Szwed Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Mateusz nie ma, za co dziękować. Fajnie było sie spotkać, pogadać i wymienić piwami. Jak nie miałem własnego śrutownika korzystałem z uprzejmości Ignaca99, więc sam widzisz, że byłem to komuś winien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 29 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 (edytowane) Warka #6 22.09.2010 Bursztynowy Pszeniczniak 12,5°Blg Dzisiaj piwko zostało przelane na cichą z użyciem 10 g żelatyny, zeszło do 4,5°Blg . Wiem, że pszenica powinna być mętna ale to taki eksperyment. Nie zależy mi na stylowym piwku. Bursztynowy Pszeniczniak został uwarzony specjalnie na urodziny kuzynki. Mam nadzieję, że wyjdzie z niego bardzo dobre piwko, tym bardziej że wszystkie składniki i sposób zacierania opracowałem sam. W kalkulatorze zawartości alkoholu podane są dwie wartości % wag. i % obj. Na co zwracać uwagę ??? Na butelkach i puszkach jest % obj. Edytowane 29 Września 2010 przez 19Mateusz87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 W chemii powszechnie przyjęło się, że % oznacza się wagowo; ale w alkoholach nie wiedzieć czemu popularniejsze jest oznaczanie objętościowe ABV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 29 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 W chemii powszechnie przyjęło się, że % oznacza się wagowo; ale w alkoholach nie wiedzieć czemu popularniejsze jest oznaczanie objętościowe ABV. Może dlatego, że wartość objętościowa jest większa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 (edytowane) Nie zawsze tak było. Pamiętam dość dobrze z początków mojej piwnej kariery (to już 25 lat!), że na etykietach piwnych w latach 80-tych podawano zamiennie albo procenty wagowe, albo objętościowe. Oznaczano to jako "%" lub "% obj", dlatego opłacało się czytać etykietę, żeby udowodnić komuś jak bardzo się myli twierdząc, że Nadbużańskie ma więcej alkoholu niż Warka z Pułaskim. W końcu pewnie zwyciężyło marketingowe przekonanie, że 5 i cośtam % obj. jest "lepsze" niż 4 i cośtam %. Z gorzałą było jeszcze inaczej - moc podawano w jakichś stopniach, w sumie nawet nie wiem czego... Edytowane 29 Września 2010 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 4 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 (edytowane) Warka #6 22.09.2010 Bursztynowy Pszeniczniak 12,5°Blg Wczoraj piwko zostało zabutelkowane z dodatkiem 140 g glukozy. Wyszło 21 litrów piwka, trochę jest klarowniejsze ale dalej widać mętność pszeniczniaka. Po 4 dniach cichej fermentacji odfermentowało do 3,5°Blg Edytowane 5 Października 2010 przez 19Mateusz87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Warka #7 12.10.2010 Premium Bitter 11°Blg Słody: Słód Pale Ale 3,5 kg Słód Carahell 0,35 kg Słód Caraamber 0,05 kg Słód Caracrystal 0,05 kg Płatki pszenne błyskawiczne 0,4 kg Chmiel: Marynka granulat 8,3% a-k - 30 g East Kent Goldings granulat 4,8% a-k - 30 g Drożdże: Safale S-04 Zacieranie: Słód wsypujemy do 16 litrów wody o temp. 71°C + 1,5 łyżeczki gipsu piwowarskiego 70' - 67°C Próba jodowa, 10' w temp. 74°C -> filtracja Filtracja/ wysładzanie: 20l wody użytej do wysładzania Chmielenie: Czas gotowania: 60' Marynka 30 g od początku gotowania East Kent Goldings 15 g w 45' gotowania East Kent Goldings 15 g w 55' gotowania Objętość końcowa 20 l + 8 litrów przegotowanej wody dodanej po zakończonym gotowaniu Wydajność: 74% Fermentacja: Fermentacja burzliwa w temp. 20°C Zamierzałem uwarzyć klasycznego Bittera a wyszła jego mocniejsza wersja. Bardzo zaskoczyła mnie wydajność. Zrobiłem próbę jodową na niewielkiej ilości brzeczki i młóta Młóto wcześniej roztarłem jak radził mi Zgoda. Pokazał się delikatny niebieski kolor - przed roztarciem był bezbarwny. Postanowiłem przedłużyć zacieranie o 10' a następnie ponowiłem próbę jodową. Przed filtracją rozpuściłem 30 g zmielonego palonego słodu z Żywca w 0,5 l letniej wody a następnie dodałem jakieś 150 ml cieczy do brzeczki aby przyciemnić kolor. Nie wiem czy takie dolewanie wody po zakończonym gotowaniu aby rozcieńczyć piwo jest wskazane i nie obniży jego jakości. Chciałem uzyskać trochę lżejsze piwko. Zabieg ten jest dopuszczalny w piwowarstwie domowym czy lepiej go unikać ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 To nie ja doradzałem rozcieranie młóta, podziękuj koledze bnp. A rozcieńczanie wodą to nic złego, przecież to nie HGB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 To nie ja doradzałem rozcieranie młóta, podziękuj koledze bnp. Ano rzeczywiście, dzięki za dobrą radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 22 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Warka #7 12.10.2010 Premium Bitter 11°Blg Wczoraj zlałem piwko na cichą z dodatkiem 5g żelatyny po 9 dniach fermentacji burzliwej. Bitter zszedł do 5°Blg a teraz spokojnie będzie sobie siedzieć w temp. 13°C. Przy okazji napiszę, że próbowałem mojego pszeniczniaka i jestem zaskoczony efektami. Piwko to jest zupełnie klarowne - 10g żelatyny na cichej + 2 łyżeczki gęstwy do refermentacji - kolor bursztynowy, smakuje super, bardziej wyczuwam banany niż goździki ale też słabo. Taki efekt chciałem uzyskać i tylko ilość chmielu Cascade bym zwiększył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Taki efekt chciałem uzyskać i tylko ilość chmielu Cascade bym zwiększył. Mateusz, ja Cię nie poznaję. Ale w dobrym kierunku idziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 29 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Warka #7 12.10.2010 Premium Bitter 11°Blg Wczoraj piwko zostało zabutelkowane z dodatkiem 75 g glukozy. Wyszło 26 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 (edytowane) Warka #8 03.11.2010 Irish Red Ale 16,5 °Blg Słody: Słód pilzneński 4,0 kg Słód monachijski I 0,5 kg Słód Pale Ale 0,2 kg Słód Carared 0,5 kg Słód Caraamber 0,2 kg Słód Aroma 0,1 kg Słód Coffee Light 0,1 kg Żywiecki słód palony 30 g Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4 kg Chmiel: Marynka granulat 8,3% a-k - 20 g Challenger granulat 6,3% a-k - 30 g Drożdże: Safale S-04 150 ml gęstwy Zacieranie: Słód wsypujemy do 20 litrów wody o temp. 55°C 20' - 52°C 40' - 66°C 30' - 72°C Próba jodowa -> filtracja Filtracja/ wysładzanie: 20l wody użytej do wysładzania o temp. 75°C + 30 g słodu palonego Chmielenie: 32 l 12°Blg Czas gotowania: 60' Marynka 20 g od początku gotowania Challenger 20 g w 30' gotowania Challenger 10 g w 50' gotowania 1 łyż. mchu irlandzkiego w 50' gotowania Objętość końcowa 27 l, po zlaniu znad chmielin 25,5 l Wydajność: 75% Fermentacja: Fermentacja burzliwa w temp. 20°C Chciałem uzyskać gęstość ok. 14°Blg a wyszło trochę więcej. Nie przeszkadza mi to, będzie mocniejsza wersja IRA. Kolor brzeczki przypomina raczej Brown Ale i sam nie wiem czy po wyklarowaniu doszukam się tam czerwieni. Wydajność zacierania mam dość wysoką ale dopiero od 2 warek. Zauważyłem, że odkąd znacząco spowolniłem filtrację i rozcieram młóto przy próbie jodowej wydajność skoczyła do góry. Dzisiaj trwała ponad 2 godziny razem z kilkoma pomiarami gęstości brzeczki oraz wysłodzin. Zawsze obliczam ją po schłodzeniu brzeczki po zlaniu do fermentatora znad chmielin. Pierwszy raz zacierałem z użyciem samodzielnie śrutowanego słodu, nie uważam, że śruta była bardzo drobna i dlatego tak długo filtrowałem, po prostu nie śpieszyłem się. Post #121 http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=2679&p=5 Edytowane 3 Listopada 2010 przez 19Mateusz87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 4 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 Czesc tego Pale Ale 0,2 kg to w piwie nie poczujesz dałes pilzeński i też bedzie git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 Czesc tego Pale Ale 0,2 kg to w piwie nie poczujesz dałes pilzeński i też bedzie git Może i nie poczuję ale tak jakoś sobie wymyśliłem Mam nadzieję, że piwko rzeczywiście wyjdzie czerwone po wyklarowaniu i będzie posiadać bogaty, złożony smak. Zawsze próbuję schłodzonej brzeczki, w czasie chmielenia lubię co jakiś czas poczuć ten zapach i spróbować jak dodawanie kolejnych chmieli podwyższa goryczkę. Wczoraj zapach chmielowy był cudny a smak bardzo przyjemny. Dziś od rana piwko bardzo dobrze fermentuje, nawet już wczoraj po ok. 6 godzinach można było zaobserwować, że drożdżaki zaczynają walczyć Warka #7 12.10.2010 Premium Bitter 11°Blg Przy wczorajszym warzeniu razem z bratem komisyjnie dokonaliśmy degustacji tegoż piwka w celu porównania jego smaku w następnych tygodniach. Kolorem bursztynowe, nasycenia słabe, piany prawie nie ma, goryczka wyraźnie wyczuwalna ale mogła być na wyższym poziomie, smak - pychotka Pije się tego Bittera i w końcówce czuje coś słodkiego i jakby karmelowego co daje ciekawe połączenie. Warka #6 22.09.2010 Bursztynowy Pszeniczniak 12,5°Blg Piwko uwarzone specjalnie na 18-ste urodziny kuzynki. Moim zdaniem wyszło bardzo dobrze a według niektórych gości jest takie sobie ale jak się już trochę wypije to wszystko elegancko wchodzi - następnym razem będzie bez łaski i sam wypiję to co przywiozłem jak ludzie zaczynają porównywać domowe piwo do tych komercyjnych takich jak Ż..., T... i oczywiście to mocne długo warzone Sam kiedyś tak porównywałem a teraz wiem co to jest smak słodowy, zapach chmielu i prawdziwa goryczka. Krótko mówiąc poczułem różnicę, z warki na warkę moje piwa wychodzą lepsze i coraz częściej wprowadzam zmiany w recepturach odbiegające od stylu, takie jak mi pasują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 4 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 Warka #6 22.09.2010Bursztynowy Pszeniczniak 12,5°Blg Piwko uwarzone specjalnie na 18-ste urodziny kuzynki. Moim zdaniem wyszło bardzo dobrze a według niektórych gości jest takie sobie ale jak się już trochę wypije to wszystko elegancko wchodzi - następnym razem będzie bez łaski i sam wypiję to co przywiozłem jak ludzie zaczynają porównywać domowe piwo do tych komercyjnych takich jak Ż..., T... i oczywiście to mocne długo warzone Nie, no... jeśli pszenicę zaczynają porównywać do sklepowych, to jakaś porażka jest. Też parę miesięcy temu miałem dylemat jakie piwo zrobić na 18tkę. W końcu stwierdziłem, że nie ma co ryzykować z "wynalazkami" i zrobiłem coś, co młodzież jak się uprze to będzie mogła porównać ze sklepowym. Z tym, że jest mocniej chmielone, i "ma smak". Ale niech mi ktoś q... spróbuje powiedzieć, że jest gorsze niż T., czy H. Przekonam się już niedługo: impreza za 3 tygodnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 Nie, no... jeśli pszenicę zaczynają porównywać do sklepowych, to jakaś porażka jest. Piwko to łamało każdą zasadę stylu. Na potrzeby imprezowiczów nie obytych w degustacji domowych trunków wyklarowałem piwo na kryształ, słabo chmieliłem na goryczkę - na aromat również się skusiłem, zapach i smak goździkowo - bananowy wyczuwalny był bardzo słabo. Piwko bardzo mi smakowało, bardzo mi podchodziło a jednak wszyscy oczekują czegoś zwyczajnego bez smaku Życzę Ci Stasiek aby Twojego piwka nikt nie porównywał do tych sklepowych. Taki dolniaczek pewnie zasmakuje gościom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 7 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 (edytowane) Warka #7 12.10.2010 Premium Bitter 11°Blg Jak to w końcu jest z tym nagazowaniem bo już sam nie wiem. Przy warzeniu IRA spróbowałem tego piwka po tygodniu od butelkowania. Piwko leżało sobie w temp. pokojowej a po jego otwarciu i przelaniu do kufla widać było słabe ale zadowalające nasycenie. Wczoraj otworzyłem kolejną butelkę a ty prawie zero nasycenia, otworzyłem następną i to samo. Piwko teraz leżakuje w piwnicy, gdzie jest 14°C . Glukozę wymieszałem z całą objętością podczas rozlewu. Domyślam się, że każde piwo wymaga czasu przy refermentacji ale skąd te różnice. Czy to wina tak niskiej temperatury ??? Edytowane 7 Listopada 2010 przez 19Mateusz87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 7 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 (edytowane) Dodam jeszcze, że takich różnic jeszcze nie miałem i sam nie wiem czy coś nie zepsułem Edytowane 7 Listopada 2010 przez 19Mateusz87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 według mnie to nie jest wina temperatury , im niższa tym lepiej piwko przyjmie dwutlenek węgla , być może w butelkach pozostało bardzo mało drożdży i trzeba dać im więcej czasu , więc cierpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 10 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Warka #8 03.11.2010 Irish Red Ale 16,5 °Blg Dzisiaj IRA przelałem na cichą (14°C ). Odfermentowało do 6,5°Blg . Dobrze będzie jak zejdzie do 4°Blg w ciągu tych 14 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 11 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 (edytowane) Warka #9 11.11.2010 Milk Stout 19 °Blg Słody: Słód pilzneński 4,0 kg Słód monachijski I 0,45 kg Słód pszeniczny jasny 0,2 kg Słód wędzony 0,2 kg Słód Cara 0,2 kg Słód Coffee Light 0,3 kg Słód czekoladowy pszeniczny 0,25 kg Słód czekoladowy 0,15 kg Żywiecki słód palony 0,19 kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,8 kg Chmiel: Marynka granulat 8,3% a-k - 50 g Lubelski granulat 4,9% a-k - 40 g Drożdże: Safale S-04 250 ml gęstwy Zacieranie: Słód wsypujemy do 25 litrów wody o temp. 70°C 70' 67°C Próba jodowa -> ciemne słody -> filtracja Filtracja/ wysładzanie: Pierwsza porcja zacieru: 16 l 19°Blg Wysładzanie z użyciem 15 l wody o temp. 75°C 31 l 14°Blg Wysłodziny: 4°Blg Czas: 90' Chmielenie: Czas gotowania: 75' Marynka 50 g w 10' gotowania Laktoza 300 g w 60' gotowania Lubelski 40 g w 70' gotowania Objętość końcowa 26 l, po zlaniu znad chmielin 23,5 l Wydajność: ok. 70% (ze względu na laktozę nie jestem wstanie określić rzeczywistej wydajności) Fermentacja: Fermentacja burzliwa w temp. 17°C Edytowane 12 Listopada 2010 przez 19Mateusz87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Warka #9 11.11.2010 Milk Stout 19 °Blg Wczoraj warka została przelana na cichą (12°C ) - zeszło do 7°Blg po 10 dniach burzliwej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Powili w mojej piwnicy nadchodzi lagerowa temperatura. Dzisiaj dokonałem pomiaru i wychodzi 12°C . W najbliższych dniach pogoda ma się zmienić, dni będą chłodniejsze to też liczę na to, że szybko osiągnę temperaturę 10°C . Dobrze by było bo właśnie rozbiłem kapsułkę z pożywką w Bohemian Lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Warka #8 03.11.2010 Irish Red Ale 16,5 °Blg Warka zabutelkowana z udziałem 150 g glukozy/ 23 l. Na cichej odfermentowało tylko 6°Blg czyli 0,5°Blg w 14 dni :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się