redachtor Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Mam pytanie o maksymalny bezpieczny poziom blg butelkowanego piwa. Mam 20 litrów o blg cca 4,5. Plan był taki, żeby na dać dać ok 120 g glukozy. W efekcie to co naleję do butelek będzie miało nieco ponad 5 blg (5,2). Będą granaty czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Jakie konkretnie piwo i jak zacierane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Mam pytanie o maksymalny bezpieczny poziom blg butelkowanego piwa. Mam 20 litrów o blg cca 4,5. Plan był taki, żeby na dać dać ok 120 g glukozy. W efekcie to co naleję do butelek będzie miało nieco ponad 5 blg (5,2). Będą granaty czy nie? Chłopie naucz się, że w takim wypadku odpowiedź brzmi "to zależy". Butelkowałem ostatnio 3 piwa. Pierwsze miało 4,5°Blg, drugie 6°Blg a trzecie 8°Blg i granatów się nie spodziewam. A możesz zabutelkować przy 3°Blg i Ci butelki porozrywa. Za mało danych. Jakie drożdże, ekstrakt początkowy, czas i temp. fermentacji itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 ja teraz zlałem IPA które miało 4°Blg ale też granatów się nie spodziewam. Jeśli leżało na cichej i przestało bąbelkować możesz spokojnie lać w butle i wsypać normalnie cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redachtor Opublikowano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Alt, na wyjściu 12 blg, tydzień burzliwej i 5 blg, dwa tygodnie cichej i taj ka pisałem coś między 4,5 a 4 blg, fermentowane od początku do końca w jakiś 16-17 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 a czy po tych 2 tygodniach wydziela się jeszcze CO2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redachtor Opublikowano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 rurka ani drgnie od tygodnia. Ale na powierzchni są pojedyńcze, maleńkie skupienia bąbelków. Może ze dwa na cały baniak, takie o średnicy 2-3 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 lej w butelki normalnie i nie ma strachu o granaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 No to ja bym butelkował. Te 120g glukozy powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redachtor Opublikowano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się