Skocz do zawartości

Bezpieczny poziom blg w refermentacji?


Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie o maksymalny bezpieczny poziom blg butelkowanego piwa. Mam 20 litrów o blg cca 4,5. Plan był taki, żeby na dać dać ok 120 g glukozy. W efekcie to co naleję do butelek będzie miało nieco ponad 5 blg (5,2). Będą granaty czy nie?

Chłopie naucz się, że w takim wypadku odpowiedź brzmi "to zależy". :lol:

 

Butelkowałem ostatnio 3 piwa. Pierwsze miało 4,5°Blg, drugie 6°Blg a trzecie 8°Blg i granatów się nie spodziewam. A możesz zabutelkować przy 3°Blg i Ci butelki porozrywa.

 

Za mało danych. Jakie drożdże, ekstrakt początkowy, czas i temp. fermentacji itp.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.