danol148 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Pierwsze zdjęcia mojego nowego systemu 3 poziomowego planowany rozruch jak wszystko wypali najbliższy piątek. Sojer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Będzie się działo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 no jeszcze tylko porobić odpływy do przelewania cieczy z gara do gara i do ataku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 A przed kim będziesz to ogrodzenie dookoła swojego systemu stawiał? A tak poza tym to dobra robota, może kiedyś znajdzie się czas aby usiąść wspólnie do warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 A przed kim będziesz to ogrodzenie dookoła swojego systemu stawiał? Ludzie w okolicy dowiedzieli się, że piwo jednak może mieć urok i niepowtarzalny smak Teraz to już nawet zasieki i transzeje nie pomogą.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Warka 53 Pils Bochemski zlana na cichą. Po 4 tygodniach fermentacji praktycznie mogło by iść prosto w butelki takie klarowne, ale dam mu 4 dni cichej i 3 dni lagerowania. A tak wygląda mój system 3 stopniowy w wersji finalnej, jutro będzie pierwsze zacieranie jak będzie wszystko ok to gary idą do izolacji jeszcze. Jakość słaba bo z komórki jutro zabiorę cyfrówkę i zrobię lepsze zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Ile masz palników? Gar do wody do wysładzania jest z aluminium? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 palnik na razie 1 w planie do kupienia 1 jeden, cała instalacja w kwasie łącznie z zaworami, konstrukcja z czarnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 (edytowane) Wczoraj uwarzyłem testową warkę na nowej instalacji. Warka 54 Kolońskie zasyp Pilzneński 8kg Pszeniczny 1 kg chmiel Hallertauer Tradition 80g Po chmieleniu wyszły 52l 12o BLG Teraz kilka fotek w lepszej jakości jak obiecałem Czas od momentu rozpoczęcia zacierania do zakończenia chmielenia 5 godzin najdłużej trwało doprowadzenia brzeczki do wrzenia prawie godzinę było to spowodowane niską temp. w warsztacie ok 12o C oraz nie zaizolowanymi garami. Jutro jadę po wełnę mineralną w piątek będzie kolejna próba. Do przerobienia jeszcze filtrator teraz był zastosowany z rurek i trójników miedzianych tutaj ze względu na małą powierzchnię się nie sprawdził. Kupię rurkę miedzianą miękką i ugnę na kształt dna w kegu, oraz przerobię wylot z bocznej ścianki na dno kega. Edytowane 17 Stycznia 2012 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Warka 55 Pils Pilzneński 9kg Carapils 1kg Marynka 40 Hallertauer Tradition 40g Wyszło 50l 13o BLG Drożdże gęstwa po Bochemskim Po zaizolowaniu garów całość warzenia poszło dużo lepiej. Mieszadełko muszę jeszcze przerobić bo zacier się przypalił na dnie kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 (edytowane) Dołóż łańcuch na mieszadle, nic się wtedy nie przypali. Jak masz rozwiązany filtrator? Oplot, fałszywe dno, czy rurki? Edytowane 21 Stycznia 2012 przez mrblaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Dzięki za zdjęcia. Dobrze, że nie zabrałem się dziś za cięcie regałów bo jeszcze pomyślę jak rozwiązać system. Powiedz na którym poziomie gotujesz? Ja chyba będę wracał na środkowy, by później łatwiej zlać po chłodzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Rurka miedziana ale będzie fałszywe dno. Gotuję na dolnym jest tak wymierzony że można podłożyć fermentator i zlać prosto do niego . Tomek pod nogi wspawałem jeszcze nakrętki dzięki czemu mogę dać pręt gwintowany i podnieść w górę ile będę potrzebował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 (edytowane) Też myślę o śrubach do regulacji, ale z banalnego powodu. Posadzka w garażu jest "lekko" pofałdowana. Edit. Obejrzałem dokładnie zdjęcia, faktycznie poziom dolny masz wysoko. Edytowane 21 Stycznia 2012 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Warka 55 Wyszło 50l 13o BLG I Ty mi mówisz, że ja ostro startuje w nowym roku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Sprawdź sobie termometry tarczowe, mój mnie przekłamuje o 4°C (tyle, że ja używam go w kadzi w której grzeję wodę do wysładzania. Fajny sprzęt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Termometry sprawdzone już w trakcie testów były i nie sprawdzają się są podgrzewane przez spaliny z palnika. Po zaizolowaniu kegów znacznie się to poprawiło ale jeszcze nie jest to co ma być, kegi zostaną jeszcze blachą obite, a w otwory pod palniki wspawam kawałki blach aby spaliny nie leciały na termometry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Warka 53 zabutelkowana wyszło 95 butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Warka 56 Alt Zasyp Monachijski 10kg Caraamer 0.4 kg mech 20g Magnum 50g S-33 Zasyp 60o C 65o 40 min 72 0 20 min 78o Wysładzanie Chmielenie magnum 50g 60 min wyszło 50l 12,5o BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomal-111 Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Witam po dwoch latach nieobecnosci. jestem pod wrażeniem danol. Ale widzę też, że więcej osób z Gostynia się pojawiło. Pozdrawiam. Może kiedys dasz podpatrzeć jak się robi piwko z zacieraniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Pewnie przeważnie warzę w piątki jak co dam znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Kontrola Alta po tygodniu wykazała ze drożdżaki miały za zimno i zeszło tylko 1,5o BLG przeniosłem do pomieszczenia o 5o cieplejszego i już ładnie bulka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Warka 54 Kolońskie zlana na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Warka 54 koelsch zabutelkowana ładne klarowne piwko zobaczymy jakie będzie w smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Warka 57 Marcowe według przepisu Wolsztyńskiego http://www.piwo.org/...__1#entry138371 z modyfikacjami Skład pilzneński 8kg monachijski2kg carapils 0,7kg caramunich 0,5kg caraamber0,4kg carared 0,15kg Zacieranie 52/15min 64/30min 72/30min 78-filtracja Chmielenie/dodatki marynka 40g 60 min tettnanger /granulat/60g/10min mech 15g 20 min Drożdże W34 Wyszło ok 55l 13 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się