vieviur.b Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 (edytowane) Cześć wszystkim! Chciałbym Was poprosić o ocenę receptury na dwa piwka, które chcę warzyć w najbiższych dniach. Pierwsze to APA z dodatkiem EarlGrey i bergamotki: Słody:Pale Ale 4kgPilzneński 2kgMonachijski 0,5kg (opcjonalne) Chmiele:Zeus-Columbus 40gEquinox 35g Drożdże:gęstwa S-05 lub S-04 (która lepsza wg Was?) Zacieranie:ilość wody: 15L65°C – 60min72°C – 15min75°C – wygrzew 1min Chmielenie:Zeus-Columbus 20g – 60minZeus-Columbus 20g – 15minEquinox 15g – 0minEquinox 20g – cicha (4dni przed rozlewem) Fermentacja:burzliwa 5dni cicha 14dni (dodatki na 2dni przed rozlewem: EarlGrey 80g, bergamotka 20g) Drugie to RIS :-) Słody:Pale Ale 4kgPilzneński 2kgMonachijski 1kgKarmelowy 0,5kgCarafa I 0,4kgCarafa III 0,4kgpłatki owsiane 0,4kg Chmiele:Magnum 60gLubelski 30g Drożdże:gęstwa S-05 lub S-04 (która lepsza wg Was?) Zacieranie:ilość wody: 25 – 27L66°C – 75min75°C – 15min78°C – wygrzew 1min Chmielenie:Magnum 60g – 60minLubelski 30g – 10min Fermentacja:burzliwa 5dnicicha 90dni z płatkami dębu sherry Czekam na Wasze opinie ! Edytowane 30 Maja 2017 przez vieviur.b Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Cześć wszystkim! Chciałbym Was poprosić o ocenę receptury na dwa piwka, które chcę warzyć w najbiższych dniach. Pierwsze to APA z dodatkiem EarlGrey i bergamotki: Słody: Pale Ale 4kg Pilzneński 2kg Monachijski 0,5kg (opcjonalne) Chmiele: Zeus-Columbus 40g Equinox 35g Drożdże: gęstwa S-05 lub S-04 (która lepsza wg Was?) Zacieranie: ilość wody: 15L 65°C – 60min 72°C – 15min 75°C – wygrzew 1min Chmielenie: Zeus-Columbus 20g – 60min Zeus-Columbus 20g – 15min Equinox 15g – 0min Equinox 20g – cicha (4dni przed rozlewem) Fermentacja: burzliwa 5dni cicha 14dni (dodatki na 2dni przed rozlewem: EarlGrey 80g, bergamotka 20g) Drugie to RIS :-) Słody: Pale Ale 4kg Pilzneński 2kg Monachijski 1kg Karmelowy 0,5kg Carafa I 0,4kg Carafa III 0,4kg płatki owsiane 0,4kg Chmiele: Magnum 60g Lubelski 30g Drożdże: gęstwa S-05 lub S-04 (która lepsza wg Was?) Zacieranie: ilość wody: 25 – 27L 66°C – 75min 75°C – 15min 78°C – wygrzew 1min Chmielenie: Magnum 60g – 60min Lubelski 30g – 10min Fermentacja: burzliwa 5dni cicha 90dni z płatkami dębu sherry Czekam na Wasze opinie ! Gdzieś już to pisałem, ale mogę powtórzyć. 100 gram earlgreya na 2 dni dało mocną taninową gorycz, jak bym miał powtórzyć to albo 24 godziny przed rozlewem albo połowa tej ilości. Nie wiem czemu trzymasz się tych 5 dni burzliwej. To duży błąd przelewać piwo tak wcześnie, szczególnie RIS'a. Daj drożdżom zrobić swoje. Ja nie ruszam piw co najmniej 3 tygodnie i sądzę, że wychodzi to piwom na dobre. Ps. Drożdże nazywają się US-05 i S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Cześć wszystkim! Chciałbym Was poprosić o ocenę receptury na dwa piwka, które chcę warzyć w najbiższych dniach. Pierwsze to APA z dodatkiem EarlGrey i bergamotki: Słody: Pale Ale 4kg Pilzneński 2kg Monachijski 0,5kg (opcjonalne) Chmiele: Zeus-Columbus 40g Equinox 35g Drożdże: gęstwa S-05 lub S-04 (która lepsza wg Was?) Zacieranie: ilość wody: 15L 65°C – 60min 72°C – 15min 75°C – wygrzew 1min Chmielenie: Zeus-Columbus 20g – 60min Zeus-Columbus 20g – 15min Equinox 15g – 0min Equinox 20g – cicha (4dni przed rozlewem) Fermentacja: burzliwa 5dni cicha 14dni (dodatki na 2dni przed rozlewem: EarlGrey 80g, bergamotka 20g) Drugie to RIS :-) Słody: Pale Ale 4kg Pilzneński 2kg Monachijski 1kg Karmelowy 0,5kg Carafa I 0,4kg Carafa III 0,4kg płatki owsiane 0,4kg Chmiele: Magnum 60g Lubelski 30g Drożdże: gęstwa S-05 lub S-04 (która lepsza wg Was?) Zacieranie: ilość wody: 25 – 27L 66°C – 75min 75°C – 15min 78°C – wygrzew 1min Chmielenie: Magnum 60g – 60min Lubelski 30g – 10min Fermentacja: burzliwa 5dni cicha 90dni z płatkami dębu sherry Czekam na Wasze opinie ! Burzliwa w RiS-ie 5 dni? I po takim czasie chcesz "zdjąć" piwo znad drożdży? Zaciekawiłeś mnie swoją wizją fermentacji ale ni ch....a jej nie rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 nie do końca kumam po co dawać earl grey i bergamotkę? tzn nie testowałem tego rozwiązania, ale testowałem 100g herbaty na 24h na 20l piwa i efekt jest idealny - nic bym nie zmieniał. jak już wyżej koledzy napisali, nie trzymałbym tego przez dwie doby. co do burzliwej na RISie - chyba zjadł cyferkę i miało być 25 dni? . z płatkami bym skrócił czas do 30 dni - jak je zmacerujesz to ten czas wystarczy na spokojnie. no i z lubelskiego bym zrezygnował - jak dla mnie to nie wniesie to za wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Zrobiłem earl greya korzystając ze wskazówek zwycięskiego piwa z kuźni piwowarów. 13 blg, zacierane w 67 stopniach, 15% biscuit, płatki owsiane 10% i słód podstawowy, chmielenie na około 30 ibu, i garść na smak na 10 minut, bez amerykańców. Na zimno poszło opakowanie 100 gramów herbaty earl grey na 7 dni. Być może firma, producent ma znaczenie, zastosowałem Ahmad Tea (mała warka około 15 litrów). Wyszło zajefajne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Zrobiłem earl greya korzystając ze wskazówek zwycięskiego piwa z kuźni piwowarów. 13 blg, zacierane w 67 stopniach, 15% biscuit, płatki owsiane 10% i słód podstawowy, chmielenie na około 30 ibu, i garść na smak na 10 minut, bez amerykańców. Na zimno poszło opakowanie 100 gramów herbaty earl grey na 7 dni. Być może firma, producent ma znaczenie, zastosowałem Ahmad Tea (mała warka około 15 litrów). Wyszło zajefajne piwo. Gdzie można znaleźć te wskazówki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 http://blog.kopyra.com/index.php/2017/02/06/kuznia-piwowarow-2017-finalowe-przesluchania/ od 7:33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Na zimno poszło opakowanie 100 gramów herbaty earl grey na 7 dni W jakiej temperaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witia Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Robiłem z Earl Grey'em i jak dla mnie 100g na 12 godzin to dość. I tak dominuje sakramencko, ale mam w domu amatorów tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 W jakiej temperaturze? Większość czasu z tych 7 dni przebywało w lodówce mniej więcej w okolicach 6 - 8 stopni. Niestety dokładnie nie pamiętam czy przez cały okres cichej czy przeniosłem fermentor np. po 2 dniach do zimnego, nie robię tak dokładnych zapisków. Herbata nie robi żadnych problemów przy filtracji po cichej, wszystko ładnie opada na dno, . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się