Jump to content

Quadrupel


kondro

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do uwarzenia quadrupla i chciałem poprosić o ocenę receptury :

Pilzneński 5kg

Monachijski ll 1kg

Red x 1kg

Specjal B 0,5kg

Aromatic 0,25kg

Biscuit 0,25kg

Żytni 0,5kg

Cukier muscovado 0,5kg

Cukier kandyzowany brązowy 1kg

 

Dodatkowo tylko że ten słód żytni to opcjonalnie rozważam zamiast niego zwiększenie pilzneńskiego

Zakładam 25blg

Link to comment
Share on other sites

kluczowe pytanie o drożdże? temperatura? Zasypy na belgi konstruuję z założeniem, że cukier to ok. 10 proc, podstawowe 70 proc., 10 proc typowe belgijskie i 10 proc. pszenica . Cukru dałbym więc nieco mniej. Rozumiem, że czytałeś wątek http://www.piwo.org/topic/980-cukier-kandyzowany-domowa-produkcja/page-2.

Link to comment
Share on other sites

http://www.beersnobs.org/recipes_tools/Belgian%20Dark%20Strong%20Ale.pdf
Patrząc na to opracowanie, wydaje się, że zasyp z lekka przekombinowany.

BDSA

vs.
Pilzneński 5 50,00%
Monachijski ll 1 10,00%
Red x 1 10,00%
Specjal B 0,5 5,00%
Aromatic 0,25 2,50%
Biscuit 0,25 2,50%
Żytni 0,5 5,00%
Cukier muscovado 0,5 5,00%
Cukier kandyzowany brązowy 1 10,00%

 

Osobiście wyrzuciłbym Red X i zwiększył udział bazowego pilzna.
Albo znalazł jakiś wypróbowany przepis na piwo w stylu i ten pierwszy raz się jego trzymał.
Tak zrobiłem przy ubiegłorocznym klonie Gulden Draak - wyszło całkiem blisko oryginału i mam bazę pod modyfikacje/ wariacje.
Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.