Skocz do zawartości

Mokrobroawar Stodoła


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Pracowity wtorek

 

Warka 46 zabutelkowana z 170g glukozy wyszło 40 but 0,5l

Warka 49 zabutelkowana z 140 ml syropu malinowego i 110 tabletkami słodzika wyszły 34 but. 0,33l i 4 but 0,5l

Warka 48 koźlak zlana na cichą

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 50 Pszeniczne

 

Zasyp

Pilzneński 2 kg

Pszeniczny 2.5 kg

Lubelski 25g

WB06 z gęstwy od Poltera

 

45°C 10 min

54°C 10min

65°C 40 min

73°C 30 min

78°C filtracja i wysładzanie

 

Filtracja bite 3 godziny normalnie jakaś kara czy coś :)

 

Chmielenie 60 min 25g lubelskiego od zagotowania brzeczki.

 

 

Warka 51 Marcowe II

 

Zasyp

Pilzneński 4kg

Monachijski 0.5 kg

Caramunich 0.2kg

Drożdże Wyeast 2124 Bohemian Lager z gęstwy po Pilsie

 

Marynka 15g

Lubelski 20g

 

zasyp 67°C

65°C 30 min

73°C 30 min

78°C wysładzanie i filtracja tutaj poszło jak z płatka w 30 min po robocie :)

 

chmielenie 60 min

 

marynka po zagotowania lubelski od 50 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje z okazji 50 warki, coś cicho przemknąłeś przez ten jubileusz :)

U mnie wczoraj filtracja też była tragiczna. To chyba przez halny :)

Faktycznie trochę wczoraj wiało a najbardziej w nocy jak wracałem od szwagra :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 50 Pszeniczne

 

 

 

Filtracja bite 3 godziny normalnie jakaś kara czy coś :(

nie rozumiem dlaczego Wam filtracja tak długo trwa??? Mi normalnie nigdy jeszcze nie przekroczyła max 1 godzinki??? To może ja coś źle robię??? :(:/:/ Filtrator z oplotu zwinięty w ślimak dł 1m

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

2-12-2011 Warka nr 52 Pszenica ciemna

 

Pilzneński 2kg

Pszeniczny ciemny 2 kg

Palony Carafa 30g

 

WB 06

Lubelski 30g

 

45°C 10 min

54°C 10min

65°C 40 min

73°C 30 min

78°C filtracja i wysładzanie

 

Gotowanie 1h

Wyszły 23l

Edytowane przez danol148
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 53

 

Moja pierwsza 50 :/ i jak na 1 raz problemy mieszadło nie dało rady i brak odpowiedniego gara do gotowania nie weszło do kega :D , keg zostanie przerobiony otwory zostaną zaspawane i będzie miał koło 60l. uchwyty zostaną wyprowadzone na zewnątrz i górny rant zostanie ścięty aby można było normalnie z niego wylewać ciecz.

 

Bochemskie

Bochemski 5kg

Pilzneński 3 kg

Carapils 1 kg

Zakwaszający 0,2 kg

 

65 st 40 min

72 st 30 min

78 wysładzanie

 

Wyszło 54l 12 blg

chmielenie

marynka 45g 1 godzina

mech łyżeczka uwodniona na 15 min

Lubelski 40g na 10 min

 

 

Keg na taborecie

dsc00465z.jpg

 

 

Mieszadło tutaj szwagier się nie spisał wodę miesza idealnie ale zacier stoi w miejscu będzie tunigowane w poniedziałek.

 

dsc00466k.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przemo mieszadło naprawdę awangardowe :D

Wytnij te łopaty i zrób na nowo.

Z tego co widze to musiałoby być nieco szersze, poza tym zamiast dospawać na prosto zrób coś na wzór śmigła, skręcone. Pomogę również pionowe płaskowniki przy ściankach kega.

 

http://picasaweb.google.com/panjozek/Browar?feat=directlink#5335681200771905922

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie musi być z ukosa, jak bedzie na prosto i ze "śmigłem" i nieco wyżej też się nie przypali. To mieszadło nie odprowadza Ci na boki słodu tylko go merda w jednej płaszczyźnie. Możesz mieć kłopot z równomierną temperaturą.

Tak Ci tylko sygnalizuję, a zrobisz po swojemu :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten szwagier :/

 

Nie, nie to na pewno ten szwagier :D

 

http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=130569#p130569

http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=130636#p130636

 

Nie ma to jak szwagrem w wątku się podeprzeć :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.