskich znakow ;/


 

Link to comment
Share on other sites

Garnki od tego sprzedawcy są spoko, bardzo dobry stosunek ceny do jakości.

 

W takim razie jedna rzecz z glowy

 

Ad. 4 Tak, zgłoś się do kolegi Lewatywa z forum

 

Napisalem do kolegi PW czekam na odpowiedz

 

Zamiast chłodnicy lepszy jest wymiennik ciepła.

 

W sensie goraca ciecz w srodku ?

 

Po przemysleniu dalej jakie czujniki temperatury zastosowac ? jak je montowac ? (w planach mam zrobic klon sterownika z The Electric Brewery )

Link to comment
Share on other sites

 

 

W sensie goraca ciecz w srodku ?

 

Kolega jac007 ma rację. Lepszy wymiennik. Rozumiem, że jak już chcesz budować porządnego HERMS-a to nie będzie Ci szkoda dać trochę więcej kasy na konkretne rozwiązanie chłodzenia brzeczki, a wymiennik płytowy robi tu niezłą robotę  ;)

 

Na przykład takie coś:

http://www.piwo.org/topic/23502-p%C5%82ytowy-wymiennik-ciep%C5%82a/ 

 

Jest sporo tematów na forum jak to działa :)

Link to comment
Share on other sites

3. Przy takich instalacjach nie ma sensu dawać większych zaworów niż 1/2'. Ja u siebie dałem 3/4 i tylko same problemy przez to miałem. Plus i tak wąskie gardło mam 1/2.

5. Wystarczy 4500W na 70L, ale... w moich garach jest 4500W/36L (grzałka 3 w 1: 1000, 1500, 2000) i zimną wodę do 74' grzeje mi w ok. 40 min. Samo gotowanie jest bardzo intensywne, tak że muszę redukować moc. Wcześniej miałem HLT z dwoma grzałkami po 2200W po obu stronach i grzało chyba szybciej.

6. Niestety jak chcesz zrobić HERMS'a, to musisz zaprzyjaźnić się z aliexpress. Ja kupiłem takie pompy: https://pl.aliexpress.com/item/Magnetic-Drive-Pump-15R-With-Stainless-Steel-Head-homebrew-with-250V-European-Plug/32715601748.html?spm=2114.13010608.0.0.ntQx1EW moim przypadku trochę overkill, ale nie żałuję :)

Wcześniej miałem: https://archiwum.allegro.pl/oferta/pompa-pompka-do-wody-obiegowa-12v-zasilacz-230v-i6363502273.htmli po kilku warkach zaczęła szwankować, a w środku śruba zardzewiała.

7. U mnie nic nie spawałem. Nawet podpory pod FD zrobiłem na śrubach nierdzewnych. Dzięki temu mam możliwość regulowania wysokości.

Link to comment
Share on other sites

Dzieki kolego @Wała za podpowiedzi, takze kwestie zaworow rozwiazalem, cieszy mnie rowniez ze da sie to zrobic bez spawania.

 

Kolega Lewatywa odpisal iz nie robi sztucznych "den?", moze ktos poleci kogos jeszcze ?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

No też pomału zbieram elementy na HERMS ale u mnie to będzie obecnie 50l, i też mam kilka pytań, a nie chce otwierać nowego wątku

 

1. Jaka powinna być średnica wężownicy HLT, w usa korzystają z 1/2" ale coś mi tutaj nie pasuje bo 1/2 to jest 20mm a jak podają wymiar to 12-13mm no w sumie jedno i drugie to jest 1/2" ale lepiej dać wężowice o większej czy mniejszej ścrednicy. 

2. Jak w polsce nazywają się złącza typu BULKHEAD bo za cholere nie mogę znaleźć, jest idealna taka jak mnie interesuje ale NPT  https://pl.aliexpress.com/item/Heavy-duty-weldless-bulkhead-1-2-NPT-male-by-1-2-NPT-female-brewers-hardware-brew/32809685027.html?spm=2114.13010608.0.0.NvoLZj

3. Czy da się przerobić przegwintować NPT na BSP ?

4. Co wg was lepiej wybrać na zbiorniki: keg czy garnek. Ponieważ jedno i drugie jest w podobnej cenie z tym wyjątniem że keg zapewne ma grubszą ściankę ale za to garnek proste sciany. 

5. Z jakich termometrów korzystacie ?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

 

 

1. Jaka powinna być średnica wężownicy HLT, w usa korzystają z 1/2" ale coś mi tutaj nie pasuje bo 1/2 to jest 20mm a jak podają wymiar to 12-13mm no w sumie jedno i drugie to jest 1/2" ale lepiej dać wężowice o większej czy mniejszej ścrednicy. 

2. Jak w polsce nazywają się złącza typu BULKHEAD bo za cholere nie mogę znaleźć, jest idealna taka jak mnie interesuje ale NPT  https://pl.aliexpres...0608.0.0.NvoLZj

3. Czy da się przerobić przegwintować NPT na BSP ?

4. Co wg was lepiej wybrać na zbiorniki: keg czy garnek. Ponieważ jedno i drugie jest w podobnej cenie z tym wyjątniem że keg zapewne ma grubszą ściankę ale za to garnek proste sciany. 

5. Z jakich termometrów korzystacie ?

 

 

1. U mnie dobrze się sprawdza HLT 12mm z rurki miedzianej. Do tego dokupić pierścień zacinający na aliexpress i zawór 1/2".

3. Przez pomyłkę kupiłem pompy z gwintem NPT i całkiem dobrze pasuje mi do zaworów BSP. Dałem tylko więcej taśmy teflonowej i zero przecieków. 

4. Jeden rabin powie keg, drugi garnek. Ja mam garnki, ponieważ chciałem system bardziej przenośny. Po robocie przenoszę cały sprzęt z kuchni do innego pokoju. 

5. DS18B20 plus własny sterownik na arduino. Warto też zamontować termometry analogowe, na wypadek awarii cyfrowych.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 6 months later...

Witam kolegów, odrzeje troche temat, mianowicie przymierzam sie do budowy pol-automatycznego systemu HERMS na garach 120l, czy bylby ktos tak mily i moglby podeslac jakis projekt budowy tego systemu? Glownie chodzi o umieszczenie grzalek, portow, zaworkow w garach oraz calej instalacji zawory rury pompy. Czy calosc zda egzamin na 1/2” rurach i zaworach???

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Witam. Mam pytanie do użytkowników systemu HERMS. Posiadam instalacje składającą się z trzech zbiorników 30L. Jedna pompa od pralki + 2 zawory . Filtracja grawitacyjna. Zacieram przeważnie 2 stopniowo 62 i 72 stopnie, potem 78 i filtracja. Zasyp 5,5kg +19l wody. HLT ma grzałki 2x1000W. Kocioł podgrzewany palnikiem gazowym.  Sprzęt działa.

 

Jedynie moją wątpliwość budzi podczas zacierania rosnące młóto, unoszące się nad brzeczką tak od temp  70 stopni. Podczas wysładzania nie mogę zakryć młóta bo unosi się . Myślałem że to wina zbyt szybkiego podgrzewani, wywołana różnicą temp miedzy HLT a Zaciernym 82 - HLT  62-Zacierny. Ale zmiana  spowodowała tylko wydłużenie okresu zacierania, a efekt ten sam. Kocioł jest nie ocieplony pod przykrywką.  Nie mam deszczownicy, tylko wąż silikonowy wiszący luźno przez pokrywkę.  

 

Wydajność zgadza się z szacunkami na Brewness

 

Pytanie czy jest to normalne w tym systemie. Jeśli nie to co może być przyczyną?

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Próbowałem też z temperatura, max różnicy 4 stopnie, efekt ten sam. Może za długo w temperaturze 72 stopnie - 30min. Myślałem też może że  brak deszczownicy, ale widzę że kolega też nie ma. Może coś w procesie coś źle robię. Ogólnie procedura wygląda tak: 

1.woda w mt 19l 54 stopnie, HLT 25L 54 stopnie, pompa wyłączona

2.zasyp  5,5 kg i przerwa 20 min. HLT 58

3. podnoszenie temp do 62, pompa włączona. Czas ok 15min.

4.przerwa 30 min, pompa wyłączona, HLT  66

5.podnoszenie do 72 ok 20 min, pompa włączona

6.przerwa 30 min , pompa wyłączona, HLT 76

7.podnoszenie do 78 ok 20 min, pompa włączona

 

I tak od 5 punktu zaczyna się młóto unosić.

 

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, fort29 napisał:

Próbowałem też z temperatura, max różnicy 4 stopnie, efekt ten sam. Może za długo w temperaturze 72 stopnie - 30min. Myślałem też może że  brak deszczownicy, ale widzę że kolega też nie ma. Może coś w procesie coś źle robię. Ogólnie procedura wygląda tak: 

1.woda w mt 19l 54 stopnie, HLT 25L 54 stopnie, pompa wyłączona

2.zasyp  5,5 kg i przerwa 20 min. HLT 58

3. podnoszenie temp do 62, pompa włączona. Czas ok 15min.

4.przerwa 30 min, pompa wyłączona, HLT  66

5.podnoszenie do 72 ok 20 min, pompa włączona

6.przerwa 30 min , pompa wyłączona, HLT 76

7.podnoszenie do 78 ok 20 min, pompa włączona

 

I tak od 5 punktu zaczyna się młóto unosić.

 

 

W 4 i 6 pkt pompa wg mnie powinna być włączona. U mnie przez cały czas zacierania pompa jest włączona.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Poprawiłem proces zacieranie. Jest lepiej, ale efekt nadal występuje, lecz tym razem tak ok 75 st. Spróbuję coś jeszcze pokombinować z deszczownicą i wymienić grzałki na większe może coś pomoże.

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, fort29 napisał:

Poprawiłem proces zacieranie. Jest lepiej, ale efekt nadal występuje, lecz tym razem tak ok 75 st. Spróbuję coś jeszcze pokombinować z deszczownicą i wymienić grzałki na większe może coś pomoże.

Efekt czego? Podnoszenia się młóta? Zostaw deszczownicę i grzałki w spokoju. One na to nie mają wpływu. Zmień pompę na słabszą, a najlepiej zastosuj dwie pompy. Jedna do zacierania, druga do recyrkulacji wody w kotle hlt. Jak w hlt utrzymujesz zadaną temperaturę bez ciągłego mieszania wody? Wrzuć kilka fotek swojego sprzętu, przede wszystkim wnętrza hlt i mt i jedno całości z zewnątrz. Zastanawiam się, czy masz hermsa, czy coś do niego podobnego? 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.