kondro Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Witam, Przymierzam się do uwarzenia quadrupla i chciałem poprosić o ocenę receptury : Pilzneński 5kg Monachijski ll 1kg Red x 1kg Specjal B 0,5kg Aromatic 0,25kg Biscuit 0,25kg Żytni 0,5kg Cukier muscovado 0,5kg Cukier kandyzowany brązowy 1kg Dodatkowo tylko że ten słód żytni to opcjonalnie rozważam zamiast niego zwiększenie pilzneńskiego Zakładam 25blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 kluczowe pytanie o drożdże? temperatura? Zasypy na belgi konstruuję z założeniem, że cukier to ok. 10 proc, podstawowe 70 proc., 10 proc typowe belgijskie i 10 proc. pszenica . Cukru dałbym więc nieco mniej. Rozumiem, że czytałeś wątek http://www.piwo.org/topic/980-cukier-kandyzowany-domowa-produkcja/page-2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondro Opublikowano 28 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 Tak wątek już dawno przestudiowany mi właśnie wychodzi ogółem 21proc.karmelowych chyba troszku zadużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 (edytowane) http://www.beersnobs.org/recipes_tools/Belgian%20Dark%20Strong%20Ale.pdfPatrząc na to opracowanie, wydaje się, że zasyp z lekka przekombinowany. vs. Pilzneński 5 50,00% Monachijski ll 1 10,00% Red x 1 10,00% Specjal B 0,5 5,00% Aromatic 0,25 2,50% Biscuit 0,25 2,50% Żytni 0,5 5,00% Cukier muscovado 0,5 5,00% Cukier kandyzowany brązowy 1 10,00% Osobiście wyrzuciłbym Red X i zwiększył udział bazowego pilzna. Albo znalazł jakiś wypróbowany przepis na piwo w stylu i ten pierwszy raz się jego trzymał. Tak zrobiłem przy ubiegłorocznym klonie Gulden Draak - wyszło całkiem blisko oryginału i mam bazę pod modyfikacje/ wariacje. Edytowane 28 Maja 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się