Skocz do zawartości

Mokrobroawar Stodoła


Rekomendowane odpowiedzi

A przed kim będziesz to ogrodzenie dookoła swojego systemu stawiał? :lol:

Ludzie w okolicy dowiedzieli się, że piwo jednak może mieć urok i niepowtarzalny smak ;) Teraz to już nawet zasieki i transzeje nie pomogą..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 53 Pils Bochemski zlana na cichą. Po 4 tygodniach fermentacji praktycznie mogło by iść prosto w butelki takie klarowne, ale dam mu 4 dni cichej i 3 dni lagerowania.

 

A tak wygląda mój system 3 stopniowy w wersji finalnej, jutro będzie pierwsze zacieranie jak będzie wszystko ok to gary idą do izolacji jeszcze.

dsc00473e.jpg

 

Jakość słaba bo z komórki jutro zabiorę cyfrówkę i zrobię lepsze zdjęcia :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj uwarzyłem testową warkę na nowej instalacji.

Warka 54 Kolońskie

zasyp

Pilzneński 8kg

Pszeniczny 1 kg

chmiel Hallertauer Tradition 80g

 

Po chmieleniu wyszły 52l 12o BLG

 

Teraz kilka fotek w lepszej jakości jak obiecałem

 

dsc00845z.jpg

 

dsc00846nl.jpg

 

dsc00847z.jpg

 

dsc00848b.jpg

 

dsc00849j.jpg

 

Czas od momentu rozpoczęcia zacierania do zakończenia chmielenia 5 godzin najdłużej trwało doprowadzenia brzeczki do wrzenia prawie godzinę było to spowodowane niską temp. w warsztacie ok 12o C oraz nie zaizolowanymi garami. Jutro jadę po wełnę mineralną w piątek będzie kolejna próba. Do przerobienia jeszcze filtrator teraz był zastosowany z rurek i trójników miedzianych tutaj ze względu na małą powierzchnię się nie sprawdził. Kupię rurkę miedzianą miękką i ugnę na kształt dna w kegu, oraz przerobię wylot z bocznej ścianki na dno kega.

Edytowane przez danol148
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 55

Pils

Pilzneński 9kg

Carapils 1kg

Marynka 40

Hallertauer Tradition 40g

Wyszło 50l 13o BLG

 

Drożdże gęstwa po Bochemskim

 

Po zaizolowaniu garów całość warzenia poszło dużo lepiej.

Mieszadełko muszę jeszcze przerobić bo zacier się przypalił na dnie kega.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rurka miedziana ale będzie fałszywe dno. Gotuję na dolnym jest tak wymierzony że można podłożyć fermentator i zlać prosto do niego . Tomek pod nogi wspawałem jeszcze nakrętki dzięki czemu mogę dać pręt gwintowany i podnieść w górę ile będę potrzebował.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Termometry sprawdzone już w trakcie testów były i nie sprawdzają się są podgrzewane przez spaliny z palnika. Po zaizolowaniu kegów znacznie się to poprawiło ale jeszcze nie jest to co ma być, kegi zostaną jeszcze blachą obite, a w otwory pod palniki wspawam kawałki blach aby spaliny nie leciały na termometry

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Warka 57

Marcowe według przepisu Wolsztyńskiego :)http://www.piwo.org/...__1#entry138371 z modyfikacjami

 

Skład

pilzneński 8kg

monachijski2kg

carapils 0,7kg

caramunich 0,5kg

caraamber0,4kg

carared 0,15kg

 

Zacieranie

52/15min

64/30min

72/30min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

marynka 40g 60 min

tettnanger /granulat/60g/10min

mech 15g 20 min

 

Drożdże

W34

 

Wyszło ok 55l 13 blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.